Felhívás!

Megvan az első feladat

Megvan az első feladat Kovászna megye

Megalakult a sepsiszentgyörgyi vállalkozói konzultatív tanács. Három gazdasági szervezet (kereskedelmi kamara, Asimcov, IT Plus Egyesület) egy 23 tagú testületet „állított ki”, amelynek az lesz a feladata, hogy állást foglaljon a sepsiszentgyörgyi tanács gazdasági témájú határozataival kapcsolatban, illetve maga is kezdeményezzen különböző projekteket.

A tanács egy előre meghatározott algoritmus szerint jött létre. Hivatalból tagja a három szervezet elnöke: Édler András, Bagoly Miklós és Bihari Béla. A hét fő tevékenységben (kereskedelem, ipar, építkezés, mezőgazdaság, turizmus, IT és kutatásfejlesztés) működő cégeket forgalom szerint sorba rendezték. Csak azok jöttek szóba, akik évi legalább húsz­ezer euró forgalmat bonyolítnak le, és van legalább tíz alkalmazottjuk. Ezek közül az első kettő jogosult hivatalból a tagságra, amennyiben vállalja. Ha nem, akkor veszik a következőt. Ha esetleg nem teljesítenék a kritériumokat, akkor „lennebb engedik a mércét”, előbb a profitot, majd az alkalmazottak számát csökkentik, egészen addig, míg minden területről lesz két ember, azaz összesen tizennégy. Ezen kívül minden szervezet elnöke még behozhat két-két olyan vállalkozót (azaz összesen hatot), aki valami miatt nem teljesíti a kritériumot, de eredményei alapján úgy ítélik meg, hogy helye van a testületben, így jön ki a 23 ember.

Édler András elmondta: a múlt heti alakuló ülésen csak a mezőgazdaságnál kellett engedni a kritériumokból, minden más területen „simán beteltek” a helyek. Hogy milyen erős a testület (a teljes lista a kamara honlapján), az talán abból látszik a legjobban, hogy kik azok, akiket „pluszba” hoztak be: Csenteri Levente (Combridge), Bartók Árpád (Thermo Control), Bokor-Tóth Zoltán (MultiNR), Benedek Ervin (Bani Market), Füstös Imre (Aluco) és Miklós Zoltán (Sepsiipar).

– Szerintem kimondottan jól indul a dolog, a polgármesteri hivatal máris kiadta az első „házi feladatot”, amiről hétfőre kell véleményt alkotnunk – mondta el a kamara elnöke.

Édler javaslatára a konzultatív tanács hat hónapos rotációs elnökségét elsőként Bihari Béla tölti be. A frissen megválasztott elnök kifejtette: minthogy elfoglalt emberekről van szó, igyekeznek a vita nagy részét elektronikus úton lebonyolítani, a fizikai találkozások ritkák és rövidek lesznek.

– A konzultatív tanács véleménye egy gazdasági határozattervezettel kapcsolatban nem egy „igen”, vagy „nem” lesz, hanem egy legtöbb egyoldalas táblázat, amelyben mind a 23 vélemény lényege megjelenik. Ezt eljuttatjuk minden tanácsoshoz, aki mérlegelheti a leírtakat, de természetesen úgy szavaz, ahogy akar. Mi csak annyit szeretnénk, hogy a tanácsos rendelkezésére bocsátsunk egy olyan dokumentumot, amit megyei szinten mérvadó szakemberek állítottak össze, és ő ennek az ismeretében – lelkiismerete szerint – döntsön – mondta Bihari.

Antal Árpád máris „időt kért” a testület következő ülésén. A polgármester ragaszkodik hozzá, hogy a vállalkozók „belülről lássák” a város költségvetését és a következő ciklusra tervezett fejlesztési tervet.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.