Felhívás!

Mérgező pelenkák

A Romániai Fogyasztóvédők Egyesülete sajtóközleményben kongatta meg a vészharangot, hogy az általuk végzett felmérések, tanulmányok azt igazolják, 370 ezer kisbaba hord mérgező anyagokat tartalmazó pelenkát.

Egy országos tájékoztatási kampány részeként vették górcső alá a hazai kereskedelemben forgalmazott pelenkákat, mert kiderült, hogy összesen 12 különféle márkájú – 4–9 kilogrammos – pelenkát tesztelt egy franciaországi intézet, mely kimutatta, hogy a pelenkák többségében toxikus anyagok találhatók.
„A vásárlók csakis a csomagoláson feltüntetett alapanyagokat figyelembe véve dönthetik el, hogy a termék egészséges-e, netalán káros anyagokat is tartalmaz, ám sajnos a pelenkák esetében még ez a luxus sincs biztosítva, a csomagolásokon nincsenek feltüntetve, hogy pontosan milyen anyagokat használnak ezek előállításához” – áll a közleményben.
Hangsúlyozzák, hogy a Pampers, a legközismertebb márka is megelégszik azzal, hogy az alapanyagok helyett egy „Puha, mint a selyem!” feliratot biggyesszen: ez pedig akár félrevezető tájékoztatásnak is tekinthető, hiszen a pelenkák nem selyemből készülnek. Kiderült, hogy sajnos az erre vonatkozó szabályok sem kötelezik a gyártókat az alapanyagok részletes, a csomagoláson közzétett ismertetésére.
A teszt igazolta, hogy a tévhitek ellenére nem pamutból készülnek a termékek, hanem szintetikus anyagokból, továbbá, hogy egyes fajtákban növényvédő szerek is találhatóak, de ráakadtak számos, az egészségre káros hatással lévő kémiai anyagra is. A tanulmány hangsúlyozza, a káros anyagok a szabályozások által megengedett (!) szinten fordultak elő.
A vizsgált 12 márka közül csupán kettő volt kifogástalan, a részletes elemzés az egyesület honlapján (www.apc-romania.ro) található.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.