Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Mandátumértékelő a felénél

Mandátumértékelő a felénél Kovászna megye

A lehetőségek és veszélyek éveiben élünk – állapította meg tanácselnöki mandátuma felének értékelőjén Tamás Sándor. A háromszéki tanácselnök kifejtette: a megye infrastrukturális fejlesztését és a közös-ségépítést nem költségvetési vagy naptári évekre tervezik, hanem hosszú távú programokban gondolkodnak. Ezért készítették el a jelenlegi mandátum elején a Háromszék 2030 elnevezésű, tízéves fejlesztési stratégiát.

Hirdetés
Hirdetés

A legutóbbi önkormányzati választás óta eltelt két évben az RMDSZ kormányzati szerepvállalása finanszírozási lehetőségeket nyitott az infrastruktúra- fejlesztésekben, de az identitáserősítő ügyekben is, állapította meg Tamás Sándor, aki szerint emellett uniós forrásokból és az Országos Helyreállítási Terv (PNRR) révén is érkeznek pénzforrások. A háromszéki tanácselnök szerint a veszélyek éveibe is léptünk, hiszen alig vagyunk túl a koronavírus-járványon, a szomszédban kitört egy háború, és az erre adott uniós szankciók hatását, az árak folyamatos növekedését mindannyian érezzük.

„Nem azért vállaltunk munkát, hogy azt mondjuk, hogy a jelenlegi helyzetben nem lehet semmit megvalósítani” – szögezte le Tamás Sándor, aki szerint igyekeznek egyensúlyban tartani az infrastrukturális fejlesztéseket és a közösség-építő programokat.

Az elmúlt időszakban megkezdett infrastruktúra-fejlesztések közül kiemelte, hogy a sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórházban bővítik a belgyógyászat épületét, épül egy új felnőtt- és gyereksürgősség, és építenek egy új tüdőkórházat. Az önkormányzat 243 kilométer megyei út karbantartásáért felel, és a jelenleg zajló legnagyobb projekt az Erdővidék úthálózatának teljes felújítása, amit jövő évben fejeznek be. Ugyancsak a megyei tanács alárendeltségében van a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum, amelynek teljes korszerűsítése zajlik, és jövő évben nyitják meg újra. Emellett folytatják a sepsiszentgyörgyi Gyárfás Jenő Képtár korszerűsítését, sorolta Tamás Sándor. A tanácselnök szerint a következőkben felújítják az oltszemi Mikó-kastélyt, továbbá balneológiai képzőközpontot alakítanak ki a málnásfürdői régi szállodából, és pályáznak a zabolai Csipkés tábor újjáépítésére.

Tamás Sándor szerint a megyei tanács alárendeltségébe tartozó szociális és gyermekvédelmi rendszerben naponta több mint 1000 árva gyermekről, 100 idős személyről gondoskodnak. Az önkormányzat által kezdeményezett és támogatott közösségi programok közé sorolta a vidéki játszóterek építését, sportbázisok, kultúrotthonok, orvosi rendelők, iskolák és óvodák, könyvtárak felújítását, az előkészítő osztályosok számára indított iskolatáska-akciót, az after school programot és ifjúsági terek kialakítását. Mindez mellett támogatják a hoki-, a foci- és a kosárlabdacsapatokat, amelyek jó eredményeket értek el, és közösséget építenek.

Tamás Sándor mandátumértékelőjében a megyei önkormányzat szervezésében vagy támogatásában megvalósuló, identitás- és megyeimázs-erősítő rendezvények közé sorolta a Székely Vágtát, a Perkői Gyermek és Ifjúsági Néptánctalálkozót és az István, a király székelyföldi rockoperát, a Kürtőskalács Fesztivált, a Transylvanian Spirit nevű erdélyi pálinkaversenyt, a Sepsi Book könyvfesztivált, az oltszemi nemzetközi fogathajtóversenyt és a hőlégballon- fesztivált.

Fotó: Kocsis B. János

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2022. november 10., 9:21
  ÉRTÉKELÉS: 10

  Meg hany mandatum lesz? Mar reg kellett volna egy torveny, hogy a polgarmesterek es tanacselnokok max. ket mandatumra palyazhassanak, mert a mieink hanem „pe viata”.

 • User
  Dátum: 2022. november 10., 13:41
  ÉRTÉKELÉS: 10

  Szep ertekeles csak ebbol mi haszna van a szekely embernek? Nincs ahol dolgozni, ha van akkor minimalberrelt igy nincs penz, akkor nincs semmi fejlodes es ok 2030-rol beszelnek!

 • User
  Dátum: 2022. november 10., 18:03
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Tisztelt Tamás Sándor úr, fel kell mérni a megye lakosság elvárásait, nagyobb erőfeszítésre van szükség a minimálbérnél nagyobb fizetesek felszámolására, mert az emberek vándorolnak el, főleg a fiatalok, akik nem ferkőztek be a part kötelékeibe és nem kerültek közel a zsíros bodonhoz. Nem azzal kell hencegni, hogy 1000 árva gyereket támogatunk, hanem azzal hogy a szülők tisztességesen felnevelik a gyerekeiket és egyre kevesebb az árva gyerek, a fizetések elérték az országos átlag jövedelmet és nem 1000 lejjel kevesebb mint most (az országos átlag jövedelem most kb
  36xx RON), az iskolákban a diakok az átlagon felül teljesítenek és itthon maradnak és fejlesztik a vidékunket. Az embereknek nem segélyt kell adni, hanem kell teremteni olyan munkahelyeket, körülményeket amely után a saját lábán megél és gazdagítja a környéket.