Hirdetés
Hirdetés

Minden gyermek tehetséges

Minden gyermek tehetséges Kovászna megye

Kreativitást, logikát fejlesztő játékokat tartalmazó csomaggal gazdagodhat több székelyföldi tanintézmény a Székelyföldi Tehetségsegítő Tanács nyertes pályázatának köszönhetően. A Bethlen Gábor Alapítvány eszközbeszerzési támogatása azoknak a kis óvodáknak jelent rendkívüli segítséget, amelyeknek alig vannak más lehetőségeik gazdagítani játéktárukat.

A kilenc helyszínből, ahová az SZTT juttat a csomagból, öt új. A héten Hargita megyében Csobotfalvára, a Xántus János iskolába és óvodába, a székelyudvarhelyi Ficánka Óvodába, Maros megyében a szovátai Domokos Kázmér-iskolába, valamint Háromszéken a fotos-martonosi, bodoki és teleki óvodákba, illetve a sepsiszentgyörgyi Benedek Elek és Hófehérke Napközi Otthonokba látogattak el az adományokkal a SZTT képviselői, egyúttal a személyes kapcsolatokat is építvén, erősítvén.

Hirdetés
Hirdetés

– A kisebb óvodákban kevesebb a lehetőség, de családiasabb a hangulat, nincs annyi megszorítás, nyitottabbak az új dolgokra – mondta az SZTT igazgatója, Bereczki Kinga. – Ugyanakkor ezzel a gesztussal szeretnénk az ott dolgozó óvónőket bevonni a tehetséggondozásba, a tehetségsegítő tanács munkájába. Ha tehetségponttá válik egy óvoda, az rengeteg előnnyel jár: az ott dolgozók bekerülnek egy információs hálóba, amely által tovább gazdagodhatnak, hozzáférnek módszertani képzésekhez, részt vehetnek cserekapcsolatokban, ösztöndíjakhoz juthatnak hozzá, pályázhatnak.

Az SZTT nyolc éve végzett tehetséggondozó munkájának, a sok eddigi képzésnek köszönhetően már nagyon sok pedagógus megtanulta mi az egyéni fejlesztési terv, hogyan mérik a készségeket, mit jelent a tehetségkövetés, mire kell odafigyelni az oktatás során. Nem föltétlenül a kimagasló tehetség ápolását tekintik célnak, vagy hogy a gyermekek a versenyeken teljesítsenek: azt tekintik feladatuknak hogy mindenki kibontakoztathassa saját képességeit – legalábbis ezt a szemléletváltást látja üdvösnek Bereczki Kinga.

Ehhez járulnak hozzá a most kiosztott, 600-tól 2000 lejig terjedő értékű csomagok is, amelyeket a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége szakembereinek segítségével állítottak össze olyanformán, hogy mindegyikbe kerüljön művészeti, logikai, kreativitásfejlesztő játék. Az árbeli eltérés elsősorban az okoskockák árából adódik, mert ennek az eszköznek is hét, különböző tanulmányi szinteknek megfelelő típusa van, különböző nehézségi fokokkal. A magyar fejlesztésű játék alkalmas a képességek felmérésére, fejlesztésére, a sajátos nevelési igényű gyermekek kiszűrésére és az iskolára való rákészülésre.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük