Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

„Megtűrt” zaklatások

„Megtűrt” zaklatások Kovászna megye

Az EU Agency for Fundamental Rights egyik jelentése rámutat, hogy a 15 év fölötti romániai lányok és hölgyek 32 százalékának legalább egyszer volt része szexuális zaklatásban, illetve szexuális zaklatásnak minősíthető háborgatásban. A romániai hatóságoktól kapott válaszlevelek adatsora viszont meglepő mind országos, mind megyei szinten: „papíron” ugyanis a szexuális zaklatás szinte nem is létezik kies hazánkban, vagyis a bántalmazottak egyáltalán nem vagy elenyésző számban jelentenek. Háromszéki viszonyokról is érdeklődtünk.

A voxpublica.ro hírportál a 2001. évi 544-es számú törvény előírásainak alapján hivatalos adatokat kért az igazságügyi minisztériumtól és a rendőrség központi főfelügyelőségétől a szexuális zaklatás címszó alatt bejegyzett bűncselekményekről, törvénysértésekről. Az újságírók abból indultak ki, hogy bizonyos közvélemény-kutatási eredmények szerint Romániában is jelentős azoknak a lányoknak, hölgyeknek a száma, akik egyszer vagy többször szexuális zaklatásnak voltak kitéve (fiúk, férfiak esetében ez nagyon ritkán jegyzett panasz), de az EU Agency for Fundamental Rights jelentése is komoly gondokra mutatott rá.

A román Igazságügyi Minisztérium nyilvántartásában a 2007–2017-es időszakra vonatkozóan alig 9 olyan ügy szerepel, amelynek tárgya szexuális zaklatás, 4 személlyel szemben született végleges ítélet. A 2007–2010-es időszakban 5 büntetőjogi eljárás indult, de nem ítéltek el senkit, 2011-ben 2 ügy került napirendre, és – az előzőekkel együtt – 4 személyt ítéltek el. A 2012–2014-es időszakban a romániai bíróságokon egy ügy sem szerepelt szexuális zaklatás címszó alatt, 2015-ben 2 esetet jegyeztek, egyikben 2017 folyamán mondták ki az ítéletet, de az sem végleges. A rendőrségek illetékes ügyosztályain 2016-ban 43, a következő esztendőben pedig 48 feljelentést iktattak szexuális zaklatás okán, de ezek közül egyik sem került bíróságra, ami azt is jelentheti, megalapozatlanoknak bizonyultak vagy hiányzott a kellő bizonyíték.

Hirdetés
Hirdetés

Háromszéken – a megyei rendőrség adatai szerint – sem idén, sem az elmúlt évben nem jegyeztek szexuális zaklatást, háborgatást. Megyénkben a szexuális jellegű bűncselekmények terén a leggyakoribbak a kiskorúakkal létesített szexuális kapcsolatok.

Tavaly 11 szexuális jellegű bűncselekményt jelentettek az egyenruhásoknak, ebből 1 nemi erőszak (kiskorú elleni), 3 pedig (mind kiskorú ellen elkövetett) szexuális agresszió volt. Továbbá 7, kiskorúakkal létesített szexuális kapcsolatteremtést is jeleztek, főképpen roma etnikumú személyeknél, akik a hagyományaikra hivatkozva próbáltak mentegetni tettüket. A kiskorúakkal létesített szexuális kapcsolatoknál 3 alkalommal 13–15 év közöttiek voltak az érintettek, 1 esetben pedig 13 évesnél fiatalabb személyt hallgattak meg az egyenruhások.

Idén eddig 6 szexuális jellegű bűncselekményt jelentettek: ezek mind kiskorúakkal létesített szexuális kapcsolatteremtésben merülnek ki, és már kettőre tehető a 13 évesnél fiatalabb áldozatok száma.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2019. szeptember 2., 11:55
    ÉRTÉKELÉS: 4

    Igen, és ez minek köszönhető?annak, hogy bárki is panaszkodna, feljelentést tenne a hatóságok szarnak rá ,másik meg ,hogy sokan el sem merik mondani senkinek, mert félnek a következményektől, jogosan! Egy ilyen országban mint Románia nem kell semmin csodálkozni, minden rendben van és jól működik! Még az emberek sem segítenek egymáson, mert az érzelmi intelligenciájuk minusz 80% ,se együtt érzés se semmi, csak az irigység, és az érdekek! Jó ez a világ!!