Felhívás!

Lecsaptak az antitestekre

Lecsaptak az antitestekre Kovászna megye

„Világszerte kevés klinikai diagnosztikai laboratórium mondhatja el magáról, hogy egy teljesen saját fejlesztésű in vitro diagnosztikai eszközzel mutat ki immunválaszt egy olyan vírusra, ami egy évvel ezelőtt még nem is létezett. Mostantól köztük vagyunk mi is, SARS–CoV-2 IgG Elisa-tesztünk már regisztrálva van CE IVD termékként, hétfőtől a laborban rutinszerűen használjuk, nagyon jó eredményekkel” – közölte közösségi oldalán dr. Fejér Szilárd, a Pro Vitam laboratóriumának vegyész kutatója. Megkeresésünkre részletesebben is tájékoztatott.

– Ezek a tesztek akkor lesznek igazán értékesek, amikor meglesz a Covid-ellenes vakcina, és általuk mérhető lesz az immunválasz. De most is értékesek, mert a fertőzésen átesettek vérében látható, hogy termeltek-e IgG antitesteket, azok mennyisége pedig utalhat arra is, hogy mikor fertőződtek meg a betegek – mondta Fejér Szilárd, a Proel Biotech alapítója, ugyanis a tesztek ennek a cégnek a termékeként kerültek piacra.

A Pro Vitam magánklinikán, amelynek laborjában a megye PCR-tesztjének többségét végzik, eddig is használtak az antitestek kimutatására egy másik vértesztet, de mint megtudtuk, annak a beszerzése jelenleg akadozik, így pont kapóra jött, hogy sikerült pontot tenni az Elisa-teszt nem túl bonyolult, de bürokratikus, nagyon időigényes engedélyeztetési eljárásának az Országos Gyógyszerügynökségnél. A régebbi tesztet használták egyébként az új hitelesítéséhez, vagyis annak bizonyításához, hogy megbízható eredményt ad: a betegeknél mindkettővel tesztelték az antitesteket, akiknél az első pozitív eredményt adott, annál a saját fejlesztésű is ezt mutatta ki, tehát jó az új teszt specificitása.

Az Elisa-tesztre, amely csak professzionális, azaz laboratóriumi használatra van engedélyeztetve, valószínűleg nagy kereslet lesz (ezt még korai felmérni), de „nem is azért készítettük, hogy egy nagy gyártósort felállítsunk, hanem mert meg tudtuk csinálni” – jelentette ki a Pro Vitam kutatója.

A magánklinikán továbbra is ingyenesen határozzák meg az IgG antitest-szintjét mindazoknak, akiknek a Pro Vitam laboratóriumából származik a pozitív SARS-CoV-2 teszteredmény. Az analízist az első pozitív eredmény után 3–5 héttel érdemes kérni, főleg azoknak, akik fontolgatják a plazmaadományozást a súlyos állapotú koronavírusos betegek gyógyítására.
„Büszke vagyok a csapatomra, együtt márciustól emberfeletti módon folyamatosan a járvány megfékezésén dolgozunk, és az eddig elvégzett 36.000 PCR-teszt mellett mintegy mellékes tevékenységként ezt az antitest-tesztet is sikerült piacra dobni” – zárja írását Fejér Szilárd.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. november 27., 9:29
  ÉRTÉKELÉS: 8

  Okos, ügyes ember, kétség sem fér hozzá!
  Amit nem értek, hogy az elektronmikroszkop felfedezésével(?1950) miért nem fejlődött annyira a virológia?! A 60 as évektől felfedezték a koronavírusokat, mégis 2020 ig a laborok/ kórházak “csak” bacit meg gombát tudtak kimutatni 1 banális mandulagyulladásnál! Krónikus betegeknél maradt a bizonytalanság….. ne is beszélve komolyabb betegségekről, melyeket vírusok okoznak+ szövődmények& mellékhatások!
  Most jön a Sars CoV19? és leáll a világ!!! A vírus létezik,sajnálom a sok beteget, hozzátartozóit,de lassan az idegeimre megy! 1dül Kína nyert, lassan ,csendben megvette a fél világot! Ő gyárt mindent mert olcsó! Nem kell minden sz@rt megvenni: gagyi maszk, tesztek és más kétes orvosi eszközöket, ne is beszélve a drága elektronikai eszközökről(iskolai oktatás…)