Hirdetés
Hirdetés

Megvan a feladatlista

Megvan a feladatlista Kovászna megye

Rövid távon egy használható költségvetés összeállítása, hosszú távon az ipari parkok és a sportfinanszírozás megoldása, a szponzortörvény hatékonnyá tétele szerepel Miklós Zoltán „nagy tervei” között. A „zöldfülű” képviselő azt mondja: erre jön rá az a feladatlista, amit az önkormányzati vezetők „tartanak frissen”.

Az országos költségvetés „szép, nagy könyv”, csak az a baj vele, hogy „nem lehet benne látni a részleteket” – mondja a mai nap első rendes ülésszakát kezdő képviselő. Miklós Zoltán szerint „hiába nézed” a fejlesztési minisztérium költségvetését, mert abból nem látszik, hogy van-e benne pénz a sepsiszentgyörgyi körgyűrűre.

Hirdetés
Hirdetés

– Ez nem csak azért nem látszik, mert én – tizenöt év banki háttérrel – kezdő vagyok ezen a szinten, hanem azért, mert tényleg nincs benne. Látni lehet a nagy sarokszámokat, és azt is, hogy ebből mennyit kap az Országos Befektetési Társaság (CNI), de hogy ebből Botoşani-ban húz-e fel sportcsarnokot, Craiován épít-e hidat, vagy a szentgyörgyi terelőútra fordít pénzt, az nem következik sehonnan, és hasonló a helyzet a helyi beruházások országos programjával (PNDL) is – mondja a képviselő.

„Egy mód van” ezt megtudni, magyarázza Miklós Zoltán: elkérte a tervezett beruházások lajstromát Henning László megyeitanácselnök-helyettestől és Veress János megyei „pénzügyminisztertől”, s ezzel elmegy a fejlesztési minisztériumba, s megnézi, hogy „mi van rajta a listán, és mi nincs”.

– Persze feltehetően mindenki ezt csinálja, és mindenki fel szeretné tetetni saját prioritásait a finanszírozott beruházások közé, amire tíz év költségvetése sem lenne elég. Innentől kezdődik az alku, reméljük, hogy jól jövünk ki belőle – teszi hozzá.

Miklós azt mondja: lehetősége szerint támogatja azt az elképzelést, hogy ne emeljenek adót (bár pénz „erősen kevés van”), hanem sokkal hatékonyabban gyűjtsék be a már kivetett adókat. Ehhez – véli a képviselő – érdemes lenne tanulmányozni azt a lengyel módszert, amely szerint minden egyes számlát az adóhivataltól letöltve lehet kiállítani, ám ehhez „stabil és megbízható” informatikai hálózat és program kell, mert „hanem többet árt, mint használ”.

Fontosnak találná, hogy úgy módosítsák a szponzortörvényt, hogy a vállalkozóknak megérje, hogy kulturális intézményeket vagy sportegyesületeket támogassanak. Ennek egyik módja lenne (más országban működik – nem kell feltalálni a spanyolviaszt), hogy az adományozott összeg felett, még feleakkora összeg szintén adómentes legyen – részletezi Miklós Zoltán.

Támogatni fog minden olyan kezdeményezést, amely megerősíti az önkormányzatok pénzügyi autonómiáját, és úgy véli: pontosítani kellene a helyi pénzügyi törvényben a visszaosztás módját, mert nincs rendben az, hogy az a község, amelynek nincs hozzácsatolt faluja, ugyanolyan „tételként” szerepel, mint az, ahol öt falu van, ami legtöbb esetben öt óvodát, öt iskolát és öt kultúrotthont jelent” – mutat rá Miklós.

A képviselő „nem tart attól”, hogy a polgármesterek „unatkozni hagyják”. Úgy véli: minden hazajöttekor fog kapni egy listát tőlük, amit meg kell oldani.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük