Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Megyénkben nem nőtt a rákbetegek száma

A daganatos megbetegedések száma jelentősen nőtt a világ országaiban, köztük Romániában is. Február 4-én, a rákellenes világnapon a megelőzésre és tájékoztatásra fektetik a hangsúlyt, hiszen ezek hiánya összefüggésben áll a betegségek kialakulásával.

Romániában naponta legalább 150 rákbeteg hal meg, és évente több mint 80 ezer új beteget regisztrálnak. Ezzel szemben Kovászna megyében csökkent a rákos esetek száma – közölte kérésünkre a közegészségügyi hatóság. Adataik szerint, míg öt évvel ezelőtt, 2014-ben 709 új esetet diagnosztizáltak, tavalyelőtt, 2018-ban összesen 655-öt.

A 2018-as statisztikai adatok szerint a legtöbb új esetet tüdőrákkal diagnosztizálták (93 beteg), ezt követi a végbélrák 87 új esettel, harmadik helyen pedig az emlőrák áll (67 új megbetegedés), ami legfőképpen a nőket érinti. A tüdőrák és a végbélrák a statisztikák szerint gyakoribb a férfiak esetében. A három leginkább jellemző ráktípus mellett a háromszéki betegek körében gyakori a gyomorrák és újabban a prosztatarák is. Jó hír azonban, hogy 2016 óta nem regisztráltak új méhnyakrákos megbetegedést a nőknél, ami az oltáskampánynak és a szűrésnek is köszönhető.

Hirdetés
Hirdetés

Ami az elhalálozást illeti tavalyi adatokkal szolgált a közegészségügy. Eszerint tüdőrákban 90, rosszindulatú emlőrákban 38, gyomorrákban 29, míg prosztatadaganatban 16 beteg hunyt el a tavaly. Az elhalálozási adatok nem magasabbak, mint az előző években.

Az Együtt a Rák Ellen és a Rák Után Egyesület tagjai a megelőzés fontossága mellett a segítségnyújtásra is felhívják a figyelmet. Kocsis Imola Andrea, az egyesület vezetője elmondta: aki rákbetegségben szenved, a fizikai tünetek mellett számos lelki súlyt is cipel, de ugyanez igaz a hozzátartozókra is. Az egyesület nekik próbál segíteni, különböző programokkal, beszélgetésekkel. Kocsis Imola szerint a társadalom sajnos áldozathibáztató attitűdöt mutat a rákbetegek, még a gyógyult rákbetegek esetében is, holott bárki megbetegedhet, életmódtól függetlenül is. A gyógyulás után azonban megváltozik az emberek élete, szemlélete és ezek az emberek sokat segíthetnek sorstársaikon. A rákellenes világnapon is erre hívnák fel a figyelmet, hogy a gyógyulás útja nemcsak fizikai, hanem lelki is.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük