Felhívás!

Mennyibe kerül a kalács?

Mennyibe kerül a kalács? Kovászna megye

A karácsonyfa, a hangulatos dekorációk és a szépen becsomagolt ajándékok mind-mind elengedhetetlen tartozékai az ünnepnek. A szépen terített asztalról nem hiányozhat a diós vagy mákos bejgli sem. Utánajártunk, mennyiért szerezhetjük be kedvenc ünnepi süteményünk, illetve hogy mennyibe kerül, ha magunk készítjük el.

A sepsiszentgyörgyi üzletekben és cukrászdákban a félkilós rúd ára 16 és 35 lej között változik, de az egyik szupermarket polcán 250 grammos kiszerelésben is találtunk 4 lej 75 baniért. Jó tudni, hogy a városban működik olyan cukrászműhely, ahol ezt a klasszikusnak számító karácsonyi süteményt glutén-, cukor- és laktózmentes változatban vagy akár raw vegán formában is elkészítik.
A boltok gazdag választékkal várják azokat is, akik bejgli helyett kalácsot szeretnének az ünnepi asztalra. A félkilós sima kalács már 10 lejért hazavihető, míg a dióval, mákkal, csokival vagy raháttal töltöttért 13 és 27 lej közötti összeget kell lepengetnünk. A közösségi média felületein működő őstermelői csoportokban a félkilós, dióval vagy mákkal töltött bejgliért 20–30 lejt kérnek, míg a különböző ízesítésű kalácsokból ugyanaz a mennyiség 12 lejt kóstál.
Megkértünk egy süteménykészítésben jártas háziasszonyt, hogy számolja össze, mennyibe kerül otthon elkészíteni az ünnepi desszertet. A 67 éves, sepsiszentgyörgyi Pál Erzsébet szerint a tésztához lisztre, vajra, cukorra, tojásra, élesztőre, egy kevés tejre és egy csipetnyi sóra van szükségünk. A töltelékhez őrölt dió vagy mák, mazsola, citromhéj, cukor, vaníliás cukor, illetve egy kevés víz szükséges. Összességében egy félkilós bejgli körülbelül 11 lejből elkészíthető. Ez a bolti árnál kevesebb, de nem számoltuk a belefektetett időt és munkát.

Gocz Tibor

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.