Felhívás!

Meglett az idei Miss Tehén is

Meglett az idei Miss Tehén is Kovászna megye

Szombaton és vasárnap szarvasmarhák, juhok, kisállatok, mezőgazdasági gépek foglalták el a Kovászna és Csomakőrös közti egykori lőtér területét, ahol a Székelyföldi Gazdanapok társrendezvényeként megtartották az AgroFeszt- Kovászna megyei gazdanapokat.

Gyerekprogram, pónilovak

A szervezők odafigyeltek a gyerek szórakoztatására, így részükre külön sátrat állítottak, ahol a kovásznai 104-es Havadtőy Sándor Cserkészcsapat 45 cserkésze, illetve Kuki bohóc foglalkozott a gyerekekkel. Molnár Erzsébet cserkész lapunknak elmondta, hogy deszkafestést, kopácsolást, forgácsfonást, gólyalábbal való sétát, varázshomokozót, nyuszisimogatást biztosítottak a gyerekeknek.

A kétnapos eseményen természetesen egyéb tevékenységek is várták a fiatalokat, többek közt a csíkszentkirályi Flay Paws egyesület agility kutyaügyességi bemutatót tartott. Benedek Viktória alapító tag kérdésünkre elmondta, hogy ez a fajta kutyaügyességi bemutató inkább egy Magyarországon elterjedt verseny, idehaza még csak a szárnyait bontogatja, ezért ő maga is magyar színekben szokott részt venni a megmérettetésen.

A kicsik másik kedvenc foglalatosságát az árkosi Barabás Lovarda paripáinak megülése jelentette. Berde Orsolya edzőtől megtudtuk, hogy két póni-, illetve két nagy lóval érkeztek a fesztiválra, és a gyerekek motiválásaként még tombolanyereményt is biztosítottak a jegyvásárlás mellé, amivel lovaglási lehetőséget nyerhettek az árkosi lovardában.

 

Fajtyúkok és nyulak kiállítása

Sokak kedvence volt a kisállat-kiállítás, amelyet a sepsiszentgyörgyi Háromszéki Kisállat- és Fajbaromfi-tenyésztők Egyesülete hozott el a rendezvényre.

Bartha Balázs, az egyesület elnöke lapunknak elmondta, hogy már másodszor vesznek részt ezen az eseményen. Ezúttal tyúkokat, gyöngytyúkokat, nyulakat hoztak a kiállításra. Az állatok közt olyan fajtyúkok voltak, mint a New Hampshire, vagy a nyusziknál a nemrég kitenyésztett Székely Nyúl, meg a Németóriás.

Az egyesületi elnök megjegyezte: ezen állatok értékek változó, függ a fajtától is, de egyes nyuszikért 400 lejt is elkérnek, míg a tyúkokért a 200 lejt is.

Szaktanácsadás, továbbképzés

A Székelyföldi Gazdaszervezet Egyesületének keretében működő Falugazdász Hálózat saját sátorral volt jelent az AgroFeszten. Ők a rusztikus, szalmabálás ülőhellyel kialakított környezetben adtak szaktanácsot az érdeklődő gazdáknak.

Bokor Gábor agrárszakértőtől megtudtuk, hogy a gazdák különböző kérdésekkel fordultak hozzájuk, voltak, akik a szarvasmarha-takarmány kapcsán kértek felvilágosítást, másokat pedig a közös eladás lehetősége érdekelt. Az utóbbi, vagyis a közös eladás kapcsán a szakemberek megjegyezték, hogy ennek sikeressége érdekében mindenképp szükség van a szövetkezeti mozgalomra, összefogásra.

Az ilyefalvi LAM Alapítvány standjánál a továbbképzési lehetőségekkel ismerkedhettek meg az érdeklődők. Mint az Klárik Attila, a LAM igazgatója elmondta, ezúttal főként az őszi továbbképzési kínálatot mutatták be, mint pl. a pálinkafőzést. Ezen képzések többsége akkreditált, vagyis államilag elismert szakképesítő oklevelet kapnak a résztvevők.

 

Mezőgazdászok kedvencei

Az AgroFeszten teret kapó géppark nagy érdeklődésnek örvendett, főleg a mezőgazdászok körében. Ezúttal a Nexxon főként gumiabroncsokkal érkezett a bemutatóra, míg a Titan Nation forgalmazó Case IH traktorokat hozott el a helyszínre. Hadnagy Sándor eladási ügynök elmondta, hogy egy kisebb, 55 lóerős, valamint egy nagy, 115 lóerős traktorral érkeztek. Megtudtuk, hogy egy ilyen bemutató során, nemcsak a gépek képességeit ismertetik a gazdákkal, hanem egyúttal tájékoztatják őket a finanszírozási lehetőségekről, hogy miként (banki kölcsönnel, készpénzzel, vagy pályázat útján) vásárolhatják meg azokat.

 

Főtt a gulyás, készült a hamburger

A kétnapos esemény szerves részét képezte a főzőcskézés. Szombaton a kovásznai Pokolsár Egyesület csapata gulyáslevest készített „Pokolsár módra”, Bereczki Árpád vezetésével. A szomszédjukban a Jégermesterek épp marhahúsból készítettek hamburgert. A csapat részéről Bokor Hajnalka (képünkön jobbra) megjegyezte, hogy egy speciális recept szerint készítik a hambit.

Az Illyefalvi Szarvasmarhatartók Egyesületének csapata Benkő Samu irányításával borjúpörköltet készített szarvasgombával. A Bodzafordulói Állattenyésztők Egyesülete, aminek szakácsa Gheorghița Florea volt, ugyancsak borjúpörköltet rotyogtatott. Florea megjegyezte, hogy bár az egyesületük többször, ő a maga részéről először vesz részt az AgroFeszten, és nagyon jól érzi magát, teljes mértékben elégedett a programmal, valamint a szervezéssel.

 

Bioterméké a jövő

A fesztiválon teret kapott a terménybemutató. Volt, aki mézzel érkezett, volt, aki zöldségekkel. Az esztelneki Vass Rezső (képünkön), aki családi vállalkozásban, 12 áras melegházban termeli a bio-zöldségeket, többek közt kápiát, paprikát, paradicsomot hozott a bemutatóra.

Lapunknak elmondta, hogy bár a bio-zöldség kisebb, mint a génmódosított társa, viszont sokkal egészségesebb és ízletesebb. Vass szerint a jövő a bio-termékeknek kedvez, ugyanis nyugaton, ahol már egyre inkább tudatosabban vásárolnak az emberek, jóval inkább költenek pénzt a természetes, és egészséges bio-zöldségek megvásárlásra, mint a génmódosítottakra.

 

Helén, a tehén

A gazdanapok egyik kiemelkedő pillanatát, mint minden évben, idén is a szarvasmarha-szépségverseny, illetve a Miss Tehén megválasztása jelentette.

A többször ellett kategóriában első és harmadik helyezést értek el Pastor Nicolae jószágai, míg második lett Kanabé Gergely szarvasmarhája.

Egyszer ellett kategóriában Kanabé Gergely jószága győzött, ezt Munteanu Vasile és Enea Marius kérődzői követték.

Vemhes üszök közt szintén Kanabé Gergely tehene jeleskedett, utána Ferencz Alpár és Pastor Nicolae szarvasmarhái sorakoztak fel.

A növendék csoportban Pastor Nicolae jószága győzött, amit Kanabé Gergely és Kovács Gyula állatai követtek.

A Miss Tehén díját ezúttal a szentléleki Kanabé Gergely, Helén nevű vemhes üszője vihette haza. Az évek során már több elismerést, köztük Miss Tehén-díjakat is jószágainak tudó gazda lapunknak elmondta, hogy Helén egy német bikától származik, viszont Kanabé farmján született meg. Kanabé hozzátette: egy jól fejlett egyedről van szó, ami nagy reményekkel kecsegteti majd, mert a jövőre nézve várható, hogy jól fog termelni Helén.

A gazda (képünkön) elmondta: náluk családi hagyomány a szarvasmarhatartás, mert pl. ő ezt a gazdálkodást az édesapjától vette át, és jószágaival megyei és országos versenyeken is megfordult.

 

Szervezők: Kovászna Megyei Szarvasmarha Tenyésztők Egyesülete, a Kovászna Megyei Juhtenyésztők Egyesülete, az AgroSIC Közösségek Közötti Társulás, a Székelyföldi Gazdaszervezetek Egyesületének falugazdász hálózata, Kovászna Polgármesteri Hivatala, helyi gazdaszervezetek, Kovászna Megye Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatósága, valamint Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség Kovászna megyei kirendeltsége.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.