Felhívás!

Még mindig nem győztük le a vírust!

Még mindig nem győztük le a vírust! Kovászna megye

Sok az aszimptomatikus eset, de olyan páciens is elhunyt, aki nem szenvedett súlyosabb társbetegségekben – mondták sajtótájékoztatón a megyei kórház vezetői. A szakemberek továbbra is óvatosságra intenek.

A Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház menedzsere, András-Nagy Róbert sajtóértekezleten számolt be a legfrissebb járványügyi adatokról. Az intenzív-osztályon 4 páciens fekszik kritikus állapotban, egy személy pedig intubálva. Augusztus 6. és 12. között 54 személy hagyta el a kórházat, 3 beteg hunyt el a vírus következtében.

Roșu Mátyás orvosigazgató elmondta, az elhunytak között szerepelt egy 47 éves férfi, aki nem szenvedett különösebb társbetegségekben; továbbá egy 78 éves nő, aki cukorbeteg volt, és magas vérnyomással is küzdött, illetve egy 68 éves férfi, aki krónikus dializált beteg volt túlsúllyal és magas vérnyomással. Bár a nyilvántartásban nem szerepel, mert két negatív tesztje is volt, de szerdán elhunyt egy 48 éves nő is, aki kétoldali tüdőgyulladásban szenvedett, és gyanítják, hogy fertőzött volt. Azóta, hogy a törvényi keretek engedik, mintegy 56 aszimptomatikus fertőzöttet utaltak ki a kórházból, illetve 36-an saját felelősségükre távoztak.

Az elmúlt időszakban 942 személy több napra, 541 egy napra utaltak be, amit azt jelenti, hogy a kórház55 százalékos kapacitással működik. A telemedicina elősegítette, hogy csak a nagyon szükséges esetekben utalják be a betegeket. A legkeresettebb szakrendelők a neurológia és a diabetológiai kabinet, előbbi két részleggel működik, utóbbi pedig hosszabbított, 10 órás programmal. Az elmúlt hetekben 200 sebészeti beavatkozás során, tumor-, végtagműtéteket és más beavatkozásokat végeztek el, valamint 78 szülést vezettek le, két esetben ikrek születtek, így 80 újszülöttet jegyeztek júliusban.

Roșu Mátyás kifejtette: gondok abból adódtak, hogy vannak betegek, akiket tovább kellene küldeni állapotuk miatt más kórházakba, de a vírusjárvány miatt ez nem lehetséges. Az akut szív-infarktus-esetek csökkentek a korábbi időszakhoz képest, viszont súlyosabbak, magyarázta. Az egyik páciens három napja érezte a tüneteit, de túl későn jelentkezett a sürgősségen, és sajnálatos módon elhunyt. Újságírói felvetésre, miszerint oxigénellátási problémák, az adagoló meghibásodása miatt hunyt volna el egy páciens, a kórház vezetősége azt mondta: tudomásuk szerint nem történt ilyen. Ez esetben nem csak egy, hanem legalább négy páciens került volna veszélybe – hangsúlyozták. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások