Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Megérkeztek a traktorok

Megérkeztek a traktorok Kovászna megye

Szombaton különleges nap volt Kisbaconban. A gazdálkodók számára ismerős helyszínen, a tejcsarnok előtt sorakoztatták fel azoknak a traktoroknak és gépeknek az első szállítmányát, melyekhez a Pro Economica Alapítvány pályázata révén jutottak az erdővidéki gazdák.

Hirdetés
Hirdetés

Ezúttal 24 traktort és 5 mezőgazdasági gépet adtak át, de az erdővidéki gazdák összesen 80 traktorral és több mint 200 másfajta mezőgazdasági géppel lettek gazdagabbak e pályázat révén. Ez számszerűen mintegy ötmillió eurós fejlesztést jelent az erdővidéki kisgazdaságok szintjén – hangzott el az átadáson, Ebből 3.750.000 eurót a magyar kormány biztosított, 1.250.000 euró a gazdák önrésze.

A gépek átadására összegyűlt gazdákat Benedek Márta helybéli pályázatíró köszöntötte, majd Oancea Petru, a traktorokat szállító marosvásárhelyi Pedrogroup Agro kft. ügyvezetője szólt, elmondva, hogy a traktoroknak 2 év garanciájuk van, de azokat egyelőre, egy jogszabályi vákuum miatt csak a polgármesteri hivataloknál lehet forgalomba beíratni. Nagy István Csongor falugazdász az eseményt történelminek nevezte, mondván, hogy legutoljára 80 évvel ezelőtt, 1940-44 között volt arra példa, hogy Magyarországról ilyen mértékű támogatást kapjanak erdélyi gazdák.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. február 24., 9:58
  ÉRTÉKELÉS: 10

  Nem tájékoztatták kellő képpen a gazdákat, ködösítettek a beírással kapcsolatosan, így sokan lemaradtak a Belarus vásárlásról! Olyan gazdák mertek pályázni akik „bérletesek”,a többi meg maradt az ábrándozással! Miért nem lehet figyelembe venni olyan szempontokat is, h hány éve gazdálkodik az ember, pályázott-e valaha és,h segítsék a beíratásban! Pl Kézdivásárhyelyen kijelentették, h nem írják be sárga számra sem a Belarust!!! Köszönjük az előljárók hozzáállását!

 • User
  Dátum: 2020. február 24., 12:44
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Mit jelent az, hogy „JOGSZABALY VAKUUM” ??? Irjak csak le nyugodtan, hogy olyan vilagot elunk hogy egy vadonat uj traktort nem lehet beiratni es meg egy mas fontos tudnivalo az hogy NEM MINDEGYIK POLGARMESTERI HIVATAL BOCSAJT KI SARGA SZAMOT OLYAN TRAKTORRA AMELYIKNEK NINCSEN TORZSKONYVE !!!

  • User
   Dátum: 2020. február 25., 10:32
   ÉRTÉKELÉS: 5

   Mindenhol kell adniuk sárga számot, viszont ez a mai helyzetben és törvény szerint a tulajdonosnak adott településre (községbe) szóló személyi igazolványa kell legyen, emellett kell rendelkezni a tulajdonjogot igazoló irattal (számla; adásvételi szerződés), törzskönyvvel (CIV vagy technikai lap; RAR adja; új traktornál hivatalból vizsga nélkül), érvényes biztosítással.
   Ahol nem adnak, ott figyelembe veszik a sárga számos bejegyzés törvényes formáját.

 • User
  Dátum: 2020. február 24., 15:41
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Akkor ehez mit szolnak a falugazdaszok, nem ok kellene feletteseiknek tudomasara hozzak hogy ezt a ‘jogszabalyi vakumot ‘ valaki megoldja?

 • User
  Dátum: 2020. február 24., 20:49
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Szomorú,hogy újgazdagék rugtak itt is labdába, nekük jár minden támogatás! Elvétve pár szerény gazda is kapott támogatást, ennek örülök!

  • User
   Dátum: 2020. február 25., 12:29
   ÉRTÉKELÉS: 5

   “Szomorú,hogy újgazdagék rugtak itt is labdába, nekük jár minden támogatás! Elvétve pár szerény gazda is kapott támogatást, ennek örülök!”
   Ez egy rosszindulatú, buta beszólás ugyanis minden projekt nyert, aki vette a fáradságot és megírta, meg letette. Most azoknak, akik ezért egy lépést sem tettek, valaki haza kellett volna vigye? Szerintem nagyon sok kis gazda pályázott. A buta, lusta ember eddig is lemaradt mindenről és ezután sem lesz másképp. További jó siránkozást.

 • User
  Dátum: 2020. február 24., 20:48
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Régen is így lettek a kulákok! Napjainkban 1-1gazda annyira fenthordja az órrát, h nem találni jelzőket!😤😢
  Segítsék a kisgazdákat is, h jólét legyen! Miért kell pár ember kezébe csoportosítani a vagyont?!
  Hány „menő” kezet tett földekre, kolektív istállókra, gyárakra és most azok és azok leszármazottjai a nagygazdák! Bravó!

 • User
  Dátum: 2020. március 10., 20:36
  ÉRTÉKELÉS: 2

  szentgyogy kornyeken a lovol traktor arajanlatat amelyet torzskonyvel egyutt adtak volna at az arajanlatot nem is vettek el a palyazat irok mindent ossze vissza mondtak igy kenytelenek voltunk mas gepekre palyazni egyesek ez okbol vissza is leptek ez a traktor arajanlatat hargita megyeiek miert vettek el az ottani palyazok mar meg is kaptak a lovol traktorokat mig mi meg varjuk gepjeinket es az euro naprol napra megy felfele es igy az utana fizetendo osszeg no a mi keserusegunkre szegyeljek magukat haromszeki pajazatirok

  • User
   Dátum: 2020. március 11., 12:06
   ÉRTÉKELÉS: 2

   Tényleg ennyire nehéz pontot és vesszőt használni? Bár biztos ezt a kommentemet se engedik át, így kb. csak potyára járatom a számat.