Felhívás!

Madárinfluenza-riadó

Már a szomszédos Bákó, illetve a közeli Prahova megyében is azonosították a madárinfluenzát, így a háromszéki hatóságok készenlétben állnak. Arra kérik a gazdákat, jelentsék a gyanús elhullásokat.

Tavaly több százezer baromfit öltek le Magyarország, illetve Bulgária területén madárinfluenza-fertőzés miatt. Az esztendőfordulón Romániába is behatolt a H5N8-as vírustörzs, egyelőre Tulcea, Konstanca, Teleorman, Iaşi, Prahova és Bákó megyékben ütötte fel fejét az emberekre is veszélyes kór.
– Háromszéken legutóbb 2006-ban okozott jelentős gondokat a madárinfluenza, akkor is a Duna-deltából indult a fertőzéshullám – emlékeztet dr. Sikó-Barabási Sándor. – Akkor a gócpont nálunk Bodzafordulón és a környékén volt: több száz baromfit kellett leölni. A tizenegy évvel ezelőtt taroló H5N1-es vírustörzshöz képest az idei veszélyesebb, mint ahogy a neve is utal rá (a H5N8), többszörösen mutált.
Kérdésünkre, hogy mennyire valós a veszély – ugyanis rossz nyelvek szerint akár üzleti fogás is rejtőzhet a számos riasztás mögött – a megyei főállatorvos kifejtette, az országhatárokon átívelő, nagyon gyorsan terjedő betegségek esetében a mintákat angliai laboratórium vizsgálja, és csak annak megerősítése után riasztanak.
– A legfontosabb, amit a háromszéki gazdáknak be kell tartaniuk a számos óvintézkedés mellett, hogy rövid időn – pár napon – belüli, nagyobb számú baromfielhullás esetén azonnal értesítsék a Kovászna Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóságot a 0267.651.712-es vagy a 0722.700.699-es telefonszámok egyikén. Ugyanakkor bárki jelentheti, ha nagytestű vadmadarat talál elhullva – hangsúlyozta a megyei főállatorvos. <<

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.