Hirdetés
Hirdetés

Meglepően nagy a jelenlét

Meglepően nagy a jelenlét Kovászna megye

Háromheti normalitás után már szinte két hónapja, hogy online üzemmódban működik az egyetemi oktatás, ami épp olyan tökéletlen megoldásnak bizonyul ebben a helyzetben, mint ahogy középiskolás és gimnáziumi szinten is. Legalábbis egyes vélemények szerint… Körülnéztünk a Babeș–Bolyai Tudományegyetem sepsiszentgyörgyi kihelyezett tagozatának háza táján.

Cziprián-Kovács Loránd, a kihelyezett tagozat tanulmányi igazgatója szerint a digitális oktatásra való áttérés azt a kellemes meglepetést hozta, hogy nagyobb arányban vannak jelen a diákok, mint amikor fizikai valójukban kellett megjelenniük az órákon. Az oktatókat kellett kicsit „temperálni” az elején, mert jól „meggyúrták” a diákokat tanulnivalóval, legalábbis a közigazgatási karon. A többiekről nem tud nyilatkozni, olyan keveset találkozik a kollégákkal és annyira el van foglalva adminisztratív teendőivel – mondta Cziprián. Eddig gyakorlatilag megvoltak az első zárthelyi dolgozatok, vizsgák is, ugyanis ez volt a kari vezetőtanács határozata, hogy semmit nem halasztnak.

– Profin álltak oda az oktatók és a hallgatók is, az órákat több mint 90%-ban megtartják a kollégák és jómagam is, nagy fennakadás nincs, bár van, ahol jobban megsínylették ezt az átállást. De nálunk majdnem minden szakon van távoktatás, amelynek a módszertanát kiterjesztettük a nappali oktatásra – összegezett a főigazgató.

Klárik László az egyetem környezettudomány karának oktatója. Mint elmondta, eredetileg a Skype-on tartották az online órákat, ám mivel ezzel a módszerrel nem bizonyítható, hogy valóban eleget tettek kötelességüknek, az egyetem szenátusa úgy döntött, áttérnek a Zoom-applikáció használatára, ez ugyanis lehetőséget biztosít az órák rögzítésére is, de az is követhető, milyen létszámban vannak jelen a diákok.
– Az online oktatás egyik legnagyobb hiányossága, hogy nem úgy érkezik a visszajelzés a hallgatóságtól, mint amikor megvan a személyes kapcsolat – tette szóvá Klárik László. Nem látható a diákok szemén, hogy mennyire értik vagy nem értik az anyagot, hol van szükség kiegészítésre.

Hirdetés
Hirdetés

A környezetvédelmi monitoring, illetve a területrendezés környezetvédelmi szempontjai tantárgyak esetében, amelyeket ő oktat, viszont egy alapvető hiányosság is felmerül az online módszerrel kapcsolatban: nem lehet laborórákat tartani, ezt azzal próbálják ellensúlyozni, hogy az adatok feldolgozására és kielemzésére, értelmezésére helyezik a hangsúlyt.

Az egyetemi vizsgákat illetően jelen pillanatban az a tanügyminisztérium álláspontja, hogy mindegyiket – a licencvizsgákat is – online tartják meg. Ez ellen nagyon sokan hevesen tiltakoznak, többek között azért is, mivel a hallgatótól függetlenül is bekövetkezhetnek olyan technikai malőrök – például az alkalmazott Zoom-applikáció lefagy, vagy kidobja valamelyik résztvevőt –, amelyek akár az egyetemről való kizárást is maga után vonhatják.

A vizsgaszesszióig azonban még sok van, s a dolgok nálunk napról napra változnak…

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük