Hirdetés
Hirdetés

Lezsák kovásznai ígérete

Lezsák kovásznai ígérete Kovászna megye

Megvalósulni látszik a kovásznai Gazda József nyugalmazott tanár, a Kőrösi Csoma Sándor Közművelődési Egyesület elnökének régi álma, vagyis a Kőrösi Csoma Sándor Múzeum és Dokumentációs Központ megépítése, aminek támogatására a hétvégén tett ígéretet Lezsák Sándor, a magyar Országgyűlés alelnöke, a Lakitelek Népfőiskola vezetője.

Gazda József lapunknak elmondta, mindig is szerette volna, ha Kőrösi hagyatéka a fürdővárosban kapna teret, ezért 1994-ben felkérte Makovecz Imrét a Kőrösi Csoma Sándor Múzeum és Dokumentációs Központ megtervezésére. Makovecz megbízására a tervet Csernyus Lőrinc építész készítette el. Az elképzelés szerint az épület a Piliske utcában kapott volna helyet, azon a telken, melyet 100 évre az egyesületnek adott át a helyi református egyház. Abban az évben tartották a Magyarok Világkonferenciáját, így Gazda anyagi segítséget remélve, hozzájuk is fordult támogatásért: téglajegyeket árulva szerették volna felépíteni a múzeumot, de csak 17 jegyet sikerült eladni.

Hirdetés
Hirdetés

Mint megjegyezte, anyagiak hiányában végül nem tudták megépíteni a múzeumot, ám a helyzet változni látszik, mert mint azt Lezsák Sándor kovásznai látogatásán elmondta, illetve Facebook-oldalán is megerősítette: kormányzati előterjesztést készít, és reméli a magyar kormány támogatását.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük