Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Méltánytalan helyzetbe kerültek a magyar végzősök a digitális javítási rendszer miatt

Méltánytalan helyzetbe kerültek a magyar végzősök a digitális javítási rendszer miatt Kovászna megye

Károsan befolyásolta a magyar tagozatos próbaérettségizők román jegyeit – és egyben végső átlagait – az idén alkalmazott digitális javítási rendszer: egyből szemet szúr, hogy ha egy olyan tanár javítja a magyar gyermekek dolgozatait, aki nem él a környezetükben, nem kommunikál velük, akkor még a legtörekvőbb diákok sem tudnak labdába rúgni, azaz nagy jegyet elérni. Ez pedig pályaválasztásukra, jövőjükre nézve is nagy hatása lehet. Kiss Imre háromszéki főtanfelügyelő sajtótájékoztatón elemezte a próba-érettségi részletes statisztikáját.

Hirdetés
Hirdetés

Idén először történt meg, hogy a digitális platformra felkerülő dolgozatokat országos szórásban javították, azaz a háromszéki magyar diákok román dolgozatai akár egy galaci, krajovai vagy szucsávai tanárhoz is kerülhettek. Ugyan előrevetíthető volt, hogy ez nem kedvező a magyar diákok számára, az eredmények viszont beszédesen igazolják a rossz előérzetet.

A Kovászna megyében elért jegyeket nézve több viszonyítási alaphoz mérve sem lehet más következtetést levonni, minthogy az idén még – utolsóként – a többséggel azonos tanterv alapján tanuló és a többséggel szemben alkalmazott normák szerint értékelt magyar tagozatos diákok számottevő hátrányban vannak román anyanyelvű társaikkal szemben. Íme, a megyében tantárgyanként átmenő jegyet, illetve annál jobbat elérő diákok aránya: románból 40,2%, a szaknak megfelelő kötelező tantárgyból (matematika/történelem) 66,41%, a választott tantárgyból 74,2%, anyanyelvből 89,43%.

Ha most lett volna az „igazi” érettségi, a diákok alig 30,9%-a ment volna át, ami nagyon kevés. Tavaly ez az arány 48,33%-ot tett ki, és bár így is feltűnő a különbség, azt talán meg lehetne azzal magyarázni, hogy minden évfolyam más, és „más szőlőből más bor készül”, magyarázta a főtanfelügyelő. De az mégiscsak elgondolkodtató, hogy míg román tagozatokon a diákok 51,32%-a ment át, addig a magyarokon csak 21,09%.
Még feltűnőbb, hogy a tavaly ilyenkor elért eredményekhez képest a román jegyek mélyrepülésben vannak, 23%-kal romlottak, míg a többi tantárgy estében nagyon kicsi a különbség a két év eredményei között: valami okból kifolyólag történelemből sikerült még kevesebbeknek megírni az 5-öst (15%-kal), viszont az állam hivatalos nyelvét leszámítva az országos átlagnál jobbak háromszéki jegyek.

Hogyan jutottunk ide?

Az is kiolvasható a statisztikából, hogy a magyar tagozatos végzősök közül még a jó tanulók, a korábban nagy jegyet elérők is alig tudtak 7-esnél jobbat produkálni románból: mindössze 32 jegy van 7 és 10 között, míg a román tagozatosoknál 89, holott utóbbiak feleannyian vannak, mint a magyarok. Vagyis az a diák, aki a belefektetett munkájának megfelelően idén nagy jegyre számított, lecsúszott a gyengék közé – magyarázta a főtanfelügyelő.

A háromszéki 811 magyar próbaérettségiző közül 605 bukott el (írt 5-ös alatti jegyet), mindössze negyedük ért el átmenőt, de azt is zömmel 5-ös és 6-os jegyekkel, a román tagozatokon viszont ez az arány szinte 71%!

A három székely megye statisztikái egybevetve is elgondolkodtatók. A románon kívül elég hasonlók az átmenési arányok, az államnyelvből azonban Maros megyében 47,32% írt 5-öst vagy annál jobbat (ami azzal magyarázható, hogy a magyaroknak az utcán több lehetőségük van kapcsolatba kerülni a román nyelvvel), Hargita megyében 27,69%, Kovászna megyében pedig – mint fentebb írtuk – 40,12%.

Hogy honnan vezetett ide az út, azt is felvázolta Kiss Imre: 2015-ig helyben javították az érettségi dolgozatokat, azaz azok a tanárok pontoztak, akik tanították is a diákot. 2015-től más megyébe kellett hordozni a javítandó dolgozatokat, de a magyar tagozatosok dolgozatait olyan megyébe vitték, ahol jelen van a magyar kisebbség, vannak magyar oktatási intézmények, de még így is érezhető volt azonban a különbség. Egy magyar gyermek ugyanis a legjobb szándéka ellenére sem tudja még csak megközelíteni sem egy anyanyelven beszélő nyelvhasználatát, és ez látszik a magyar jó tanulók és a román jó tanulók dolgozatainak, jegyeinek összehasonlításakor is: a magyarnak szegényebb a szókincse, más szórendet használ, gyakran vét stiláris és nyelvtani hibákat, főként nem és szám szerinti egyeztetésben, mivel ilyen nincs a magyar nyelvben. Az pedig, hogy kisebbségi diák írta a dolgozatot, a javítás folyamatában nem derül ki a tanár számára.

Legalább Erdélyben javítanának!

Ez a digitális javítási rendszer rendkívül méltánytalan a mostani generációval szemben, és leginkább a jó tanulókat sújtja, akik a más nyelvi környezetből érkező magyar társaikkal, illetve a románokkal szemben is nagy hátrányba kerülnek – vonta le a következtetést a főtanfelügyelő. Jövőben már azok érettségiznek, amelyik sajátos tanterv szerint tanulja a románt, az ő dolgozataikat pedig már csak olyan tanárok javíthatják, akik aszerint a tanterv szerint tanítanak.

Az idei végzősökre rendkívül hátrányos helyzetet nyilván nem hagyják szó nélkül az illetékesek, számokkal, statisztikával felfegyverkezve megpróbálják elérni, hogy a minisztérium engedélyezze, legalább olyan megyébe vigyék a székelyföldiek dolgozatait, ahol vannak kisebbségi oktatási intézmények (tehát Erdélybe), ahol egy román tanár is kapcsolatba kerülhet kisebbségi diákkal, megérti a nehézségeit. Ezt ugyan a háromszéki és a Hargita megyei főtanfelügyelő korábban is kérte, de mindeddig eredménytelenül. „Ahhoz azonban, hogy ez megoldódjon – esetleg a nyári érettségire –, a minisztériumnak és a politikumnak valamiféle egyezségre kell jutnia, illetve meg kell találni a megfelelő jogi hátteret – jelentette ki Kiss Imre.

Kérésüket a Romániai Magyar Pedagógusszövetség álláspontjával is alá kívánják támasztani.

Fotó: Veres Nándor

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2024. március 19., 9:41
  ÉRTÉKELÉS: 12

  A hangzatos , újrázni óhajtó RMDSZ munkájának első és mem utolsó hiánya . Éveken keresztül nem voltak képesek ( pedig kormányon is voltak jónéhányszor !!!) ,megértetni és kivívni ,hogy a magyar gyermekek idegennyelvként tanulják az ország nyelvét. Mert az !Ezt kellett volna szem előtt tartani mindenek felett és nem zászlók, feliratok ügyét előtérbe helyezni. Ezek is fontosak de a tanulók érdeke túlmutat ezen. Az EU-s
  képviseletünk sem remekelt valós gondok parlamenti előterjesztésében. Hagyják hát az önfényezést !!!

  • User
   Dátum: 2024. március 19., 9:42
   ÉRTÉKELÉS: 2

   Pedig pont ezt elérték, csak hát el kell olvasni rendesen a cikket: „Jövőben már azok érettségiznek, amelyik sajátos tanterv szerint tanulja a románt, az ő dolgozataikat pedig már csak olyan tanárok javíthatják, akik aszerint a tanterv szerint tanítanak.”

   • User
    Dátum: 2024. március 19., 11:54
    ÉRTÉKELÉS: 3

    Itt most nem arról van szó , hogy jövőre hogyan fognak érettségizni , hanem az idén hogy lesz. Miért nincs az idén is úgy? Mert sok éven keresztül nem történt semmi. Csak figyelmesen el kell olvasni a cikket.

    • User
     Dátum: 2024. március 19., 22:57
     ÉRTÉKELÉS: 3

     Arra válaszoltam amit az előző beíró írt: ” Éveken keresztül nem voltak képesek … megértetni és kivívni ,hogy a magyar gyermekek idegennyelvként tanulják az ország nyelvét.” Elérték évek óta, csak nem egyből, hanem a 11 éve kezdett évfolyam volt az első aki így tanulta.

     Szóval ne velem kötekedjen, hogy nem erről van szó, hanem az első hozzászólóval. Ha az ön volt, akkor saját magával

 • User
  Dátum: 2024. március 19., 10:47
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Sajnos ez a valosag, amikor a helyi diakok kikerulnek az iskolapadbol mindig hatranyban lesznek a roman ajku munkaerovel szemben, a jovedelmuk is ezt mutatja. Az eletem soran mar tobbszor kerultem hatranyos helyzetben, a magyar nevem, hianyos roman nyelvtudasom okan. Minnel tobb nyelvet beszel egy ember annal jobban ervenyesul az eletben. Kivancsi vagyok a kolozsvari magyar gyerek, hogy teljesitett a vizsgan. Es most johet a hideg zuhany, stb.

 • User
  Dátum: 2024. március 19., 11:24
  ÉRTÉKELÉS: 5

  A háromszéki diák megszokja, hogy ha jóindulatúan (nagyon körülbelüli pontossággal) bemagol néhány lediktált mondatot és helyesen elmond románul egy tőmondatot, a tanárnő mosolyogva ad neki egy hetest. Aztán a vizsgán jön a hidegzuhany. Mint a falusi iskola színtízes végzőse amikor városra jön, sokkolja, miért kap nagynehezen egy hatost.

 • User
  Dátum: 2024. március 19., 11:10
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Mar jo par eve szajkozom , hogy megyenkben a tanittas szintje nagyon alacsony, minden eretsegi vagy felveteli utan orokke csak a szulok meg a gyerekek voltak a hibasak , holott egy gyerek sikeres vizsgaja mogott a tanar-szulo-gyerek trio van, sajnos (de tisztelet a kiveteleknek) nagyon sok tanar gyengen kepzett , a gyerekek sem teszik oda magukat es a szulok is annyira el vannak foglalva a mindennapos nehezsegekkel , hogy nem kovetik gyerekeik tevekenyseget!

 • User
  Dátum: 2024. március 19., 13:47
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Miért kell a gép előtt javítani, ha már a dolgozat papíron van? Hogy több embernek romoljon a látása!!!
  Jó, hogy a gyerek nem 1 laptopon kell bepötyögje a dolgozatát és mesterséges intelligenciával javítanák!
  Lassan ez következik!

 • User
  Dátum: 2024. március 19., 17:57
  ÉRTÉKELÉS: 10

  Gondolhattuk volna, hogy lesz ludas….
  Egyedül a diák, a tanár, a szülő nem hibás. Más mindenki. Az ország a rendszer, a kormány , a politikum kivéve a miénket aki éjt nappallá téve küzd ….
  A kutya ugat, a karaván halad mi pedig építjük a fényes jövőjét az erdélyi magyarságnak. Más a Marson jár, elektromos autót, napelemet, mobiltelefont gyárt (olyan társadalmakra gondolok, melyek ezelőtt 40 évvel még épp nem középkorban éltek) mi pedig ünnepeljük a fényes múltat mindig keressük az okokat és felelősöket és élünk a lószaros jelenben és megyünk epret szedni. Sic transit gloria mundi…

 • User
  Dátum: 2024. március 19., 19:49
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Nem ilyenkor kell sopankodni, hanem ev kozbe minden jegyet beirni nem csak azt amit a diak ker, mert regen mindent beirtak es otthon meg a pof is elcsattant. Most mitol tartson egy diak, ilyenkor meg nem tudja felmerni, hogy a tanarok azert irjak csak a 8on feluli jegyeket be hogy jobb rangja es hire legyen az iskolanak, hogy a szulok ez alapjan oda adjak a diakot ezzel is novelve az iskola bevetelet a diak utan.

 • User
  Dátum: 2024. március 20., 8:59
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Szegenyeknek mindig van valami kifogasolni valojuk, ok sosem hibasak. Ettol egy kicsit elter, de a napokban leven az egyik iskolaban, hat ugy vannak oltozve egyes tanulok, hogy a tanarok helyeben nem tartanek orat nekik. Egyik csavo husz centis terden kiszaggatott farmerben , kilogott a fel csore laba lezengett a folyoson, a tarsa detto…

 • User
  Dátum: 2024. március 20., 18:59
  ÉRTÉKELÉS: 9

  Hogy lehet az hogy 12 ev alatt nem tanulsz meg beszelni romanul[nem anyanyelvi szinten]de kimesz Nemetbe spargat szedni,stb,stb,munkakra es fel ev alatt jobban beszeled a nemetet mint a romant!Felre kell tenni a ”buszkeseget” mert igy itthon nem nagyon jutsz munkahoz csak itt a kornyeken minimalberes ekhez.Az is igaz hogy itt szinte csak a minimalberesek a keresettek.Fogadjunk hogy azok akik az allamaparatusba dolgoznak ,azok gyermekei beszelik a romant hiszen sok ”onkormanyzati” allas anyarol-aparol szall az utodokra!Mielott minuszolnal gondolkozz el csak egy kicsit.

 • User
  Dátum: 2024. március 22., 7:23
  ÉRTÉKELÉS: -6

  Sok a tananyag.Nem kellene fölösleges értelmetlen dolgokkal terhelni amit az életben nem vesz hasznát.
  Ez a rendszer nem a tanulóért van hanem a tanárért,legyen munkahelye a sok,amúgy is különben felesleges tanárnak,ha csökkentenékmmellő mennyiségben a tananyagot

 • User
  Dátum: 2024. március 22., 9:47
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Ismerek nem egyet, az érettségi visszatapsolásból mentkésőre nem csak románból, aztán nem furgon sofőr lett hat és fél hónap múlva Németországba ment nem talyigát vezetnim ,ajd vitte a havereket ugyanoda és kemény megbízható szállítók lettek, még mindig baj van a románnsl mikor újítják a teszteléseiket…

 • User
  Dátum: 2024. március 22., 14:59
  ÉRTÉKELÉS: -1

  Gondolom on a dolgokat az anyatejjel szivta.. ugy tanult meg… nem azok az emberek tanitottak, akinek csak munkahely kellett. De sajnos a 7 ev is elmardt ugy erzem