Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

A negyedik is kipipálva

A negyedik is kipipálva Kovászna megye

Pénteken egész napos, nagyszabású ünnepség keretében adták át Oroszfaluban a felújított kultúrházat, ahol a település apraja-nagyja egyaránt találhatott magának kedvére való műsorszámot.

Tíz órától a kicsik a Halvirág Bábszínház előadásán, majd a Mozsikácska koncertjén mulathattak kedvükre, majd a délutáni hivatalos átadón Gál Klára nyugalmazott óvónő bevezetője után Rancz Pál köszöntötte a termet megtöltő helyieket és a jelenlévő elöljárókat. Utóbbi beszédéből a kritika sem hiányzott. „Kívánom, hogy legközelebb legalább az oroszfalvi kultúrotthonig aszfalton járjunk, ne ilyen, meg olyan úton, amelyen most is jöttünk…”, fogalmazott. Bokor Tibor polgármester beszámolója elején fényt derített az elmondása szerint már nem sokáig hiányzó aszfalt okára is.

– Most egy picit az aszfaltozással leállunk, mert „gázban sántikálunk”. Ha ebbéli terveink megvalósulnak, utána majd aszfaltozunk. Azonban mit szólnának, ha ma leaszfaltoznánk az utat, majd három hónap múlva felásnánk? „Megint lopnak ezek a gazemberek”, igaz? Picit várjanak türelemmel, remélem, összejön a gáz, ha nem, hát, persze, hogy aszfaltozunk, hiszen az a dolgunk! – jelentette ki. A folytatásban rövid összegzést nyújtott az elmúlt négy pénteken átadott, új köntösbe bújtatott kultúrotthonok felújításáról, egyben hangsúlyozva a felújítás-sorozat célját is. „A projekt elindításakor úgy gondoltuk, hogy nemcsak meszelünk, széket, asztallábat, meg egyebeket vásárolunk, hanem gondot fordítunk a kultúrára, a közösség nevelésére, erősítésére is, így nem véletlen az itt rendezett kulturális műsor, amiért Lung László Zsoltot, a Vigadó igazgatóját illeti köszönet. Célunk, hogy legalább kéthavonta hasonló eseményeket rendezzünk a felújított kultúrotthonokban”, hangsúlyozta.

Hirdetés
Hirdetés

Az „elszámolásnál” elhangzott, a beltér csinosításán túl a technikai felszerelés és bútorzat vásárlását is magába foglaló beruházás összértéke 52.100 lej volt. „Köszönöm Tamás Sándor megyetanácselnöknek a négy kultúrotthon felújításában nyújtott segítségét, hiszen ez a helyi és a megyei önkormányzat közös projektje volt”, emelte ki, hozzátéve, a szászfalusi, sárfalvi, nyujtódi és oroszfalvi művelődési házak korszerűsítésére a két önkormányzat 211.800 lejt fordított.

Tamás Sándor megyetanácselnök a húsz éve otthonává vált település múltjáról tartott vetített képes előadást Oroszfalu régi térképeken címmel. Többek között kifejtette, kutatásainak megfelelően a település első írásos említése az eddig ismert 1567-nél korábbról származik. „Itt mutatom be először ezt az 1540. július 16-án keltezett dokumentumot, amely az erdélyi káptalan Kézdiszentlélek vára és birtokai felbecsüléséről szóló jelentése Szapolyai János királynak.” Ennek kapcsán javasolta a polgármesternek, július 16-án ünnepeljék meg a település első írásos említésének 480. évfordulóját, mely alkalomra egy kötetet is összeállítana Oroszfalu történetéről Dimény Attila múzeumigazgatóval és Jancsó Katalin helytörténésszel. A folytatásban a Perkő Néptáncegyüttes, a Kedves zenekar és György Botond humorista szórakoztatta a közönséget, az est családi táncházzal ért véget.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük