Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Lesz magyar nyelvű tájékoztatás

Lesz magyar nyelvű tájékoztatás Kovászna megye

Történnek jó dolgok is – állapította meg a Mikó Imre Jogvédő Szolgálat elnöke. Benkő Erika közölte: az egészségügyi minisztérium „vette az üzenetet” és a szolgálat kérésére magyar nyelvű szűrő-kérdőívekkel is ellátja az oltóközpontokat.

Hirdetés
Hirdetés

Az oltóközpontokban tapasztalható diszkriminatív egynyelvűségre a Székely Hírmondó hívta fel a prefektúra és a Mikó Imre Jogvédő Szolgálat figyelmét. Míg a prefektúra válaszra sem méltatott, a szolgálat petíciót nyújtott be az egészségügyi minisztériumhoz, amelyben rámutatott, hogy éppen azt a korosztályt oltják, amelyben a legtöbben lehetnek azok, akik – önhibájukon kívül – nem, vagy csak gyengén beszélik a román nyelvet, és hogy az érvényben lévő jogszabályok értelmében „Az információkat tisztelettel és világosan kell a páciens tudomására hozni. Amennyiben a páciens nem ismeri a román nyelvet, az információkat anyanyelvén, vagy egy olyan nyelven kell közölni vele, amelyet ismer”.

A minisztérium közegészségügyi osztályának nevében, a dr. Amalia Şerban vezérigazgató-helyettes által aláírt levélben közlik a szolgálattal, hogy február 22-én körlevélben utasították a megyei közegészségügyi igazgatóságokat, hogy az oltóközpontok szűrővizsgálatait segítő kérdőívet a helyi kisebbség anyanyelvén is tegyék elérhetővé.

– Ez a példa is bizonyítja, határozottan és következetesen fel kell lépni a nyelvi jogokért, azért, hogy ezek ne csak papíron létezzenek, hanem minél szélesebb körben lehessen alkalmazni ezeket a gyakorlatban. A jó példa ragadós alapon remélem más központi intézmények is ilyen nyitottan közelítik meg a nyelvi jogok kérdését az elkövetkezőkben – mondta el megkeresésünkre Benkő Erika. Az oltáskampány második szakaszában a 65 év fölötti és a kulcsfontosságú ágazatokban dolgozókat oltják. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások