Hirdetés
Hirdetés

Megvásároltak egy „legendát”

Megvásároltak egy „legendát” Kovászna megye

Harminc tanácsossal a 31-ből tartotta csütörtökön idei első rendes ülését Kovászna Megye Tanácsa. A testület napirendipont-módosítással fogadta el, hogy kifizessék a Kovászna-Kommandó kisvasút ellenértékét, amelyre 30 napos határidejük van a szerződés megkötését követően. Tamás Sándor úgy értékelte, „egy legendát vásároltak”, de másképp nem tehettek.

Az ipartörténeti műemlékért 886.267 lejt kell leperkálnia a tanácsnak, amitől ez „nem fog holnaptól működni” – mondta a megyei tanács elnöke. Tamás rámutatott: a vasút száz évig működött, de miután átment a román állam tulajdonába, néhány év alatt „szétverték, és felvette a gaz”.

Hirdetés
Hirdetés

– Egy legendát és egy lehetőséget vásároltunk meg. Számunkra nemcsak érzelmi kérdés, hanem becsületbeli ügy is, hogy a 19. század végén épített kisvasutat ne hagyjuk veszni. Hosszú út áll előttünk, de tudjuk, hogy kötelességünk megmenteni ezt az egyedül­álló ipartörténeti műemléket, és új koncepció alapján felújítani, a turisztikai körforgásba bekapcsolni – hangsúlyozta a tanácselnök. Ennek kapcsán elmondta, Kommandó térségében is összehangolt fejlesztés történik, ennek része a tavaly átadott új ifjúsági szabadidőközpont, épül az új iskola, hamarosan megújul az orvosi rendelő.

A testület közel harmincmillió lejt osztott szét a községeknek különböző programokra. A tanács a „gazdálkodó önkormányzat” elvét tartotta szem előtt ennek az összegnek a szétosztásánál, azaz arra ösztönözték a helyi tanácsokat, hogy ne csak várják a segítséget, hanem ők maguk is járuljanak hozzá egy-egy projekt kivitelezéséhez.

Balázs Attila, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) tanácsosa „örömmel nyugtázta”, hogy Kézdivásárhely ötmillió lejt kapott, mert „hatalmas szükség van a pénzre”, hogy javítsanak a víz minőségén, és közölte: fokozottan oda fog figyelni arra, hogy „ezt tényleg arra költsék, amire kell”.

Kovászna Megye Tanácsa idén 4,9 millió lejt kapott az országos költségvetésből a megyei úthálózat fenntartására. A testület több olyan tanácshatározatot fogadott el, amely a megyei tanács fenntartásában működő intézmények szervezési kérdéseire vonatkozott. Jóváhagyták a kórházépület (régi épületszárny) főjavításának elkezdéséhez szükséges dokumentációt, határozatot fogadtak el az Európai Régiók Közgyűlése szakbizottságainak tavaszi plenáris ülése és egy tematikus konferencia Kovászna megyében való szervezésére vonatkozóan, és több döntés érintette a Kovászna Megyei Szociális Gondozási és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság tevékenységét.

A különféléknél Pethő István, a Magyar Polgári Párt (MPP) tanácsosa felvetette: a kommandói fejlesztéseknél tekintetbe kellene venni egy sípálya kialakítását is, mert a megyében „egyedül csak itt van normális mennyiségű természetes hó”. Fazakas Péter (EMNP) azt szorgalmazta, hogy a tanács kössön szerződést egy professzionális fordítóirodával, hogy a megyei tanács anyagait „hiánytalanul és normális fordítással” töltsék fel magyarul is az intézmény honlapjára. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. január 28., 10:35
  ÉRTÉKELÉS: -4

  HATALMAS BEFEKTETES a 19 szazad zsido vasut felujitasa, hogy mi koze a szekely nepnek ehez azt csak a megyei tanacsnal tudjak es majd ide el lehet kolteni annyi penzt amennyit nem szegyelunk es a vegen hol leszunk, a 19 szazad vegen.
  Valami uj dolgokba is lehetne gondolkodni elnok ur mert a 20 szazadba vagyunk!!!!

 • User
  Dátum: 2020. január 28., 15:12
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Kinek volt a tulajdona, milyen összegért, és mikor ment át a román állam tulajdonába? Kivel kötötték a szerződést ,és kinek fizetik ki vagy perkálják le a 886267 leit? Ki állapitotta meg ezt az összeget? Most szétverve, és gazzal felvéve fizetnek a román államnak 886267 leit, és továbbra is a román állam tulajdona fog maradni,mert kovászna meg komandó is románia része . Azok tudják igazábol a munkás és földmüves által megtermelt pénzeket elperkálni és osztogatni akik soha semmi érteket nem állitottrak elő a közösség számára. Igaz tomika et co