Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Lángolt a tarló Kézdivásárhelyen

Lángolt a tarló Kézdivásárhelyen Kovászna megye

Elképesztő, több éve nem tapasztalt száraz­ság tombol, elég egy üvegcserép, egy figyelmetlenül eldobott cigarettacsikk, és máris megvan a baj. Hétfő este Kézdivásárhelyen a sportpálya mögött egy tekintélyes részen a tarló borult lángba.

Hirdetés
Hirdetés

A lángok kevéssel hét óra után csaptak fel annál a táblánál, ami pár méterre van a Luther Márton utcában épített új lakásoktól, a sportpálya, a sportcsarnok és a műjégpálya mögött. A Torja irányába fújó enyhe szél szerencsére nem a lakott zóna irányába terelte a piros kakast, így egy még aratatlan búzatábla, illetve nagyméretű tarló nem vált a lángok martalékává, de ami igen, az is szép parcellát tesz ki. A tüzet a kézdivásárhelyi sürgősségi felügyelőség két tűzoltókocsija oltotta, a helyszínen minden eshetőségre számítva ott tartózkodott a rendőrség, a SMURD mentőkocsija, no meg a nagy füst által a helyszínre vonzott bámészkodók tömege.

A mező végében egy kiégett személygépkocsit is láttunk. Egyelőre nem tudni, a személygépkocsiban keletkezett rövidzárlat, vagy valami egyéb okozta a tarlótüzet. A legfontosabb, hogy emberéletben nem esett kár – kommentálták szemtanúk az eseményeket.

A megyei Mihai Viteazul Sürgősségi Helyzetek Felügyelőségének katonai tűzoltói egyébként nem unatkoztak a napokban: csak az elmúlt hétvégén 97 eseményhez riasztották őket, ezek között akadtak komolyabbak is. A felügyelőséghez 12 tűzesetről futott be riasztás Sepsiszentgyörgyről, Gelencéről, Csernátonból, Uzonból Árapatakról és Erősdről, ezek közül nyolc a száraz növényzet lángra lobbanásával volt kapcsolatos.

A száraz növényzet mellett lakóépületekben is esett kár, vasárnap a sepsiszentgyörgyi tűzoltóságot egy vesszőstelepi (Uzon község) ház nyári konyhájában keletkezett tűzhöz riasztották. A helyszínre két tűzoltóautó és egy SMURD-csapat, valamint az uzoni önkéntes tűzoltók siettek, beavatkozásuknak köszönhetően „csak” az említett nyári konyha tetőszerkezetének körülbelül 40 négyzetmétere és a lakóház tetőszerkezetének körülbelül 15 négyzetmétere égett le, valamint a konyhában lévő javak. Súlyosabb következmény, hogy a tűzben a ház tulajdonosa égési sérüléseket szenvedett a mellkasán és a felső végtagjain, amikor megpróbálta használni a gázégőt, és a gázpalackból, amelyet a kezében tartott, szivárgott a gáz – vélhetően a konyha emiatt gyulladt ki. A SMURD-osok elsősegélyt nyújtottak, majd kórházba szállították orvosi ellátásra.

A tűzoltóság felhívja a figyelmet, hogy meleg és szeles időben tilos a nyílt tűz használata; nyílt tüzet csak olyan körülmények között és biztonságos távolságban használjunk, hogy az ne terjedjen át épületekre, raktárakra, mezőgazdasági terményekre, erdőkre vagy ültetvényekre. Mindig felügyeljük a gyermekeket, hogy ne játsszanak a tűzzel; ne dobják el a cigarettacsikkeket, vagy más, parázsló anyagokat, mert meggyújthatják a száraz növényzetet. Ha mások által hátrahagyott tűzzel találkozunk, oltsuk el, de úgy, hogy ne veszélyeztessük az éle­tünket. Minden tűzesetet azonnal jelezni kell a 112-es segélyhívószámon!

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük