Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Medvecsalád riogatja a mikóújfalusiakat

Medvecsalád riogatja a mikóújfalusiakat Kovászna megye

Kétbocsos anyamedve bukkant fel a mikóújfalusi temető környékén kedden. A lakosság késő délután jelezte az állatok jelenlétét a település határában, és bár a törvényeknek megfelelően már akkor beavatkoztak a hatóságok, a medvecsalád szerdán is visszatért. A községben attól tartanak, hogy a tavalyi incidensek idén is megismétlődhetnek.

Hirdetés
Hirdetés

Idén először merészkedett ennyire közel Mikóújfaluhoz a medve, és nagyon úgy tűnik, hogy nem is készül egyhamar továbbállni. Az első jelzést kedden, késő délután adta a lakosság, azonban Demeter Ferenc polgármester szerint azóta is visszatér az anyamedve a bocsokkal együtt, a temető környékét ezért jelenleg ajánlott fokozott óvatossággal megközelíteni, de ennél is szerencsésebb teljesen kerülni. A községben egyelőre a törvényeknek megfelelően, riasztással próbálják elűzni az állatokat.

Kényszerűség miatt várakoznak

„Az előírások szerint cselekszünk. A segélyhívószámon jelentjük, kijön a csendőrség, eldob pár petárdát, és másnap kezdődik elölről. Amíg nem jön be a településre, nem okoz kárt – anyamedvéről lévén szó – nem igazán van egyéb módszerünk” – nyilatkozott Demeter Ferenc hozzátéve, hogy a jelenlegi próbálkozás nyilvánvalóan eredménytelen, de a törvény kényszere miatt várakozásra vannak ítélve.

Tavaly májusban rendszeresen pusztítottak a nagyvadak a községben. Fotó: Demeter Ferenc/Facebook

A polgármester szerint a temető naponta látogatott, emiatt az emberek is félnek a zónában járni-kelni. Kedd óta ugyanakkor megpróbáltak közelebb kerülni a nagyvadhoz, de végül úgy ítélték meg, hogy ez rendkívüli veszéllyel járna, mert az anyamedve viselkedése kiszámíthatatlan, ha fenyegetve érzi a bocsait. Mikóújfaluban idén ez az első, hogy ilyen közel merészkedtek a településhez, a temető környékén pedig több a gyümölcsös, vélhetően ezért bukkantak fel újból, éppen ott.  

Elkerülnék a tavaly történteket

Valóságos mészárlást rendezett a medve tavaly május elején, amikor magánház kerítésén átrontva jutott be egy gazdasághoz, ahol elpusztította az összes juhot és bárányt, amit csak talált. Egy viszonylag csendes nyár után szeptemberben újabb betörések következtek, több gazdaságban mészárolt le állatokat, nem kis összegű kárt okozva a gazdáknak. Tavaly többször került altatásra, elszállításra a sor a községvezető szerint.

„Bízom benne, hogy nem kell megöljük az anyamedvét” – fogalmazott a polgármester a jelenre vonatkozóan, reménykedve, hogy a medvecsalád rövidesen tovább áll. Ugyanis amennyiben nem tágítanak a falu közeléből, bennebb merészkednek a településre, radikálisabb módszerekkel fognak fellépni az emberek és a gazdaságok védelmében. Demeter Ferenc arra kéri a lakókat: egyelőre kerüljék a temető környékét, akik virrasztani mennek, legyenek nagyon óvatosak és ne használják a Mikola Sándor melletti kicsi utcát.

Címlapfotó: Pinti Attila

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2024. június 14., 7:01
    ÉRTÉKELÉS: -12

    A telepulesre bemereszkedo nagyvadat konyortelenul ki kellene loni hogy ne legyen a lakossag veszeljesztetve.Na de amig Bukarestben nem tortenik tragedia, mert mashol ugy is mindegy akkor addig nem lesz semmire megoldas es ez a petardazas es nem old meg semmit.Javaslom hogy az elszalitasakor vigyek be a fovarosba hogy ott is riogasa kicsitt az alvo politikusokat.