Hirdetés
Hirdetés

Megfontolják, hová mennek

Továbbra is tervez „kiszállásokat” a Kovászna Megyei Vérközpont. Elképzelésük szerint azonban inkább olyan helyre mennek, ahol jelentős számú önkéntes véradóra lehet számítani.

Andy Rosin, a vérközpont igazgatója elmondta: havonta legalább kétszer ki fognak szállni Kovásznára és Bodzafordulóra, esetleg Barótra, mert nehezen várható el, hogy az emberek bevállaljanak 50–60 kilométer utazást csak azért, hogy vért adjanak másoknak. A szakember szerint tavaly gond lett abból, hogy sokan abban a tévhitben vannak, hogy éhomra kell vért adni.

– Bodzafordulón dél körül fel kellett függesztenünk a vérvételt, mert voltak olyan véradók, akik elgyengültek, és rosszul lettek, mert nem reggeliztek. Nem győzzük hangsúlyozni, hogy nem csak lehet, hanem kell is enni véradás előtt – hangsúlyozta Andy Rosin.

Az igazgató ugyanakkor „megfontolandónak” nevezte azokat az akciókat, amelyek bizonyos helyhez kötődnek. Ezek közé tartozik a sepsiszentgyörgyi Szimplában szervezett véradás, ahol „viszonylag kevesen” jelentek meg, és bár értékeli a tulajdonosok törekvését, és „vér kellett a tegnap, kell ma, és holnap is szükség lesz rá”, kérdéses, hogy érdemes-e ilyen akciókat szervezni.

Hirdetés
Hirdetés

Az igazgató szerint a véradók száma nem nő, az emberek leginkább akkor szánják rá magukat, ha rokonukon kell segíteniük.

– Nagy kár, hogy az emberek nem látják be, hogy az a vér, amit ők ismerősüknek adnak, az szinte biztos nem elég, ha nem lennének mások, akik önként adtak vért, akkor valószínűleg nem tudnák megejteni az adott beavatkozást. Ha mindenki csak akkor ad vért, amikor valakije rászorul, a rendszer összeomlik – mondta az igazgató.

Vért adhat minden 18 és 60 év közötti egészséges ember, aki az elmúlt két hétben nem volt orvosi kezelés alatt.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük