Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Lesz párton belüli kihívója a baróti polgármesternek, de nem az, akit vártak

Lesz párton belüli kihívója a baróti polgármesternek, de nem az, akit vártak Kovászna megye

Több mint egy éve bejelentette indulási szándékát, végül mégsem jelentkezett RMDSZ-es polgármesterjelöltnek Derzsi-Ráduly Kázmér Baróton. Benedek-Huszár János tisztségben lévő polgármesternek azonban így is lesz párton belüli kihívója, Bán István korábbi független alpolgármester személyében, aki ugyan nem bízik győzelmi esélyében, de fontosnak tartja, hogy megadja a választás lehetőségét a helyi választmánynak.

Hirdetés
Hirdetés

Április 5-ig adhatták le jelölési dossziéjukat azok, akik az RMDSZ színeiben kívánják megpályázni a polgármesteri címet. Baróton a határidőig Benedek-Huszár János tisztségben lévő városvezető és Bán István független önkormányzati képviselő, korábbi alpolgármester jelezte indulási szándékát. Noha a városban és az RMDSZ berkeiben is arra számítottak, hogy az elmúlt másfél évben erőteljes online kampányt folytató Derzsi-Ráduly Kázmér is megméretkezik a polgármesterjelölti címért, a Baróti Szabó Dávid Középiskola igazgatója végül nem nyújtotta be jelentkezését.

Benedek-Huszár János az RMDSZ színeiben újrázna. Fotó: Tuchiluș Alex

Állóurnás előválasztást szeretett volna

Derzsi-Ráduly Kázmér mintegy másfél éve iratkozott be az RMDSZ-be, azzal a céllal, hogy 2024-ben a szövetség színeiben induljon a polgármester-választáson. E szándékát az azóta eltelt időszakban többször megerősítette, néhány hete pedig a város és a hozzá tartozó települések utcáin elhelyezett óriásplakátok révén is hirdetni kezdte. Egy évvel ezelőtt azonban a legutóbbi választáson függetlenként induló Benedek-Huszár János is belépett az RMDSZ-be, keresztülhúzva Derzsi-Ráduly számításait, így utóbbi úgy döntött, mégsem pályázza meg a jelöltséget.

Közösségi oldalán közzétett bejegyzésében az iskolaigazgató azzal indokolta távolmaradását, hogy egy korábbi kézdivásárhelyi kampányeseményen az RMDSZ országos és megyei vezetősége nyilvánvalóvá tette, Benedek-Huszár Jánost tekintik a szövetség polgármesterjelöltjének, az állóurnás előválasztás megszervezésétől pedig elzárkóztak.

Derzsi-Ráduly Kázmér feltehetően függetlenként indul majd a választáson. Fotó: Derzsi-Ráduly Kázmér/Facebook

„Amennyiben egy állóurnás előválasztáson dőlhetett volna el, hogy ki legyen az RMDSZ polgármesterjelöltje, elsőként adtam volna le a jelentkezésemhez szükséges dokumentumokat, de engedtessék meg nekem, hogy fenntartásaim legyenek akkor, amikor nem Barót városlakói, hanem egy szűk kör dönt (akár utasításra, akár nem) arról, hogy én vagy a jelenlegi polgármester méretkezhessünk meg június 9-én” – fogalmazott.

Derzsi-Ráduly ugyan hivatalosan még nem jelentette be, hogy függetlenként indulna a polgármester-választáson, egy későbbi bejegyzésében azonban azt írta, csapatával elkészítették választási programját, amely a következő négy évben megvalósítandó terveket tartalmazza. „A programunk, amellyel a június 9-i helyhatósági választások startvonalához állunk, a hivatalos kampány során minden baróti és Baróthoz tartozó településen élő polgártársunk háztartásába el fog jutni, valamint a közösségi oldalainkon is közzé fogjuk tenni” – írta az iskolaigazgató, aki hivatalosan még nem jelentette be indulási szándékát.

Ne csak szavazás legyen, hanem választás is

Meglepetésre benyújtotta azonban jelölési dokumentációját Bán István egykori független alpolgármester, jelenlegi önkormányzati képviselő. Megkeresésünkre elmondta, azért jelentkezett a polgármesteri tisztségre, hogy megadja a választmánynak a tényleges választás lehetőségét. Véleménye szerint ugyan semmi esélye nincs a győzelemre, de ha mégis nyerne, akkor áll elébe a kihívásnak.

Mint magyarázta, amennyiben alul marad, nem indulhat el függetlenként sem a helyhatósági választáson, ugyanis a jelölése iktatásakor alá kellett írnia egy erre vonatkozó nyilatkozatott. Véleménye szerint Derzsi-Ráduly Kázmér ugyanezen okból nem méretkezik meg az előválasztáson. „Ez a 35 tagú választmány biztos, hogy – felsőbb utasításra vagy saját meggyőződésből – nem Kázmért hozná ki győztesnek, ezáltal ellehetetlenítve a júniusi választáson való részvételét, így azonban elindulhat függetlenként – hangsúlyozta Bán István.

Bán István meg kívánja teremteni a választás lehetőségét. Fotó: Bán István/Facebook

Hozzátette, ő maga akkor döntött az előválasztáson való indulás mellett, amikor kiderült, hogy Derzsi-Ráduly nem jelentkezik. Ellenkező esetben nem tette volna le a jelöltséghez szükséges dokumentációt, mivel két jelölttel már biztosított lett volna a választás szabadsága.

Az RMDSZ baróti választmánya április 10-én, szerdán ül össze, hogy eldöntse, Benedek-Huszár János vagy Bán István lesz a szövetség polgármesterjelöltje. A megmérettetés egyfajta visszavágónak is tekinthető, miután 2020-ban éppen ők ketten kapták a legtöbb szavazatot az erdővidéki város lakóitól: Bendek-Huszár János 1272 vokssal nyerte meg a választást, míg Bán István 820 szavazattal végzett a második helyen.

Címlapfotó: Farkas Orsolya

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2024. április 10., 7:05
  ÉRTÉKELÉS: 11

  Barotot szep lassan eltiporjak! RMDSZ ide vagy oda,tonkre tettek a varost es a falvait! Az egesz Neptacsot le kellene cserelni,kezdve a polgitol,tanacstagoktol,alkalmazottaktol,hiszen egy nagy csalad van ott,a Rozsadomb!

  • User
   Dátum: 2024. április 10., 14:59
   ÉRTÉKELÉS: 2

   Samuila nehezen tudja lenyelni hogy ő nem kellett Barótnak.Most a fia érnyékában szeretne valamilyen szerephez jutni,vagy már nem megy a csodagyógyszeres néphülyités?

 • User
  Dátum: 2024. április 10., 11:25
  ÉRTÉKELÉS: 3

  A nyugdijasok mar az unokakat kellene dedelgessek nem a feszultsegkeltessel foglalkozanak.Amikor az embernek vensegere teljesen elmegy az esze akkor mit csinaljon hat jelolteti magat polgarmesternek.
  Tehat kb ez tortenik napjainkban Baroton – ahol nem a fejlodes az elsodleges hanem az ero fitoktatasa, kinek kemenyebb es nagyobb.
  Eszt a versenykepesseguket mashelyt kellene kihasznaljak ott ahol eredmenyeket is kellene felmutatni nem csak mas .aszaval verni a csalant.
  Szep RMDSZ-es tarsulas van ott, de szerintem mashelyt is ugyanez a helyzet.