Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Fehéringes medvevadászat után Brüsszelbe írt a polgármester

Fehéringes medvevadászat után Brüsszelbe írt a polgármester Kovászna megye

Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester szokásos csütörtöki sajtótájékoztatójára arról számolt be, hogy az élet annak előtte medvevadászatra invitálta. Előző munkanapja után ugyanis fehér ingben medvét hajtani volt kötelessége, mivel a lakosság jelezte a 112-es hívószámon, hogy az Olt partján, Kilyén és Szotyor között medve bóklászik.

Aznap reggel már kapott egy Ro-Alert riasztást a lakosság, akkor Szentgyörgy peremterületén jelezték a nagyvad a jelenlétét. Délután az ilyenkor szokásos bizottság (amelyben a polgármester, csendőrség, állatorvos vesz részt) kiszállt a helyszínre és négy órán keresztül, drónt is bevetve követte, üldözte az állatot, ám a drón lemerülése miatt abba kellett hagyniuk a keresést. Alig értek haza- számolt be a polgármester – újból jelezték, hogy a medve egy kilyéni gazda gazdaságában eszi a kecskét, és ott aztán sikerült örökre elaltatni a 3 év körüli állatot.

Ekkor – „hirtelen felindulásból – az elöljáró Ursula von der Leyen számára megfogalmazott egy nyílt levelet, amelyben arra kéri, hogy a védett fajok státuszának újraértékelését a farkason kívül a medvék esetében is végezzék el. Az Európai Bizottság vezetője korábban ugyanis kedvenc pónilovának farkas általi vesztét fájlalva kérte a nagyvadak védett státuszának felülvizsgálatát.

Hirdetés
Hirdetés

Antal Árpád a helyzet abszurditásán túl azt nehezményezte legjobban, hogy a medvék általában nem a tehetős embereket károsítják meg, (a kilyéni gazdának is csak pár kecskéje volt), a gazdák pedig nincsenek abban a helyzetben, hogy uniós szabályokat változtassanak meg. Antal továbbra zöld és állatvédő polgármesternek tartja magát, aki büszke arra, hogy a Székelyföldön nagy medvepopuláció él, de az állatot, mely szimbóluma is a régiónak, nem a városban, az út szélén vagy a síneken elütve, kéregetve, kecskét marcangolva, a gazdák által agyonütve, megmérgezve szereti, hanem az erdőben, jelentette ki.

Hogy Bukarestbe ezúttal miért nem írt, noha nyilvánvalóan nem lehet Bukarest, a román kormány nélkül megoldani a helyzetet, azt azzal magyarázta, hogy a román kormány egy levéltől nem hatódik meg. „Bukarest csak akkor fog a problémával kezdeni valamit, „ha mi, a 4-5 megye összefogunk és az egy hét alatt begyűjtött medvéket odavisszük Bukarestbe.”

Végül a polgármester megköszönte a kilyéniek együttműködését. Ugyanakkor fontosnak látja és arra kéri a lakosságot, hogy ahányszor medvét látnak, jelezzék a 112-es hívószámon. Ez sokat számít akkor, amikor a hatóságok döntenek arról, hogy mi legyen az állat sorsa, hiszen a procedúrák értelmében ha először kerül emberközelbe az állat, akkor csak elriasztani kell, ha viszont többször is visszatér, akkor el lehet altatni vagy kilőni.

Címlapfotó: Sepsiszentgyörgy Önkormányzata

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2023. szeptember 21., 19:59
  ÉRTÉKELÉS: 9

  A medve nem ette meg Ursula póniját, tehát nem követett el semmi olyant, ami azt indokolná, hogy ez a medvenevű némber a kisujját is mozdítsa akár. A farkasokat viszont, akik talán az ökoszisztéma leghasznosanb ragadozói… na azokat üldözni kell Európa szerte, mert egyikük megpapilta tudatlanságában Ursula Van Ennél Lejjebb házikedvencét. Árpika, címzett ismeretlen helyre költözött. Maci jó, farkas rossz. Ez most az új európai narratíva!

 • User
  Dátum: 2023. szeptember 22., 8:54
  ÉRTÉKELÉS: 9

  Ekkorra hülyeséget egy polgármestertol,a medve kérdést itt helyben kell meg oldani. Brüsszelbe pont a medve ügyel foglalkoznak,pont a kecskefeju Ursla von leien aki épp Európa tönkre tetelen dolgozik.

 • User
  Dátum: 2023. szeptember 22., 17:20
  ÉRTÉKELÉS: 9

  Szóval Antal Árpád levelét megírta … akkor is kellett volna amikor ide telepítették a fafelfalot. Az nem zavarta. Az sem zavarja hogy a dolgok nem mennek megfelelően. Jönnek a választások ez is egy kampányfogás. De az is lehet hogy az ő ponijat is megették. Igaz nem a farkasok hanem a medvék. Figyeljük meg, hamarosan ha kezd beállni a hideg akkor a coviddal fognak riogatni.Akkor nem fognak jarni a medvék. S ha fehér inget vett fel akkor mi van?! Majd a felesege kimossa S ha nem, hal’ Istennek van elég turkálo a városban biztos kap magának. De addig is Antal Árpád levelét megírta …. S akkor mi van ?! Idejön majd Ursulka rendet teremteni? Már így is sírva nézi a normális Európa mit művel és hamarosan majd őt is előveszik az smsben megkötött milliárdos üzletert