Felhívás!

Lezajlott a Kaptár

Lezajlott a Kaptár Kovászna megye

Szombaton ünnepélyes keretek között nevezték meg a Székelyföldi Napok alkalmából megejtett Kaptár – Dokumentumfilm Szemle díjnyertes alkotásait, melyet 30 beérkezett pályamunkából válogatott ki a Buglya Sándor és Péterffy András Balázs Béla-díjas rendezőkből álló zsűri.
A gálaesten elsőként Szebeni Zsuzsa művészettörténész szólt a Balassi Intézet általa vezetett sepsiszentgyörgyi fiókja, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa, valamint a maga nevében a Művész moziban egybegyűltekhez. Ez utóbbi minőségében kifejtett véleménye szerint, a minden tekintetben színvonalas székelyföldi dokumentumfilmek a román mellett angol, német, esetleg francia feliratozással is legyenek ellátva. Ez ugyanis alapfeltétele a külföldi megmérettetésnek, és ezáltal egyedi értékeink megismertetésének a nagyvilággal.
Ezt követően az MMA Film és Fotóművészeti Tagozatának vezetői tisztségét betöltő Buglya Sándor és Péterffy András, a Dunatáj Alapítvány elnöke tartott rögtönzött előadást a dokumentumfilm-készítés szakmai titkairól, és e téren szerzett több évtizedes tapasztalatairól.
Mindezek után kiderült, hogy a szemle harmadik díját a sepsiszentgyörgyi Bán Józsefnek, Az év lagzija, a másodikat pedig a székelyudvarhelyi Csibi László, Édes Erdély itt voltunk című alkotása nyerte el. Az első díjat a csíkszeredai Püsök Botond, Angéla című filmjének ítélték oda. A gyergyószentmiklósi Zsigmond Attila, Ének a fák tetejéből című alkotását, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa különdíjban részesítette. Végezetül ismét levetítették a nyertes filmet. <<

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.