Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Meggyújtották a határt

Meggyújtották a határt Kovászna megye

Kilométerekről is látszott, hogy pénteken kora este valami ég Nyujtód környékén. Az eget tűz festette pirosra, ugyanis már Szászfalva bejárata előtt látszott, hogy nagyobb a baj. Mint kiderült, a lángok a település határában, a mezőben lobbantak fel.

A nagy távolság ellenére már az országútról látszott, hogy a határ lángol, a sötétben a tűz még nagyobbnak és félelmetesebbnek tűnt, mint az utólag készült felmérésből kiderült. Tolvaj Marius, a Kovászna megyei sürgősségi felügyelőség szóvivője tegnap érdeklődésünkre elmondta: a riasztás után a kézdivásárhelyi tűzoltóság egy járműve szállt ki a helyszínre eloltani a tüzet, kiderült, hogy mint-egy másfél hektár terület vált a lángok martalékává. Ez a pénteki terepszemlénk során jóval nagyobbnak tűnt, úgy látszott, hogy a lángok az egész határt átérik Szászfalu és Nyujtód között. A szóvivő elmondta: az üggyel a rendőrség foglalkozik, megpróbálják kideríteni, hogy ki volt a gyújtogató.

Hirdetés
Hirdetés

A Kovászna Megyei Mihai Viteazul Vészhelyzeti Felügyelőség sajtóközleménye szerint az elmúlt pénteken néhány óra leforgása alatt a hivatásos tűzoltóknak és önkéntes csapatoknak Kézdivásárhely és Barót város, valamint Maksa és Bereck község területén, illetve övezetében kellett beavatkozniuk tarlóégetés miatt. Év elejétől csaknem kéttucatnyi ilyen eset történt Háromszéken. Jelentős károk keletkeztek, a hivatásos és önkéntes tűzoltók munkáját olykor az erős szél is nehezítette, akadályozta. A felügyelőség és a katonai tűzoltóság figyelmezteti a lakosságot, hogy a tarlók, legelők aljnövényzetének leégetése szigorúan tilos, kivételt képeznek az olyan helyzetek, amikor kártevők, növénybetegségek elleni védekezésképpen történik a „leperzselés”, ez azonban a tűzoltóság és környezetvédelmi hatóság engedélyével és felügyeletével történhet.

A gazdálkodók, területtulajdonosok – jogi vagy magánszemélyek – csakis előzetes bejelentés után, a körzeti polgármesteri hivatal, a területi tűzoltó-parancsnokság és a környezetvédelmi hivatal jóváhagyásával égethetik el a termőföldeken, legelőkön stb. összegyűjtött kórókat, faleveleket, száraz aljnövényzetet. A kérvényezés után az illetékesek megvizsgálják, hogy a tervezett égetés helyszínén fennállhat-e a tűz elterjedésének a veszélye.

A háromszéki katonai tűzoltóság közleménye ismerteti a területek takarításából származó száraz növényi maradványok elégetésének alapvető szabályait: az időpontot úgy kell megválasztani, hogy ne legyen erős szél; a száraz kórókat, gallyakat, faleveleket stb. inkább több kisebb halomba kell összerakni, hogy meggyújtás utáni vészhelyzetben (erős szél, futótűz beindulása) könnyen lehessen oltani a lángokat; az égetés csakis olyan helyeken történhet, ahol nem áll fenn annak a veszélye, hogy a tűz átterjedhet erdős részekre, gázvezetékekre, töltőállomások területére, épületekre, létesítményekre, gyúlékony anyagi javakra stb.; – a meggyújtandó növényhalmok körül a terepet 5 méteres körzetben meg kell takarítani, hogy futótűz lehetőleg ne keletkezhessen; az égetés történjen napvilágnál, ne az esti, éjszakai órákban; legyenek előkészítve a gyors tűzoltáshoz szükséges eszközök, szerszámok; a tüzet nem szabad felügyelet nélkül hagyni, ettől még lehet a közelben (telken, termőföldön) más munkálatokat, tevékenységet is végezni; amikor az égetést végző személy vagy személyek elhagyni készülnek a helyszínt, előzőleg győződjenek meg arról, hogy a maradék hamuban nem maradt izzó parázs, ami később tüzet okozhat; tilos úgy befejezni az égetést, hogy (például sietség miatt) földet szórnak a tűzhelyre, parázsra, hamura!

A tűzoltóság felhívja a lakosság figyelmét arra, hogy a fent vázolt rendszabályok egészének vagy egy részének a semmibevétele, az óvintézkedésekkel szembeni közömbösség és felelőtlenség 1000 lejtől 2500 lejig terjedő pénzbírságot, súlyosabb károkozás vagy veszélyeztetés esetén bűnvádi eljárást vonhat maga után, a 2007. évi 537-es törvény előírásainak alapján.

Bartos Lóránt, Botos László

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. március 16., 11:52
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Valoban meggyujtottak es felugyelet nelkul hagytak.Amikor mentem haza penteken munkabol mar lattam,hogy eg a hatar ha nem tevedek a falu vegenel.Es este valoban felelmetes volt latszott messzirol,hogy gond van,meg azt hittuk valami felrobbant es eg az egesz falu.Meg egyik esztendoben a szaszfalvi templomnal tortent hasonlo eset ha nem tevedek szinte a templomba es belekaptak a langok.

 • User
  Dátum: 2020. március 16., 16:41
  ÉRTÉKELÉS: 3

  A gelencei hatar is langokban allt. Ott egy tuzolto egyseg sem volt. Es voros volt az eg. Itt nem igen erdekli a sok idiota embert,ha meggyujtsa a szemet,hogy akar nagyobb baj is tortenhetne…fejetlenseg es nemtorodomseg ez az egesz.Egy jo penzbirsag biztos eszhez teritene minden piromanias gazdat.