Felhívás!

Vigyázat, csalás!

Vigyázat, csalás! Kovászna megye

Az ünnepekhez, ajándékozáshoz kapcsolódó játék terjed a közösségi médiában, de a felhívás ellenére nem olyan szép a kezdeményezés, mint amilyennek elsőre tűnik. Azaz, pont azért gyanús, mert túl szép és egyszerű.

Az Ajándék Tesó Visszatért – ez a neve annak a játéknak, amelynek felhívása napok óta terjed a közösségi médiában. Lényege, hogy minimum 30 lej – határ a csillagos ég – értékben ajándékot kell vásárolni, és elküldeni egy ismeretlen személynek, akinek adatait a játék kezdeményezői osztják meg a résztvevőkkel. Ezt követően, állítólag mint-egy 36 ajándékot kap mindenki, aki részt vesz a megmozdulásban, és újabb személyeket vesz rá, hogy ők is bekapcsolódjanak. A kihívás nem egyszerű ajándékozási lehetőség, hanem piramisjáték-csalás – hívják fel a figyelmet a külföldi hírportálok, de ugyanezt vallják a számítógépes szakemberek is.

– A piramisjáték ezen formája külföldön már évek óta terjed, egyre kevesebb sikerrel, most begyűrűzni látszik hozzánk is, de nem szabad bedőlni – mondta Lázár István számítógépes biztonsági szakember.

– A piramisjátékok lényegét mindenki ismeri, mégis hajlamosak vagyunk csapdába esni. Itt csak azok nyernek, vagy kapnak ajándékot, akik az elején bekapcsolódtak, később a rendszer szétesik és, akik a legalján vannak, azok csak veszítenek rajta. A veszélyre azonnal rájöhetünk, ha végigolvassuk a kihívást, amelynek a végén ott áll, hogy amellett, hogy elküldesz 1–10 ajándékot, meg kell hívnod még legalább ennyi embert, aki ugyanezt teszi. Ezen a ponton áll le a játék, és lesznek vesztesek a résztvevők. Sokan nem vásárolnak ajándékot, csak megosztják a bejegyzést és meghívják ismerőseiket – magyarázta a szakember.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
   Dátum: 2020. november 25., 11:12
   ÉRTÉKELÉS: 25

   Raadasul, idegeneknek nem adom meg a cimem es ki akar ellenorizetlen helyekrol 10-30 csomagocskat kapni, pont most a jarvany idejen. Esetleg valaki viccbol kuld egy kis kabitoszert, aztan magyarazhatom a rendorsegnek, hogy egy buta jatek resztvevoje vagyok.

 • User
  Dátum: 2020. november 25., 14:36
  ÉRTÉKELÉS: 29

  Talán nem olvasunk figyelmesen vagy nem akarunk! A cikk egyetlen negatívumra hívja fel a figyelmet, hogy talán a piaramis aljàn levők nem kapnak annyi ajándékot vagy esetleg egyet sem! Ez eget rengető negatívum? Csak azért ajándékozunk, hogy kapjunk is? Lakcím megadása….legyünk komolyak! A lakcímünk ezernyi helyen megjelenik (szolgáltatók stb.) és minden más adatunk is, rengeteg elkerülhetetlen lehetőség van a visszaélésre! Kicsit csökönyös, hogy egy újság némi flancos kifejezés használatával próbál olvasottságra szert tenni!

  • User
   Dátum: 2020. november 25., 16:12
   ÉRTÉKELÉS: 29

   Ebben az esetben a cikk címe helyes, csalásról van szó. Aki abban a reményben küld ajándékot, hogy majd ő is kap és végül nem kap, becsapottnak fogja érezni magát és nem arra fog gondolni, hogy valakinek örömet szerzett a világ túlsó oldalán. Sok módja van az örömszerzésnek, nem kell piramisjátékhoz kapcsolni, amiről köztudott, hogy az emberek hiszékenységét, tudatlanságát használja ki. Ez elég negatívum. Részemről örvendek, hogy a Hírmondó figyelmes és a közösséget szolgálja így is.

   A lakcímet és egyéb adataimat csak ott és annak adom meg, akiben vagy megbízok, vagy garantálni tudja az adatvédelmet, ha mégsem tartják tiszteletben, felelősségre lehet őket vonni.

   • User
    Dátum: 2020. november 26., 7:24
    ÉRTÉKELÉS: 5

    Lehet ajándékozni egy rászorulónak is! Sajnos manapság mindenki ingyen vár el mindent, minimális vagy nulla erőbefektetéssel, hisznek az emberek a csodákban. A másik ilyen hűlyítő játék ami szintén a Facebookon kering, hogy hírneves emberek, sztárok élővideóját osztják meg és mellé egy szemtesztnek megfelelő képet, aki kitalálja a számot amit ott ír homályosan, annak 600000 forintot adományoz az illető híresség a Covid járvány végett. Ha valaki megfigyeli a szöveget… Legtöbbször nem is odaillő😁😥 De hát akiknek annyi az eszük hadd játsszák. Sok sikert kívánok nekük!

