Hirdetés
Hirdetés

Milyen jogon vágnak ki egészséges fát?

Milyen jogon vágnak ki egészséges fát? Kovászna megye

Hatházi Attila Zoltán orbaiteleki lakos jelezte szerkesztőségünk felé, miszerint a sportpálya körüli jegenyefákat engedély nélkül vágatta ki az önkormányzat, ráadásul a madarak fészkelési és szaporodási időszakában. A folyamatot sikerült leállítania, de Tánczos Szabolcs polgármester szerint a fáknak így is, úgy is menniük kell.

Hirdetés
Hirdetés

Hatházi Attila Zoltán május harmincadikán vette észre, hogy a házától nem messze található sportpálya körüli jegenyefákat éppen vágják ki. A férfi a rendőrségre sietett, ahol segítettek neki megtenni a megfelelő lépéseket annak érdekében, hogy megállíthassa a folyamatot. Eszerint a környezetvédelmi őrségnek küldött egy átiratot, amiben a történtek leírása után arra kérte az intézményt, állítsák le a folyamatot, akik ezt meg is tették.

− Egészséges fákról beszélünk, amelyek már bebokrosodtak, rengeteg madárnak adnak otthont. Emellett nyáron árnyékot tartanak, télen pedig a széltől védik a falu ezen részét. Nem értem, miért akarják kivágni – fejtette ki az állatszerető férfi, aki attól tart, ősszel, amikor már nem fészkelnek a madarak, mégis kivágják a fákat. − Beszéltem a polgármesterrel, aki szerint néhány lakos jelentést tett a jegenyefák ellen, miszerint befújja a szél a leveleket az udvarára, valamint nem tud semmit termelni a kertjében, mert árnyékot tart a fa. Holnap-holnapután, ha a szomszéd jelenteni fogja, hogy zavarja a fa a kertemben, akkor jönnek, és kivágják azt is? – folytatta Hatházi.

A férfi biztos benne, hogy az önkormányzatnak nem volt engedélye erre a munkálatra.
− Sem az önkormányzatnak, sem a fát vágó cégnek nem lehetett engedélye, hiszen ebben a periódusban senkinek sem állítanák ki. Május 30-án kezdték kivágni a fákat, és május 31-én kért a polgármesteri hivatal engedélyt rá a környezetvédelmi őrségtől. Megkerestem egy egyesületet, kiszállt, és azt mondta, egyetlen fészket találtak a 43 fán összesen. Aki ért a madarakhoz, és hoz egy távcsövet, megnézheti, sokkal több van. A levelek miatt értelemszerűen nem látszanak. Az egyiken a védett esti vércse fészkel, a másikon holló, de van itt több faj is – tette hozzá.

Megkerestük Tánczos Szabolcs polgármestert, aki elmondta, hogy a futballpálya körüli jegenyefák már 50−60 évesek, a szakirodalom szerint pedig 20 évnél tovább nem szabadna tartani őket.
− Évek óta problémásak, ágak szakadnak le, villám is csapott beléjük, veszélyeztetik a környező épületeket, de az embereket is, hiszen már ki vannak korhadva. Több lakos is tett le panaszt ezekre a fákra, mi szeretnénk az ő gondjukat megoldani ezzel – magyarázta az elöljáró.

A környezetvédelmi őrség átiratban arra kérte a hivatalt, miután Hatházi Attila jelentette, hogy a madarak fészkelési ideje alatt ne vágják ki a fákat. Az önkormányzat arra a kérdésre várja most a választ, hogy az meddig tart.
− Mi ezen fák kivágására tanácshatározatot hoztunk, kiközöltük a prefektúrának, jogilag átment mindenhol, aztán kiírtuk licitre, két hónapot vártunk, amíg jelentkezett egy cég. Ők kaptak kitermelési engedélyt az erdészettől. Mindenképpen megvárjuk azt az időszakot, amit előír az őrség. Ennyi idő után nekünk már nem számít néhány hónap – mondta a polgármester.

Hatházi Attila Zoltán közben petíciót indított, amiben ahhoz kéri falusfelei aláírását, hogy a fákat a továbbiakban se vágják ki, hiszen egészségesek, és több szempontból is fontosak. Habár a polgármester szerint a kivágott jegenyefák helyébe ültetnek másokat, Attila szerint, mire azok megnőnek, árnyékot tartanak, otthont adhatnak a madaraknak, addig rengeteg idő eltelik. Falugyűlést az önkormányzat június utolsó szombatján tart Orbaiteleken, ahol megbeszélik ezt a kérdést is. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2022. június 13., 9:51
  ÉRTÉKELÉS: 8

  Érdekli is őket a madarak sorsa.Sajnos nálunk minden csak a pusztításról szól, a saját érdekekről nagyon kevés az olyan Ember aki törődik a természettel és élőlényeivel.A polgármestereke azt hiszik ők az atyaistenek és mindenre feljogosítja őket a megválasztásuk.Vajon meddig mehet ez még így?

 • User
  Dátum: 2022. június 15., 14:43
  ÉRTÉKELÉS: -5

  Egy autóbusszal utazunk kint 30 c a meleg útitársam télies öltözékben dühöng legkondit követel a sofőr megteszi tovább haladva meg többet akar de ez a makszimum hangzik a válasz de neki melegje van szitkolozik dühöng ki a hibás a sofőr vagy mi hogy együtt vagyunk na a sport pájan a fák kivagatasi herce hurcai idő miatt már 6 éve keresodik a megoldás lássuk került egy kabátot aki vajon vállalná a felelősséget