Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Meleg ebéd három iskolában

A kabinet elfogadott egy sürgősségi kormányrendeletet, amely a második félévtől 150 óvoda és iskola 65.343 gyerekét vonja be a Meleg ebéd programba. Háromszéken három település érdekelt – mondta el Henning László.

Kovászna Megye Tanácsának alelnöke tájékoztatása szerint tavaly megyénként egy (akkor Málnás község szerepelt a kísérleti projektben), idén (mert az iskolásoknak tervezett program „természetesen” nem az iskolai, hanem a naptári év szerint működik) megyénként három iskolában fut a program, bevonják még Mikóújfalut és Berecket is.

Hirdetés
Hirdetés

– Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy nem kiflizünk, tejezünk meg almázunk, hanem a diák az órák után kap egy rendes ebédet, levest, másodikat, sokszor desszertet is. Mi a legelején is ezt szorgalmaztuk, mert úgy véltük, ez az igazi megoldás, és ez be is vált. Szülők és gyerekek egyaránt elégedettek, annál is inkább, mert nem egy olyan tanuló van, aki egyáltalán nem biztos, hogy otthon ilyen ebédet enne, már ha enne egyáltalán – mondta el megkeresésünkre Henning László.

Az alelnök szerint, ha a rendelet megjelenik a Hivatalos Közlönyben (mert a kormány által a bizalmatlansági indítvány benyújtása előtt megtartott, szó szerint éjszakába nyúló ülésen elfogadott huszonöt sürgősségi rendelet egyesével „szotyog” a Hivatalos Közlönyben, ahogy sikerül hozzá utólag megszerezni a különböző kötelező véleményezéseket), akkor az iskolát fenntartó helyi tanácsok írhatnak ki közbeszerzést a szolgáltatás biztosítására.

A meleg ebéd tanulónként legtöbb 10 lejbe kerülhet naponta áfástól. A kormány a 2020-as esztendőre 81,9 millió lejt különített el a program finanszírozására. Az RMDSZ által kezdeményezett és azóta jóváhagyott, de még ki nem hirdetett törvénytervezet 2030-as határidőig minden iskolára kiterjesztené a Meleg ebéd programot.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük