Felhívás!

Idén eldől a Bodok szálló sorsa

Idén eldől a Bodok szálló sorsa Kovászna megye

Annak ellenére, hogy évek óta üresen áll a volt Bodok szálloda, Antal Árpád polgármester szerint ez nem jelenti azt, hogy nem származnak bevételek a város tulajdonában lévő ingatlan után. Azt is elmondta, idén pontot szeretnének tenni a történet végére.

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat 2014-ben 745 ezer euróért vásárolta meg a szállodát az Olt Turisztika részvénytársaságtól, ellenben a brassói tulajdonosnak ki kellett fizetnie az évek során felhalmozott 200 ezer eurós ingatlanadó-elmaradást, így gyakorlatilag 550 ezer euróba került az épület. A város vezetősége akkor abban bízott, hogy EU-s forrásokból újíthatják fel, ám a tavaly bizonyossá vált, hogy nem lehet uniós alapokat lehívni az építkezési munkálatok finanszírozására. Ezért úgy döntöttek, keresnek egy olyan befektetőt, aki beruházna, majd működtetné is a szállodát. Idén márciusban hirdették meg az első nyílt versenytárgyalást a Bodok szálloda épületének eladása céljából. Az induló árat egymillió euróban határozták meg, ám a negyedik kiírásra ezt 900 ezer euróra csökkentették, és az eredeti félmillió helyett 300 ezer eurónyi garanciapénzt kértek az esetleges vásárlótól. Egyelőre nem sikerült lezárni az értékesítési folyamatot, ám a város vezetősége, így vagy úgy, de az idén pontot tenne a történet végére.

Antal Árpád polgármestert arról kérdeztük, hogy milyen veszteséget jelent a városnak az, hogy évek óta nem működik a szálloda, főleg, hogy jelen pillanatban az ingatlan- és telekadó esetében kiesést is je­gyeznek, hiszen az önkormányzat az épület tulajdonosa. Antal Árpád megjegyezte, amikor úgy döntöttek, hogy az önkormányzat megvásárolja ezt az ingatlant, akkor két fontos szempontot vettek figyelembe. Egyrészt, hogy „ne kerüljön rossz kézre”, másrészt pedig legalább két célt szolgáljon: eltűnjön ez az urbanisztikai seb a város arcáról, illetve az ingatlan kerüljön be a turisztikai körforgásba. Ami pedig az adókat illeti, nyilván nincs bevétel azáltal, hogy az épület a városé, de működtetik a szálloda előtti parkolókat, illetve az épület tetején található antennák után is bért fizetnek. Ez pedig évi szinten közel 30 ezer eurónyi pluszot jelent az önkormányzatnak. „A végső mérleget azonban majd akkor kell megvonnunk, amikor fel lesz újítva az épület”, magyarázta a városvezető, aki továbbra is abban bízik, és azt szeretné, ha ez magán kézre kerülne. „Az biztos, hogy ebben az évben ennek a történetnek a végére pontot teszünk, mármint olyan értelemben, hogy vagy új tulajdonosa lesz az ingatlannak, vagy pedig az önkormányzat lép ebben a kérdésben. Egyelőre úgy tűnik, mégiscsak van érdeklődő. Az én szempontom az, de nyilván a tanács fog dönteni erről, hogy a meghirdetett áron már nem fogunk csökkenteni”, szögezte le Antal Árpád.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2017. szeptember 4., 15:35
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Akárhogy is értelmezem Antal Árpád nyilatkozatát, úgy vélem, mellébeszél: óriási hiba volt 745 ezer eurót kiadni az épületért, azt a pénzt jóval hasznosabb dolgokra is lehetett volna fordítani. Mert ha igaz is, amit mond, hogy évente 30 ezer euró hasznot hoz, ez 3 év alatt csak 90 ezer euró, ami igen messze van a 745 ezertől. És akkor még hol van az az adó, ami a tulajdonost terhelte volna 3 évig, ha nem vásárolják meg tőle az ingatlant? Az az összeg mennyire rúgna, polgármester úr?

 • User
  Dátum: 2017. szeptember 4., 18:10
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Ez egy bizonyos szolgálat törvényes elszámolása, semmi vér és verejték nélkül. Ha nem vagyunk gyanakvóak, akkor ne beszéljünk arról, hogy a polgármester úr szűk udvara is részes ebben az átruházásban.

 • User
  Dátum: 2017. szeptember 4., 18:23
  ÉRTÉKELÉS: 3

  UGY SZMOLOK, HOGY HA NEM VETTEK VOLNA MEG A HOTELT, EDDIG AZ ADOJA UGY FELGYULT VOLNA A BRASSOI TULAJDONOSNAK, HOGY MOST INGYEN A VAROSE LEHETNE AZ EGESZ KOCERAJ. SPOROLTUNK VOLNA VAGY FELMILLIO EUROT. NEM KEVES!

 • User
  Dátum: 2017. szeptember 5., 16:04
  ÉRTÉKELÉS: 0

  550 ezer, nem 750. Kerül vevő előbb-utóbb. Ami tényleg fontos: ne kerüljön rossz kézre. Fontosabb szinte a vételárnál. Mert lám, mi lett a sorsa a bálványosi villáknak, amelyek rossz kézbe kerültek.

 • User
  Dátum: 2017. szeptember 5., 17:38
  ÉRTÉKELÉS: -2

  Nem olvastad el figyelmesen. A szálloda 745 ezer euróba került, csak 200 ezret nem kellett a vételárból kifizetni, mert annyi adóval tartozott a tulajdonosa. És hogy végül ki kaparintja meg, azt még nem lehet tudni. Természetesen én sem szeretném, ha valami “idegen”.