A honlap többnyire a Kovászna megyében megjelenő Székely Hírmondó napilap írásait jeleníti meg, de csak részben azonos annak tartalmával.

Mesterséges zsírokkal

Megteltek az élelmiszerüzletek ünnephez köthető áruval, főleg csokimikulással, karácsonyi témájú kakaós édességekkel. Ugyanakkor jó tudni: nem minden termék készül csokiból, annak ellenére, hogy azt írja rajta.

Harminc bani a legolcsóbb, úgynevezett csokimikulás a boltokban, a legdrágább termék pedig akár húsz lej is lehet. Az árat az igényesebb csomagolás mellett maga a termék is hordozza: míg előbbi kakaó helyett mesterséges zsírokat tartalmaz, utóbbi kakaótartalma magas.

– A vásárlók sokszor azon lepődnek meg, hogy az általuk vásárolt karácsonyi csokoládéfigura íze nem is hasonlít a csokoládéra, ami nem meglepő, hiszen nem is abból készül – magyarázta Aczél Lajos élelmiszerüzlet-vezető. Mint mondta, ma már igényesebbek a vásárlók, a szépen csomagolt édességnél azt is megnézik, mit tartalmaz, de cukor- és gluténmentes édességeket is árusítanak. Ezeket a termékeket a cukorbeteg vagy allergiás gyerekeknek ajánlják, sajnos egyre többen vannak. Az olcsóbb csokimikulások nem fogynak annyira, mint az előző években, a vásárlók tudatosabbak lettek – mondta az üzletvezető.

Kétféle csokoládéfigura van: az igazi csokoládés és a tejbevonó masszából készült édesség. A különbség nem csak az árban látszik meg. Az utóbbi tejbevonó masszából van, aminek egyszerű oka az, hogy a növényi zsír olcsóbb, mint a kakaó. Igaz, az uniós irányelvek megszabják, hogy mi nevezhető csokoládénak, a többi termékre csak azt lehet írni, hogy Mikulás-figura és az összetevőket. Ezek a termékek alacsony áron kaphatók, a gyártók növényi zsírokkal helyettesítik a kakaót és a tejet, így az ízvilág is teljesen más lesz. A másik típusú édesség már igazi csokoládé: magas kakaótartalommal – magyarázta a kereskedő.

A Kovászna Megyei Fogyasztóvédelmi Hivatal ünnepek környékén fokozottabban ellenőrzi a termékeket, a kereskedelmi egységeknek arra kell figyelni, hogy a címkén azt tüntessék fel, amit valóban tartalmaz a termék, de a lejárati időt is jól láthatóan fel kell tüntetni.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.