Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Maradt a kettős mérce

Maradt a kettős mérce Kovászna megye

Harminc jelenlévő tanácsos részvételével tegnap elfogadta az idei költségvetését Kovászna Megye Tanácsa. Az ülésre rányomta bélyegét, hogy a teremből el kellett távolítani a magyar és a székely zászlót – a többi zászló, a demokrácia nagyobb dicsőségére, a helyén maradhatott.

A tanácsülés elején az asztalra volt fektetve a magyar és a székely zászló, amit el kellett távolítani abból az ötös csomagból, amit 2016 végén Kulcsár-Terza József RMDSZ színekben parlamenti képviselői helyhez jutott polgári párti politikus adományozott a tanácsnak. A zászlóegyüttes többi tagja, az amerikai, a német és az izraeli zászló a helyén maradhatott. Kérdésre válaszolva Tamás Sándor elmondta: bírósági ítéletet hajtottak végre akkor, amikor levették a két zászlót. A pert, egyáltalán nem meglepő módon, Dan Tanasă indította.

– Dan Tanasă egy rendszer arca. A bíróság arra kötelezett, hogy a magyar és a székely zászlót eltávolítsuk, de korábban el kellett távolítani a megyezászlót is. A többi ország zászlója ott maradhatott, ami nyilvánvalóan jelzi, hogy a bíróságon is kettős mércét alkalmaznak, hisz jogilag semmi különbség sincs a magyar és az amerikai zászló között. Látszik, hogy kétféle állampolgár és kétféle önkormányzat van. Számtalan romániai településnek lehet zászlója, de székelyföldi településeknek nem – nyilatkozta Tamás Sándor.

A zászlók (többek között a „törvénytelen” megyezászló) levételét a brassói fellebbviteli bíróságon rendelték el, amely előtt ott leng Brassó megye zászlója. A megyetanácselnök elmondta: az ítélet megtagadásáért naponta a minimálbér 20 százalékát kellene bírságként kifizetni.

Hirdetés
Hirdetés

Az ülés legfontosabb napirendi pontja a megyei tanács és az alárendelt intézmények költségvetésének elfogadása volt. A költségvetés összesen 310 millió lej, azaz nagyjából 66 millió euró, ez a legnagyobb összeg az elmúlt négy évben, tavaly 269 millió lej volt. A tanácselnök szerint „be tudjuk bizonyítani, hogy jobb gazdái vagyunk a közpénznek, mint az állam”. Elmondta: idén minden intézmény kiadásait teljes egészében fedezik, a működési, fejlesztési költségek le vannak fedve, van pénz a gyerekvédelemre, amely miatt a tavaly számos fennakadás történt.

A büdzsé két nagy részre oszlik: a működésre 43, a szociális és gyerekvédelemre, a többi intézményre összesen 57 százalék jut. Továbbra is 1050 gyerekről és 5990 fogyatékkal élő személyről gondoskodnak, és ezek száma évről évre nő.

A költségvetés fejlesztésekre szánt részéből kell kezelni a hat futó európai uniós projektet. Saját és kormányzati költségvetésből építik meg a helikopter leszállópályát, a tüdőbeteg gondozót, felújítják a megyei kórház belgyógyászati osztályát, megépítik a stroke-központot, orvosi műszereket vásárolnak, és felújítják a csatornahálózatot a kórháznál. Egyéb részletekre visszatérünk.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2019. április 19., 8:37
    ÉRTÉKELÉS: 16

    Sajat katonasagotok nincs,sajat rendorsegetek (magyarokbol) nincs,a 64 Varmegyet foloszlattatok,igy hat nincs semmi a kezetekben amivel a roman soviniszta agresszioval szemben megvedjetek onmagatokat es a kozosseget amit kepviseltek. Tudjatok barataim,az eletben mindeg az az erosebb akinel a fegyver van,de nektek meg parittyatok sincsen. Ide vezetett a 30 eve tarto sunyi,megalazkodo es megalkuvo politika,amit eloszeretettel uztetek. Most mar nincs mas valasztas,mint engedni az agresszornak ! Ezert kene a politikatokon azonnal valtoztatni,ameddig meg teljesen nem lessz keso !