Felhívás!

Megalakult az EMÁE

A múlt héten hivatalosan is jegyezték, tehát megalakult az Erdélyi Magyar Állatorvosok Egyesülete – tájékoztatott dr. Sikó Barabási Sándor Kovászna megyei főállatorvos, az említett egyesület elnöke.

A szakember elmondta, hogy a Magyar Állatorvosok Világszervezetének szerették volna létrehozni a „tűkörképét” Erdély-szinten, ám bürokratikus okok miatt egy fiókvállalat bejegyeztetése nagyon nehéz lett volna, ezért döntöttek úgy, hogy megalakítják az Erdélyi Magyar Állatorvosok Egyesületét.

– Az új egyesületnek, ugyanúgy, mint a világszervezetnek, a magyar szaknyelv elsajátítása, illetve gyakorlása a célja. Aki román iskolában, vagy hazai magyar iskolában tanul, hamar rájön, hogy a szaknyelv teljesen más, nehézkesebb. De célunk részt venni, jelen lenni különböző belföldi, külföldi rendezvényeken, konferenciákon, illetve a diákok támogatása is prioritásunk. Áprilisban kerül sor egy máramarosi nemzetközi konferenciára, ahová már sikerült 13–14 diáknak támogatást szerezni, így jóval kevesebbe kerül majd a fiataloknak a részvétel. Továbbá idősebb állatorvosokat, szakkönyvek, folyóiratok kiadását, egyszóval mindent, ami a szakma műveléséhez tartozik, támogatni szeretnénk – részletezte dr. Sikó.

Az egyesület megalakulását sokan várták, az alapítók körülbelül 150 egyesületi tagra számítanak, ennyi érdeklődő jelezte csatlakozási szándékát, illetve többen már a kitöltött jelentkezési űrlapokat is elküldték.

Az egyesület vezetőségének kiválasztásánál szempont volt, hogy a személyek a Magyar Állatorvosok Világszervezet „Erdélyi részlegének” tagjai legyenek. Az elnök dr. Sikó-Barabási személyében Háromszékről, az alelnök Hargita megyéből, illetve a titkár Kolozs megyéből való.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.