Hirdetés
Hirdetés

Megújulnak a vitrálék is

Megújulnak a vitrálék is Kovászna megye

Jelentős összegbe került a kantai Szentháromság templom tornyának a felújítása, és komoly anyagiakat tesz ki a templomhajóban található négy ólomkeretes ablak (vitrálé) restaurálása is. Két ablak már régi pompájában dísze­leg.

A templomtorony felújítása 120 ezer lej állami támogatásból és még egy ennyi önrészből valósult meg. Vargha Béla főesperes a vitrálékat is rég szerette volna felújíttatni, de nem volt rá anyagi fedezet. „Az ólomkeretek annyira meggyengültek, hogy félő volt: az üveglapok behullnak a templomba. Ezt a hívek közül sokan nem tudják, és talán emiatt nem is lelkesedtek a felújítás hallatán, de mi ezt szükségesnek tartottuk, mert olyan műértékek, amiket pótolni aligha lehet. Éppen akkor fogtunk hozzá, amikor az egyházközség teljesen pénz nélkül maradt a torony felújítása után, de én megelőlegeztem a munkálatot, ami így elkezdődhetett. Szerencsére bejött egy állami pályázat, kaptunk 55 ezer lejt, így 42 ezer lejt kell még pótolni. Két vitrálé elkészült, a harmadik most áll restaurálás alatt Kolozsváron, a negyedikre – ami a karzat mellett található – is sor kerül, remélhetőleg február végéig mind régi pompájában tündököl” – magyarázta Kézdi-Orbaiszék főesperese. Fórika Balázs kántor hozzátette: az anyagiakat Fejér László szenátor lobbizta ki az egyháznak, aki amellett, hogy a két pályázat útját egyengette, magánszemélyként is hozzájárult a vitrálék helyreállításához.

Hirdetés
Hirdetés

A munkálatot Egri István restaurátor és csapata végzi, akik amellett, hogy új ólomrácsot készítettek a nagyméretű ablakoknak, pótolták a hiányzó szemeket, megtisztították a régi, piszkos táblákat.

A főesperes egy érdekességre is felhívta a figyelmünket: az egyik üvegtáblába régebben kéménynyílást vágtak, de a restaurátor azt is eltüntette, most már nem látszik a szakszerűnek semmiképp sem nevezhető „beavatkozás” nyoma.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
   Dátum: 2020. november 12., 11:56
   ÉRTÉKELÉS: 12

   Ha Ön adakoztt volna bőkezően, Önt is fényeznék. Fórika Balázs alázatosan végzi a munkáját, folyamatosan próbálja megőrizni érékeinket, szebbé tenni a közösség napjait és főleg a templomot, és igen, akinek meg kell köszönnie, annak meg is köszöni a segítségnyújtást!