Felhívás!

Külön sáv a közszállításnak

Külön sáv a közszállításnak Kovászna megye

Egy bátrabb kezdeményezést is megfogalmaz Sepsiszentgyörgy mobilitási terve, többek között javasolva egy, a gyalogosok, biciklisek, autósok által megosztott tér kialakítását. Az önkormányzat azonban a lakosság véleményét is kikéri a tanulmányról.

Mint korábban beszámoltunk, több mint 177 millió euró vissza nem térítendő európai uniós támogatásra pályázhat a Központi Fejlesztési Régióhoz tartozó hat megyeszékhely, és ebből a keretből Sepsiszentgyörgy mintegy 21 millió eurónyi összeget hívhat le. A feltételek között szerepel, hogy a település rendelkezzen integrált városfejlesztési stratégiával és fenntartható mobilitási tervvel.
Antal Árpád polgármester sajtótájékoztatóján elmondta, Sepsiszentgyörgynek van elfogadott stratégiája, és elkészült a mobilitási tanulmány is, az utóbbiról pedig közmeghallgatást szerveznek, mert a lakosságot foglalkoztatja, és van néhány olyan „bátrabb” javaslat is, mint például a Petőfi Sándor utcának egy úgynevezett megosztott térré való átalakítása. A megosztott tér azt jelenti, hogy autósok, gyalogosok és biciklisek közlekedési szabályok nélkül, közösen használhatnak egy teret. A skandináv országokban és Nyugat-Európában ez egyre elterjedtebb, mivel a tapasztalat azt igazolja, hogy ezeken a tereken, útszakaszokon sokkal kevesebb a baleset. „Vannak fenntartásaim is ezzel kapcsolatosan, de ha a szentgyörgyi emberek ebben partnerek, akkor megvalósítjuk ezt az elképzelést, ellenkező esetben azonban nem fogjuk, nem akarunk senkire semmit ráerőszakolni”, nyomatékosította a polgármester.

Az tény, hogy 21 millió eurónyi összeget hívhat le Sepsiszentgyörgy, de a pályázati program rendszere nem épp olyan, mint amilyent a városháza szeretne. Az összegnek az igen jelentős részét a közszállításra lehet fordítani, és eredetileg csak elektromos autóbuszokat lehetett volna vásárolni. A jelenlegi állás szerint már hibrid járműveket is, a gond azonban az, hogy ezek karbantartása hosszú távon rendkívül költséges, jegyezte meg Antal. Másfelől pedig az utak felújítására csak abban az esetben lehet 98 százalékos uniós támogatást lehívni, ha az úttesten külön sávot tartanak fenn a közszállításnak. A polgármester szerint azonban a legtöbb városban ezt a feltételt nem lehet teljesíteni, mivel keskenyek az utcák, ellenben ha ezt a külön sávot nem biztosítják, akkor az önrész akár 70 százalékos is lehet, vagyis ez Sepsiszentgyörgy esetében azt jelentené, hogy a lehívható 21 millió euróhoz az önkormányzatnak hozzá kellene tennie még 15 millió eurós saját forrást.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2017. szeptember 4., 14:09
    ÉRTÉKELÉS: 4

    Polgarmester ur. Nekem meg a szentgyorgyi emberekkel kapcsolatban is vannak fenntartásaim. Sajnos hogy az udvariassag, tisztelet, egymasra figyeles kihalo felben van. A sorban taszitanak fel, a jardan elutnek a biciklivel, rollerel, gordeszkaval, autoval stb. A gyerekre nem szolnak ra a szulei: vigyazz nezz elore, nehogy eluss valakit, ne szemetelj, semmiert. Szegenyek nehogy korlatozva legyenek es megalljanak a fejlodesben. A nem szentgyorgyiekrol nem is beszelve akik 5-10-15 ev alatt se tudtak beilleszkedni hangosak, uvoltnek szemetelnek. Nem akkarok en senkit megbantani mert szerencsere vannak kivetelek is. Közlekedési szabályok nélkül? Most se tartjak be, tartatjak be. Mi lesz akkor? Nem ertunk mi meg meg erre. Nem tudom ha abban az iranyba haladunk.