Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

 Mézédes Őszi Vásár Sepsiszentgyörgy főterén

 Mézédes Őszi Vásár Sepsiszentgyörgy főterén Kovászna megye

Péntektől vasárnapig tart Sepsiszentgyörgy hagyományos Őszi Vására. A szervezők idén is nagy választékot felsorakoztató kézműves bazárral, színes zenei kínálattal és izgalmas családi- és gyerekprogramokkal várják az ősz beköszöntét megünnepelni vágyókat a város főterén. A rendezvény keretébe idén a Nektária Székelyföldi Mézverseny is beilleszkedik.

Az idén másodízben megszervezett Nektária keretében azonban nemcsak díjkiosztásra lehet számítani, hanem mézszentelésre, a mézlovagok fáklyás felvonulására, szakmai előadásokra, mézkóstolásra is. Ugyanakkor méhészettel, mézzel kapcsolatos mesékkel, bábelőadásokkal és izgalmas vetélkedőkkel várják a legkisebbeket. A hivatalos megnyitó szombaton 12.25-re van időzítve.

A kézműves vásárban helyi őstermelők, kistermelők és kézművesek kínálják portékáikat, az érdeklődők színes kulturális és családi programok közül válogathatnak kedvükre valót. Lesz szakmai beszélgetés, terepi séta, lovagoltatás gyerekeknek, alkotó-fejlesztő élőszavas mesemondás Szabó Enikővel és Csavar–Mátis Katalinnal, és a több bábelőadás mellett a néptánc sem marad el.

Ami a zenei palettát illeti, szeptember 29-én, pénteken az Erdélyi Dudás Rend zenekar különleges hangzásvilágú koncertje nyitja meg az idei vásár koncertsorozatát. A középkori világi zenét napjaink hangszerelésére átültető rockzenekar péntek este 19 órai kezdettel koncertezik majd a főtéri színpadon. Az együttes tagjai pénteken és szombaton vásári zenével teszik még hangulatosabbá az amúgy is színesnek ígérkező forgatagot.

A kínálatban szerepel az idén 20. születésnapját ünneplő erdélyi Titán zenekar is. Az együttes tagjai szeptember 30-án, szombaton 20 órától csapnak a húrok közé. Ugyancsak szombaton, 18 órakor lép az Őszi Vásár színpadára a magyarországi Maszkura és a Tücsökraj zenekar. Az Erdélyben is közkedvelt együttes idén ünnepli fennállásának 15. évfordulóját.

A szervezők a legkisebbekre is gondoltak: a sepsiszentgyörgyi Mozsikácska együttes vasárnap, október 1-én, 17 órától szórakoztatja a gyerekeket. Repertoárjukban énekelt versek, gyermekdalok, valamint saját szerzemények csendülnek fel. Az idei Őszi Vásár koncertsorozatát nem kisebb név, mint Ferenczi György és az 1-ső Pesti Rackák együttes zárja majd egy nem mindennapi fellépéssel október 1-én 19 órától.

 

Jó nap ígérkezik a gombakedvelőknek

Az Őszi Vásár keretében kerül sor az idei gombanapra is a Kónya Ádám Művelődési Házban, a házigazda mellett a László Kálmán Gombászegyesület és a Székely Nemzeti Múzeum szervezésében. Az idei téma: városi gombák – gombák Sepsiszentgyörgyön és környékén.

A program szombaton 9.55-kor kezdődik sugásfürdői gombásztúrával, melynek során Zoltán Sándor túravezető és szakavatott társai segítenek felismerni az ehető és mérgező gombákat (rossz idő esetén a túra elmarad). Gyülekező a sepsiszentgyörgyi belvárosi buszmegállóban, a Művészeti Népiskola előtt.

Délután 2 órától a Bástya és a Park vendéglők gombás ételeket kínálnak, 15 órától Zoltán Sándor bemutatja a szedett, illetve kiállított gombák egy részét, miközben műhelyfoglalkozás kezdődik Csáki-Bartha Zonga és Vinczeffy Orsolya közreműködésével, majd Farkas János és Zsigmond Győző tart előadást. Amennyiben lesz rá igény, 16.30-tól játékos gombaismereti versenyt szerveznek VIII–XII-es tanulók számára. Kiállítást is tető alá hoznak Farkas János városi gombákról készített fényképeiből, valamint Gerendi Enderle Anikó festményeiből.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük