Felhívás!

Megjöttek a táblagépek

Megjöttek a táblagépek Kovászna megye

Megérkeztek a megyébe azok a tabletek, amelyeket a tanügyminisztérium az Iskola otthon program keretében utalt ki az iskoláknak. Tegnap a megyei tanfelügyelőségen meg is kezdték azok kiosztását az iskolaigazgatóknak. Ők kell majd eljuttassák a diákoknak, innen azonban még hosszú az út az oktatás hatékonyságának a valódi növekedéséhez. A táblagépekkel kapcsolatban kedden Kiss Imre főtanfelügyelő és helyettese, Bobeș Luminița tartott sajtótájékoztatót.

Bár a Kovászna Megyei Tanfelügyelőség korábban háromezer tabletre pályázott, miután a minisztérium 250 ezerre írt ki licitet, az újraelosztás után 3473 darab jutott megyénkbe, ennek több mint egyharmada hat településre: Bardocra (ide tartozik Székelyszáldobos is) 250, Bölönbe 150, Árapatakra 500, az őrkői Néri Szent Fülöp-iskolába 200, Hidvégre 100 és Magyarhermányba 100. A kiosztáskor elsőbbséget élveznek a nyolcadikosok és végzősök, azok, akiknek nincs a családjában egyetlen digitális eszköz sem, és azok, akiknél a több testvérnek nem elegendő a meglévő eszközállomány. Az igényeket az iskolák szeptemberben mérték fel, minden tanuló saját felelősségre nyilatkozott arról, hogy nincs digitális eszköz a családban vagy személyes használatában, ennek és egy kérvénynek az alapján adhatják ki az iskolák a táblagépeket, melyek kétéves garanciával rendelkeznek, korlátlan internethasználatra jogosítanak és lopásgátlóval vannak felszerelve (a gép használhatatlanná válik, ha ellopják vagy eladják). A felhasználók haszonbérleti szerződéssel vehetik át őket az iskolától és anyagi felelősséget vállalnak értük, rongálás esetén ki kell fizetniük őket.

Ami az iskolákat illeti, előreláthatóan rengeteg papírmunka szakad rájuk a tabletekkel együtt. Egy iskolai bizottság adja ki az eszközöket az igénylőknek egy tanévre, mindig egyedi helyzetmegítélés alapján: ha valaki a járvány előtt sem járt iskolába, ha nincs internet vagy gyenge a tér-erő a településén, netán áram sincs a lakásban és lehetőség sem arra, hogy másnál feltöltse a gépet, akkor nincs miért kiadni neki az eszközt. A gépekkel írásbeli és videós használati utasítást is kapnak az iskolák, kiosztás előtt ajánlott az igazgatóknak egy bemutatót szervezni a felhasználóknak, szülőknek, de az Orange cég, amelyik szállítja a tableteket, egy ingyenes zöld számot is rendelkezésre bocsátott, amelyen bármilyen probléma megoldásában segítenek, ami a kütyükkel kapcsolatos.

Az iskoláknak a továbbiakban is folyamatosan monitorizálni kell a felhasználást, és hetente jelenteni a tanfelügyelőségnek, ha viszont nincs meg a kívánt eredmény, nem kapcsolódik be a diák az órákra, akkor visszavehetik a táblagépeket. Mindenesetre azt várják, hogy miután a közeljövőben rengeteg digitális eszköz jut az oktatás résztvevőihez, csökkenjen az online oktatásból kimaradók száma (ez jelenleg közel 3000), bár vannak esetek, amikor objektív okok akadályozhatnak meg egy diákot a részvételben: nincs térerő a lakhelyén (több mint 700-an ezt nyilatkozták) vagy áram a lakásban (78 ilyen családról tud a tanfelügyelőség).

– Mindezekkel együtt nem vagyunk az online oktatás hívei, de a járványban sikerrel alkalmazkodtunk a helyzethez – mondta Kiss Imre. Hogy mi lesz a pandémia lejártával ezekkel az eszközökkel, arra még nincs procedúra.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások