Mesterséges zsírokkal

Megteltek az élelmiszerüzletek ünnephez köthető áruval, főleg csokimikulással, karácsonyi témájú kakaós édességekkel. Ugyanakkor jó tudni: nem minden termék készül csokiból, annak ellenére, hogy azt írja rajta.

Harminc bani a legolcsóbb, úgynevezett csokimikulás a boltokban, a legdrágább termék pedig akár húsz lej is lehet. Az árat az igényesebb csomagolás mellett maga a termék is hordozza: míg előbbi kakaó helyett mesterséges zsírokat tartalmaz, utóbbi kakaótartalma magas.

– A vásárlók sokszor azon lepődnek meg, hogy az általuk vásárolt karácsonyi csokoládéfigura íze nem is hasonlít a csokoládéra, ami nem meglepő, hiszen nem is abból készül – magyarázta Aczél Lajos élelmiszerüzlet-vezető. Mint mondta, ma már igényesebbek a vásárlók, a szépen csomagolt édességnél azt is megnézik, mit tartalmaz, de cukor- és gluténmentes édességeket is árusítanak. Ezeket a termékeket a cukorbeteg vagy allergiás gyerekeknek ajánlják, sajnos egyre többen vannak. Az olcsóbb csokimikulások nem fogynak annyira, mint az előző években, a vásárlók tudatosabbak lettek – mondta az üzletvezető.

Kétféle csokoládéfigura van: az igazi csokoládés és a tejbevonó masszából készült édesség. A különbség nem csak az árban látszik meg. Az utóbbi tejbevonó masszából van, aminek egyszerű oka az, hogy a növényi zsír olcsóbb, mint a kakaó. Igaz, az uniós irányelvek megszabják, hogy mi nevezhető csokoládénak, a többi termékre csak azt lehet írni, hogy Mikulás-figura és az összetevőket. Ezek a termékek alacsony áron kaphatók, a gyártók növényi zsírokkal helyettesítik a kakaót és a tejet, így az ízvilág is teljesen más lesz. A másik típusú édesség már igazi csokoládé: magas kakaótartalommal – magyarázta a kereskedő.

A Kovászna Megyei Fogyasztóvédelmi Hivatal ünnepek környékén fokozottabban ellenőrzi a termékeket, a kereskedelmi egységeknek arra kell figyelni, hogy a címkén azt tüntessék fel, amit valóban tartalmaz a termék, de a lejárati időt is jól láthatóan fel kell tüntetni.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.