Felhívás!

Madárriasztás Szentgyörgyön

Madárriasztás Szentgyörgyön Kovászna megye

A sepsiszentgyörgyi Rara Avis Madártani Egyesület idén márciusban kötött újra szerződést madárriasztásra a városvezetéssel, további jó hírnek számít, hogy beszerezték a petárda-használati engedélyeket is, így még hatékonyabban tudják kiűzni Sepsiszentgyörgy központjából a varjakat, csókákat.

Idén sok madár visszaszivárgott a városközpontba, a parkbeli fákat lepik el éjszaka, emiatt számos polgár az egyesületet vonta felelősségre.

– Sok módszert próbáltunk már, de a leghatékonyabb a petárdás riasztás. A vetési varjak, illetve a csókák és a dolmányos varjak okozzák a legtöbb gondot. Riasztás hiányában a madarak befészkelnének a parkba, akkor meg a károgás, illetve az ürülékük miatt nem lehetne rendeltetésszerűen használni a parkot. Folyamatosan el kell zavarni, hiszen a környékről is bejárnak, ha pedig fészket raknak, akkor nagyon ragaszkodnak a helyhez, onnantól kezdve egy egészen másfajta harc venné kezdetét, aminek a győztese nem biztos, hogy az ember lenne – magyarázta Kelemen.

A szakember már több évvel ezelőtt megkongatta a vészharangot, hogy az átutazó csoportokból visszamaradnak az okosabb, erősebb, netán legyengült példányok (képünk), amelyek nálunk fognak fészkelni: ez látszik a környékbeli falvakban kialakuló „varjútelepeknél”. Jó példa erre többek között az Illyefalván, a futballpályán fészkelő madarak tömege.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.