Felhívás!

Leseperték a statútumot

Ismét a román–magyar párbeszéd ellen szavaztak – állapította meg Kulcsár-Terza József annak kapcsán, hogy a képviselőház közigazgatási bizottsága tegnap 21 szavazattal kettő ellenében vita nélkül elutasította a Székelyföld autonómiájára vonatkozó törvényjavaslatot.

A Magyar Polgári Párt RMDSZ színekben képviselői mandátumhoz jutott elnöke, aki decemberben a parlament elé terjesztette a tervezetet azt mondja: már az is örömforrás, hogy „egyáltalán volt, amit leseperni az asztalról”.

– A bizottság tagjai ismét a párbeszéd ellen szavaztak, hiszen hiába kérte Márton Árpád képviselőtársam, hogy tárgyalják meg cikkelyenként a javaslatot, hogy derüljön már ki, hogy ténylegesen mivel nem értenek egyet, ezt meg sem hallgatták, hanem vita nélkül elutasították az egészet – mondta el megkeresésünkre Kulcsár-Terza József. A képviselő meghívottjaként jelen volt a bizottságban Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke is, aki cáfolta a törvényhozási tanács által megfogalmazott aggodalmakat, amelyek szerint a tervezet az egységes nemzetállammal párhuzamos entitást hozna létre.

– Valójában a javaslat egységes közigazgatásról beszél, azzal a kiegészítéssel, hogy – a szubszidiaritás elvének megfelelően – plusz jogosítványokat ad a helyi gondok megoldására, amelyeknek az a céljuk, hogy a magyar közösség megőrizze nemzeti identitását. Semmilyen ellentmondás sincs az egységes állam és az autonómiával felruházott területek között. Például Olaszország egységes és oszthatatlan, szuverén és független állam, amelyben öt autonóm terület van – hangsúlyozta Izsák Balázs.
A törvényhozási tanács negatívan véleményezte a törvénytervezetet, a kormány még nem fogalmazott meg álláspontot.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2018. március 21., 8:24
  ÉRTÉKELÉS: -4

  Ejjnye,ejjnye.Harag nelkul,fiuk.Ti vagy mind hulyek vagytok,vagy megjatsszatok a hulyet.Mikor ertitek mar vegre meg,hogy autonomia itt soha nem lessz.Hamarabb lesz Nagy Magyarorszag, mint szekely autonomia, de ehhez az Anyaorszagot kell katonailag megerositeni es a magyar katonasagot folfegyverezni a legkorszerubb fegyverekkel es hadi gepezettel.Sajnos ez a fele a dolognak az anyaorszagi politikusokra harul. Mert szerintem ha ok olyan nagyon akarnak Erdely visszacsatolasat az Anyaorszaghoz,akkor nem igy allananak a dolgok moge ahogyan eddig alltak. Minden egyes magyar ki e vilagon el ezen kene dolgozzon es faradozzon,a legkissebbiktol a legnagyobbakig.Mikor ezt mindenki megerti ,ugy Magyarorszagon mint itt Erdelyben,akkor majd tenni is lehet valamit ezen ugyben.Amig ez nem tortenik meg addeg a tobbi duma csak ures beszed es onamitas.

 • User
  Dátum: 2018. március 21., 15:44
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Mikor a minusz gombot nyomjatok ennel a kommentnel,reszkete a kezetek?!A plusszot azt ilyen gyavaktol el sem tudnam kepzelni,hogy valaki ezt is meg meri nyomni.Pedig a komment valo igaz.Olyan orszaggal mely csore se..el akar valamit elerni,hat olyanokkal senki nem targyal es fokeppen senki nem veszi kerelmeit komolyan.De mi magyarok abba vagyunk hiresek,hogy mindeg mas aratja le munkaink gyumolcset.Csak ket ilyen peldat mondanek,mert nincs tobbre hely.A magyar szarmazasu Teller Ede es tarsai elkeszitettek az elso atombombat.No de hiaba volt o magyar,mert munkaja gyumolcset masok elvezik es gazdagodnak belole.Peldaul az Eszak Korea-i Kim Jong-un.Vele aztan le fognak ulni ellenfelei targyalni.Es tudjatok miert?Mert aki normalis ember az semmikeppen nem akarhat egy atomhaborut es mert atomraketai egeszen Kozep Europaig es az Egyesult Allamokig el tudjak juttatni az atombombat.Erre mondjak ,magyar talalmany de mas el meg belole.Es a masodik.Itt van a vilag egyik legdolgosabb nepe-a szekely nep.Becsuletes ,dolgos,szorgalmas.No de mindhiaba,ha esze nincs.Egesz evben dolgozik,kinlodik a foldjeivel,hogy krumplit termeljen.Es amikor le kene arassa munkaja gyumolcset,kellemetlen meglepetes-a krumplinak nincsen ara.De a gazemberek akik a semmiert folvasaroljak azok nagyon jo uzletet csinalnak,a szegeny szekely verelytekes munkajanak a gyumolcsebol.Na ezert kell Magyarorszagnak egy utokepes hadsereg,hogy ellenfelei leuljenek vele targyalni es a targyalast egyenlo eselyekkel lehessem folytatni.A szekelyeknek pedig esz kell,batorsag es szoros osszefogas,ahhoz,hogy munkajukert oket illesse a jutalom.

 • User
  Dátum: 2018. március 21., 20:54
  ÉRTÉKELÉS: -3

  A kezem nem reszketett. De háborúra biztatni?

  Nem, összefogni kéne. És közösen kiállni, kérni. Amíg egy szervezet, kis párt vagy akár csak az RMDSZ követeli, mindig le fogják söpörni az asztalról. De ha békésen megmutatnánk, hogy ezek mögött ott van az milliós magyarság, akkor lehetne valami, mert azt nem tudják eltitkolni. Több olyan rendezvény kellett volna, illetve kéne, mint a nagy menetelés volt. Akkor lehetne súlya az ilyen próbálkozásoknak.
  És több román partner kéne, mivel érthető, hogy legjobb esetben szkeptikusak, rosszabb esetben félnek, hogy mi lesz velük. És egyes vélemények olvasás alapján, a félelmük jogos is lehet.

  Egy magyargyűlölő gazember

 • User
  Dátum: 2018. március 21., 22:35
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Latom nem ertettel meg,pedig boven kifejtettem.En haborura nem biztattam senkit.Az ,hogy egy orszagnak jo es utokepes katonasaga es szuper fegyverei vannak,meg nem azt jelenti,hogy haboru lessz.Sok esetben a beket eppen a fegyverekkel es a jo katonakkal lehet elerni es megtartani.Es a kerelmek teljesiteset is.Mert azok akik allig fol vannak fegyverkezve azoktol mindenki fel.A tobbieket pedig senki fol sem veszi.A fegyverteleneket mindenki (foleg a nagyhatalmak) gyengeknek nezik es ugy is kezelik oket.Ezert irtam,hogy fegyverkezni kene.(nem a szekelyeknek,hanem az Anyaorszagnak).