Felhívás!

Medvékről a baróti tanácsban

Medvékről a baróti tanácsban Kovászna megye

Az augusztusi soros baróti tanácsülésen Benedek Huszár János polgármester először beszélt arról, hogy az elfogadott kormányhatározat értelmében konkrétan hogyan is történne a medvék elleni beavatkozás, ha egy polgár a vadállat jelenlétét jelzi.

Cséki Péter kérdésére válaszolva az elöljáró azt mondta, hogy a sürgősségi kormányrendelet alkalmazási normái még nem jelentek meg, amit már lehet tudni az, hogy egy négytagú bizottság fog felállni, amit a polgármester vagy az alpolgármester vezet, tagja a csendőrség képviselője, vagy az erdőőrvédelem, vagy az önkormányzat közigazgatási területén működő vadásztársaság képviselője, és egy állatorvos, akivel az önkormányzatnak szerződést kell kötnie. A szerződés modellje, melyet az állatorvossal kell kötni, még nem jelent meg. A minisztérium bele kell foglalja az alkalmazási normába azokat az állatorvosi költségeket is, amelyek egy ilyen medvés „akcióval”járnak.

– Állatorvosi számítás alapján egy ilyen akció kb. 3000 lejbe kerül, amiben minden benne van: kiszállási költségek, fegyverhasználati költségek, kábító lövedék ára stb. – hangoztatta a baróti polgármester.
Az elejtett vad bőrét és koponyáját ki kell preparálni, ezt ugyancsak az önkormányzat fizeti, ezeket a költségeket megtéríti a minisztérium, de a módszertana nincs még kidolgozva.

Benedek Huszár János ezután részletezte, hogyan is történne a rendelet szerint a medve elleni négyfős „hadjárat”: „Amikor medve jelenlétét észleli valaki egy beltelken, azonnal hívnia kell a 112-es sürgősségi számot, a 112-es működtetői értesítik a polgármestert, aki összehívja a négytagú bizottságot, kiszállnak a helyszínre és megállapítják, hogy van-e medve, vagy már elment. Ha már elment, résen lesznek, hogy következő visszatértekor elkapják. Ha ott van a medve, akkor három kockázati szint alapján előkészítik a beavatkozást, szem előtt tartva azt is, hogy ezek a kockázati szintek másodpercek alatt változhatnak. Ha a medve nem tesz kárt semmiben, és fenyegetést se jelent, akkor az első kockázati szint lép életbe: ez esetben a bizottság elriasztja a medvét kiabálással, fütyöléssel, egyebekkel. Ha a medve nem távozik, második szinten az állatorvos altatólövedékkel el kell kábítsa az állatot, beteszik egy ketrecbe, tovább pedig az erdőőrség feladata, hogy elszállítsa az állatot az önkormányzat területéről. Ha a medve nem kábul el, hanem agresszívvé válik, harmadik szinten le lehet lőni. Baróton kisebb problémát jelent, hogy a csendőr Szentgyörgyről kell jöjjön, ami beletelik legalább egy órába – mondta a polgármester, kiegészítve azzal, hogy a beavatkozás mikéntjét már tárgyalták közösen más polgármesterekkel, vadászokkal és állatorvosokkal is, megállapítva, hogy az elmélet és a gyakorlat között ez esetben nincs nagy szakadék, a beavatkozás könnyen megejthető úgy, ahogy a rendelet előírja.

– Az elejtett medvék koponyáját az önkormányzatok igényelhetik kérés alapján, én igazából azt szeretném, hogy egy pár medvekoponyát kitegyünk a polgármesteri hivatal folyosójára, ráírva, hogy na, ez volt az a medve, amelyik a Feri bácsi borjúját elvitte – összegzett Benedek Huszár János. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2021. augusztus 10., 10:13
    ÉRTÉKELÉS: 2

    Ez egy nevetséges intézkedés. Mindig is, ha valamit meg kellett oldani, először bizottságot alakítottak, s így aztán úgy elbonyolítódott az ügy, hogy legtöbbször nem oldódott meg semmi! Mire a bizottság összeül, a medve a félfalut összemarcangolja, s hetedhét országon túl jár!