Felhívás!

Légúti fertőzéses statisztikák

Légúti fertőzéses statisztikák Kovászna megye

Elkezdődött az alsó-, felső légúti fertőzések nyomon követése Háromszéken, lapunk pedig a legfrissebb statisztikai adatokról érdeklődött, illetve az ingyenes, influenza elleni újabb oltóanyag-szállítmány érkezését is firtattuk.

A Kovászna Megyei Közegészségügyi Igazgatóság keretében működő járványügyi osztály munkatársai kérdéseinkre kifejtették, hogy – a megye területéről – a családorvosok segítségével begyűjtött adatok tükrében elmondható, az elmúlt héten 1720 alsó-, felső légúti megbetegedést jegyeztek, tavaly, ugyanebben az időszakban ez a szám 1770-re volt tehető: tehát az elmúlt két évben nem változott jelentősen a fertőzések száma. Az elmúlt tíz esztendőben sem kiugró ez a szám, hiszen 2016-ban a betegek száma jóval meghaladta a kétezret.

Idén az esetek többsége enyhe lefolyású, a betegeknek körülbelül 1,6%-a szorult kórházi kezelésre, és az is örvendetes, hogy – annak ellenére, hogy a betegek több mint felét csecsemők, óvodások, iskolások teszik ki – nem jelentettek fertőzési gócpontokat iskolákból, óvodákból, és nagyon súlyos állapotú betegekről sem tudnak a szakemberek.

Tény, hogy ebben a periódusban egyre több orrfolyásos, köhögő, tüsszögő személy vesz körül minket, ám a szakemberek nyugtatnak, hiszen a statisztikák szerint idén is csupán a „szokásos nyavalyák” kerülgetnek.

Kiderült, hogy előreláthatóan idén 3 részben érkeznek Háromszékre az ingyenes influenza elleni oltóanyagok: az első „adagot” már kiosztották a kórházaknak (a személyzet kapja meg), közel négyszáz dózisra várnak még kiegészítésképpen, illetve közel 4 ezer dózisra van ígéret október 21-én (e dátum után érdeklődhetnek a családorvosoknál az igénylők).

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.