Felhívás!

Lesz-e vásárlói roham?

Lesz-e vásárlói roham? Kovászna megye

Jövő héten megjelenik a háztartási gépek roncsprogramjának alkalmazási útmutatója, ezzel együtt az értékjegyek (ökobónuszok) nagyságát is közlik, október végétől pedig már a program haszonélvezője lehet a lakosság – ígérte meg szombaton, egy Prahova megyei látogatásán Grațiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter. Fel vannak-e erre készülve a forgalmazók, milyen várakozásokkal néznek elé, erről faggattuk őket.

A miniszter asszony már korábban közölte, hogy erre a programra 20 millió lejt szán a kormány azért, hogy a környezetszennyező, energiafaló háztartási gépeket – ezek közül is elsősorban a hűtőszekrényeket, mosógépeket és légkondicionálókat – lecseréljék az emberek.
– A program már több mint tíz éve működik, legalábbis a hűtőknél régóta létezik a 100 lejes árengedmény, amennyiben régi készüléket adnak le a vásárláskor. Az utóbbi időben kísérleti jelleggel a tévéknél is bevezették ezt, nyilván az értékkel arányosan – nyilatkozta lapunknak egy üzlettulajdonos, aki előző tapasztalatai alapján igencsak kemény kritikát fogalmazott meg. – A kormány nem tud egy jól működő programot sem futtatni. Csak egy példát mondok, noha a 200 eurós, iskolások számítógép-vásárlására szánt utalványok értékesítési határideje augusztus 31-e volt, azok erre a dátumra meg sem érkeztek a tanfelügyelőségekhez, nemhogy levásárolják őket a címzettek.
Ami a háztartási gépeket illeti, a technológiai fejlődés olyan ütemű, hogy ami 2–3 éve még A+ kategóriás volt, az ma már B-s, de ilyen már alig található a piacon – mondta a megkérdezett. A háromszékiek viszont még mindig leginkább az ár szerint választanak gépet, illetve előző kedvező tapasztalataik alapján ragaszkodhatnak egy-egy márkához, ha az bevált, esetleg a drágábbat is megveszik. Egyébként pedig csökken a minőségi különbség az eddigi nevesebb márkák és a felzárkózó új befutók között. Ha be is vezetik ezt a roncsprogramot, az első pár hónapban biztos kiderülnek az itt-ott lappangó hibák az elképzelésben, azután esetleg működni fog – vélte interjúalanyunk.
– Hidegen hagy a program – mondta egy háromszéki hölgy, akit arról kérdeztünk, késztetést érezne-e az elektronikai cikkek vásárlására, régi gépei lecserélésére, ha élne már a program. „Csak emiatt nem szaladnék vásárolni, nem engedhetem meg magamnak azzal a 100–150 lejjel sem, amit esetleg adnak, no meg a régi gép üzletbe szállítását is meg kellene fizetnem valakinek” – osztotta meg lapunkkal.
– Azoknak a régi háztartási készülékeknek, amelyeket úgy cserélnek le, hogy azt egyenesen a hulladékudvarba viszik, kilójára 30 banit számítva leírnak a következő szemétszámlából. Onnan egy bontó cég veszi át az elektronikus hulladékot, amely értékesíti, amit még lehet belőlük– mondta Zsigmond József, a TEGA Energia utcai hulladékudvarának főnöke. Tájékoztatása szerint legtöbb a tévé, ezek között már a plazmatévék is megjelentek, mostanában kezdett szaporodni a mosógépek, hűtők száma, havonta tíz tonnánál is több gyűl össze a megyéből.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.