   • User
    Dátum: 2020. november 27., 0:23
    ÉRTÉKELÉS: -3

    Javaslom Nimród, hogy olvassa már el azt a játékleírást majd a részvételi feladatot is! A vesztes magyarázkodásával kapaszkodik egy darab szóban: ÍGÉRET! Az elején nem is erre akadt rá csak óvatosan halad a cikk értelmezésével és nehéz beismerni, hogy felületesen olvas! Az Ön által vázolt átverés csak a betegesen önző személyeket érinti, ami, mondjuk ki tisztán: NEM BAJ, SŐT KELL NEKIK!

 • User
  Dátum: 2020. november 25., 14:31
  ÉRTÉKELÉS: 14

  Állandóan valami hülyeséggel van megtöltve ez a Facebook! Ezekre kellene figyeljen a felügyelő facebookehad, nem a rendes, igazságos hozzászólásokat letiltani!

 • User
  Dátum: 2020. november 25., 15:26
  ÉRTÉKELÉS: 31

  Ez a felhivás megint a média okoskodása 😀 . Amig az én pénzemből vásárolok ajándékot és azt küldöm el valakinek örömszerzésként, addig ki csap be kit?

  • User
   Dátum: 2020. november 25., 21:18
   ÉRTÉKELÉS: 10

   Amíg a saját pénzéből vásárol ajándékot és elküldi valakinek örömszerzésként, nem várva viszonzást, addig senki nem csap be senkit.
   Akkor viszont, ha valaki azért vásárol ajándékot vadidegennek, mert a kiírás szerint számít rá, hogy cserében több más vadidegen vásárol neki ajándékot, na akkor azt az embert becsapták.
   Nem az a baj, hogy januárra megkésve több vagy kevesebb illatgyertyát szállít majd ki a posta, hanem az, hogy könnyű megjósolni, ez nagyon sok embernek bosszúságot fog okozni és nem örömet.

 • User
  Dátum: 2020. november 25., 19:24
  ÉRTÉKELÉS: 17

  A játék ugyan piramis jellegű, de teljesen mégsem, ugyanis 2 “szintenként” teljesen kicserélődnek a nevek 1 személy után szóval ha én csatlamozom az abszolút nem jelent pozitívumot annak aki előttem 3 szinttel csatlakozott 🙂 A cikket érdemes lett volna úgy megírni, hogy a játék pontos leírasát is elolvassuk (amit üzenetben kapnak meg azok, akik csatlakozni szeretnénrk), nem csak az alapján a rövid leírás után, ami meg van a Facebookon osztva

  Itt az egész csak azon múlik, hogy megszakítódik a lánc vagy sem 🙂 És pont a sok negatív személy miatt szakad meg 😉

  Na de ettől függetlenül azzal, hogy valaki elküldi azt az ajándékcsomagok, örömet szerez valakinek még akkor is ha utána megszakítódik a lánc és ő nem kap semmit 😉

  Hol marad a milyen jó adni és nem csak kapni dolog? S egy kis Karácsonyi szellem vagy ilyesmi? 😊

