Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Lesz-e miből befejezni?

A sepsiszentgyörgyi megyei kórház régi épületének, épületegyüttesének felújítását, korszerűsítését, bővítését csak 25 százalékban sikerült megvalósítani az ütemtervhez viszonyítva, az átadás határideje idén november lett volna – taglalta sajtótájékoztató keretében András-Nagy Róbert kórházmenedzser, aki pénzhiánnyal.

Hirdetés
Hirdetés

A pénzhiánynak többféle oka van, egyfelől a 2020–2021-es időszak koronavírus-világjárványnak a hatása, másfelől pedig az, hogy az egészségügyi minisztérium nem szavatolta a kórházfelújítás finanszírozásának a folytonosságát, a kiutalt pénzalapok csak a kezdeti szakaszban fedezték a költségeket. Ma még kérdés az is, hogy 2023-ban miből és mennyiből folytathatják a munkát, és honnan jöhet újabb finanszírozás. Az igazgató azt is elmondta, a háromszéki önkormányzatnak elsődleges a kórházfelújítás, -bővítés befejezése, és az illetékesek igyekeznek segíteni az áldatlan helyzet megoldásában.

A sepsiszentgyörgyi régi kórház felújítására a szerződést 2020 októberében írták alá, hozzá is fogtak az építőtelep kialakításához, az összetett munkálatok előkészítéséhez, az első kiutalt minisztériumi támogatást azonban el sem tudták költeni, a törvények értelmében egy részét vissza kellett utalni, mivel időközben az Alkotmánybírósághoz került az állami költségvetés tervezete.

Az alábbi számok jól érzékeltetik a nehéz helyzetet: a beruházás tervezetének becsült költségei áfa nélkül elérik a 28 millió lejt, áfával a 34 milliót, a megyei tanács önrésze 10 százalék, a többit a minisztériumtól várják, ám a teljes összegből ez ideig csak 8 millió érkezett a kórház számláira. Ráadásul a beruházás teljes és megfelelő minőségben történő befejezéséhez körülbelül 40 millió lejre lesz szükség.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások