Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Leszerepelt intézmények

Leszerepelt intézmények Kovászna megye

A Korrupcióellenes Ügynökség (DNA) éppúgy antipatikus a magyaroknak, mint a román állami intézmények nagy része – derül ki az RMDSZ háromszéki szervezete által megrendelt, és nagyszámú mintán 2019 nyarán elvégzett kérdőíves felmérés előzetes eredményeiből. Tegnapi lapszámunkból folytatjuk a Kiss Tamás által kedden, sajtótájékoztatón kiértékelt közvélemény-kutatás következtetéseinek bemutatását.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, a lakosság bízik a jelenlegi vezetőkben, Antal Árpád bizalmi indexe 78%-os, a Tamás Sándoré 74%-os, mutatja a felmérés. Sepsiszentgyörgy polgármesterét az ottani románoknak is szinte harmada támogatja, vélhetően azért, mert közösségükben nincs olyan személyiség, akit potenciális polgármesterjelöltként meg tudnának nevezni. A tanácselnök is megkapná a megye románsága 9%-ának szavazatát.

Parlamenti képviseletünk megítélése már nem ennyire pozitív. Márton Árpád képviselő 41%-ot ért el a felmérésben, Fejér László-Ödön és Kulcsár-Terza József 38-38%-ot, Benkő Erika 30%-ot. De még ez is messzemenően magasabb, mint az államelnök iránt tanúsított bizalom (24%, és ez még csökkenhetett tavaly nyár óta), Dacian Cioloș, Victor Ponta és Dan Barna 5% körüli mutatójáról nem is beszélve. Ez azzal magyarázható, hogy az említett politikusok pártjai a megyében csak a románságot szólítják meg, illetve a közbeszédben a magyarellenesség is felerősödött. Hozzájuk képest a magyarországi politikusok egyenesen sztárok: Orbán Viktor 92, Semjén Zsolt 67,5, Kövér László 62 százalékon áll(t).

A hazai politikai placcon szereplő pártok közül csöppet sem meglepő módon leginkább az RMDSZ-ben bízik a megye lakosságának kétharmada. Sok olyan választópolgár van egyébként, aki minden magyar pártban megbízik, de szavazáskor az RMDSZ térnyerése azt mutatja, valószínűleg fontolóra veszik a szavazatok hasznosulását is. A magyar érdekképviselet a legjobban falvakon, illetve a Kovászna városi magyaroknál áll (a leggyengébben nyilván Baróton, ahol az emberek közel 80 százaléka elégedetlen a jelenlegi RMDSZ-es városvezetéssel, friss eredmények híján nem lehet tudni, hogy a két kis párt fúziójából alakult Erdélyi Magyar Szövetséget mennyire taksálják).

A háromszéki magyarok megbíznak egyrészt a helyi és megyei önkormányzatban, másrészt a magyar kormányban (82%!), a román kormányban (12%) és a DNA-ban (16%) viszont gyakorlatilag egyáltalán. Ehhez képest egy országos, a románok körében végzett felmérés szerint a DNA támogatottsága 60-70% között mozog, és a titkosszolgálatokban is hisz még a lakosság több mint fele.
A közvélemény-kutatás feldolgozása még folyamatban, a nyílt kérdések kiértékelése még hátravan, a további eredményekről egy következő alkalommal tájékoztatnak – ígérte a szociológus.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. február 28., 8:31
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Na persze, célirányosan kiválasztott személyek megkérdezése után nem meglepő ez az eredmény! De ideje lenne kihúzni a fejét a homokból….

 • User
  Dátum: 2020. február 28., 10:29
  ÉRTÉKELÉS: 8

  Durva! Fele pénzért legközelebb én elvégzem a felmérést és még pénzük is marad!😁 Csausescu is így kezdte, a popor 100%a megbízott benne…78%,41% a vaddisznónak aki Csordachevel földbe döngölt 1 országot! Fogadom Sztgyn a „híd” alatt a zártosztályon végezték a „kutatást”!!!