 • User
  Dátum: 2020. november 26., 0:56
  ÉRTÉKELÉS: 9

  Előszőr is most akkor egyszerű vagy sem a játék? Egyik sorban azt írja ,,Túl szép és egyszerű”,a másikban meg azt,hogy ,,nem egyszerű ajándékozásról van szó”-pedig pontosan igen,mert én egyszerűen csak annyit teszek hogy a kapott címre elküldök egy ajándékot és cserébe nem várok semmit!
  Másodsorban: Nincs ilyen hogy ,,a határ a csillagos ég”!
  Harmadsorban: Nem 1-10 embernek kell ajándékot küldeni hanem csak egyetlen egynek,ha már valaki beszáll a játékba!
  Nos..én egy csoportba is kiraktam a játék felhívást és ott elég sok érdeklődő volt,de azt javasoltam mindenkinek hogy ők is minnél több embert jelöljenek meg és próbálják meg ők is kirakni más csoportokba ahol ez lehetséges,hogy nekik is legyenek érdeklődőik,viszont azt vettem észre,hogy a legtöbb ember nem szívből ajándékoz hanem csakis a saját érdekeit nézi…!
  Amúgy senkinek sem kötelező játszani aki nem akar,és nem értem a szerkesztőt,miért írja azt, hogy ,,minimum 30 lejre kell vásárolni,de a határ a csillagos ég”..mivel én úgy gondolom hogy senki nem fog egy ilyen játék miatt több 100 lejre vásárolni,pont azért mert nem biztos,hogy valaki viszonozza a bőkezűségét,de ha mégis akkor ne várja azt hogy őt is elhalmozzák ugyanúgy ahogy ő tette,ne úgy álljon hozzá senki,hogy én többet költök s akkor nekem is többre fognak vásárolni,mert az akkor rossz gondolkodás ha egyáltalán elvárja hogy ő kapjon is,mert tényleg sok olyannal találkoztam aki azt írta ő adni akar,és nem izgatja hogy kap-e viszonzást vagy sem.. ❤
  Azt hiszem ha valaki ajándékozni akar annak 30 lej nem a világ vége,és nem csak azért lehet adni,hogy akkor azt viszonozzák hanem például már ez is egy jó cselekedetet embertársaink felé..
  Biztos vagyok benne,hogy igen aki az elején játszott az fog vissza kapni csomagot is ha nem is 36-ot,de fog kapni párat..na most aki most száll be a játékba szerintem még akkor sincs minden veszve,csak hát sokak kedvét most ez a cikk elveszi és már nem mernek beszállni,de mindenkinek van joga eldönteni hogy akar-e adni vagy sem..ha nem akar nem baj görgessen tovább,szerintem rossz felfogással van a legtöbb ember ha ezt a játékot valóban csalásnak tekinti…Én nem tudom ki a valódi kitalálója a játéknak,de sehol sem írja hogy mindenki köteles részt venni benne..!
  Kicsit olyan ez,mint a szerencsejáték..olyan is volt aki azt mondta ő neki nem kell senki viszonozza az ajándékot ő csak adni szeretne vagy olyan is aki nem a saját címét akarta megadni,hanem például a barátnője címét,így ha volt érdeklődője és az a személy el is küldi a csomagot,akkor minden bizonnyal a barátnőjét hamarosan a postás felkeresi,ha meg nem akkor nem,de legalább valaki nem a saját érdekeit nézte hanem inkább azzal is másnak akart jót.❤
  ..Ezt a játékot érteni is kell nem csak átfutni rajta, sokan el sem olvassák figyelmesen és akkor persze,hogy világ vége van,ahelyett gondolkoznának logikusan kicsit vagy próbálnák a szöveget helyesen értelmezni,mert sokan nem is voltak rá képesek,akinek nem inge ne vegye magára..!
  Azt gondolom hozzá állás kérdése,de jobb ha nem szállnak be olyanok akiknek ez problémát jelent,ha esetleg ők nem kapnak vissza semmit vagy csak 1-től kapnak vissza nem 36-tól,nekem ez a véleményem!
  Szerintem senki fejéhez nem fognak puskát hogy küldjön egyetlen egy ajándékot valakinek,ha ő épp nem akar..! Ha pedig beszáll valaki akkor legyen annyira ember,hogy küldje el akinek kell azt az ajándékot,ne csak a sült galambot várja vagy inkább akkor be se álljon,úgy a legjobb!
  Nem kell velem egyet érteni vagy igazat adni,csak elgondolkodni hogy itt nem mást kell hibáztatni,mert igen kerülnek sajnos ilyenek akik nem küldenek semmit csak kapni akarnak,de ezzel legyenek tisztába,hogy Romániába élünk semmi nem biztos..s ha ez ilyen nagy probléma egyeseknek hogy ők nem kaptak/nem fognak kapni semmit vissza,akkor tényleg görgessenek tovább!!
  Itt csak te saját magad vagy a hibás, ha ilyen a hozzáállásod,vagy mert nem gondolkoztál el ezen hamarabb és megbántad de már késő!
  Emberek,többet ésszel,mint erővel!! 😇❤

 • User
  Dátum: 2020. november 26., 16:49
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Kedves mindenki!
  Sajnálatos módon a társadalomban elterjedt reakció, hogy ha valaki elindít valami jót, építőt, kedveset, figyelemre méltót, lelkeset, akkor abban valami csalást, átverést kell feltételezni.
  Tavalyi személyes élményem pozitív volt. Sok szép ajándékot kaptam, és én csak egyet küldtem. A címem pedig megbízható személynek adtam meg.
  Gyertek gondolkodjunk valósághűen értékeljük az igazán jó dolgokat.
  Ajándékozni jó!!!

 • User
  Dátum: 2020. november 30., 22:44
  ÉRTÉKELÉS: -3

  Se füle, se farka.. hol itt a csalás?! Ha valaki érdekből csinálja, hát az csalodjon is!
  Akitől én kaptam abban megbízom, S akinek küldenem kell azt nagyon szeretem. Úgy h én szívesen vállalom a kockázatát, hogy több ajándékot küldök, mint kapok 😏