Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Radu Banciu tizenötezer lejes bírságot kapott

A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat panaszai alapján három ügyben is elmarasztalta az Országos Diszkriminációellenes Tanács Radu Banciu műsorvezetőt. A magyarellenes hangvételű, a helyi közösség és a magyar politikum ellen uszító műsorokat tavaly február és április között sugározta a B1 televízió.

Banciu a 2019. február 5-i adásban kiemeli, hogy Kelemen Hunor mindegy, hogy mit mond, mit cselekszik, egyetlen valós célja van, a román nyelv teljes eltüntetése a magyarok által többségben lakott régiókban. A műsorvezető hamis állításokkal kritizálja az Országos Audiovizuális Tanácsot, az Országos Diszkriminációellenes Tanácsot (ODT), az RMDSZ-t, valamint annak politikusait. Az ODT megállapította a diszkrimináció tényét, és 5000 lejre bírságolta a műsorvezetőt.

A másik adás február 24-én zajlott, ahol a műsorvezető kizárólag az RMDSZ-t tette felelőssé, hogy Romániában rosszul mennek a dolgok, és az ellenzéket kritizálta, hogy nem lépnek semmit, miközben az RMDSZ eltulajdonítja Erdély egy részét. Azzal vádolja a szövetséget, hogy az a magyar zászlót teszi hivatalos lobogójává, a magyar himnuszt hivatalos párthimnusszá, s így korlátlanul használhatja majd a magyar szimbólumokat bárhol Romániában, ami alkotmányellenes. Ismét felelősségre vonja az Országos Audiovizuális Tanácsot, az Országos Diszkriminációellenes Tanácsot, mert elhallgattatják azokat, akik felszólalnak a magyarság túlkapásai ellen. Végül a ’48-as magyar szabadságharcosokat nevezi mini forradalmároknak, ezzel is megalázva a magyarokat. Az ODT a diszkrimináció megállapítása után újabb 5000 lejre bírságolta a műsorvezetőt.

A harmadik adás április 7-én volt látható a B1 televízióban, ahol Banciu minősíthetetlen hangvétellel kommentálta Kelemen Hunor ukrajnai kitiltását. A műsorban elhangzottakért, akárcsak az előző kettő esetében, 5000 lejre bírságolta Banciut az Országos Diszkriminációellenes Tanács.
Ahogy már korábban beszámoltunk róla, a fent nevezett adásokat az Országos Audiovizuális Tanács is megbírságolta tavaly, összesen 25.000 lej értékben.
(A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat közleménye)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük