Felhívás!

Kulcskérdés a gazdasági autonómia

Háromszék is csatlakozott a nemzeti régiók védelméért létrejövő európai mozgalomhoz. Az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének szervezésében közel 25 ezren támogatták a nemzeti régiók uniós védelméért indított európai polgári kezdeményezést.

A Székely Nemzeti Tanács kezdeményezését Európa-szerte több mint egymillió polgár írta alá. „Ennek a kezdeményezésnek az a célja, hogy rámutasson: az adminisztratív határok nem minden esetben esnek egybe a történelmi, földrajzi, nemzeti hagyományok mentén természetes módon formálódott régiók határaival. Ez egyébként nemcsak romániai sajátosság, hanem Európa-szerte van rá példa. A mi szülőföldünk, Székelyföld hivatalosan ugyan ma még nem létező régió, viszont olyan erős kulturális, történelmi, gazdasági összetartozás jellemzi ezt a térséget, amely az itt élők önazonosságát mélyen meghatározza” – mondta el Tamás Sándor, az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének elnöke.

„Javaslatunk az, hogy külön támogatási politika legyen azokban a régiókban, ahol a nemzeti, kulturális jellemzők eltérnek a környező térségektől, ez pedig nem más, mint a gazdasági autonómia megteremtésének egyik első lépése. Nekünk itt, Székelyföldön kulcskérdés a regionális fenntarthatóság” – hangsúlyozta az elnök.

Az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezete 23.101 aláírást gyűjtött össze, ugyanakkor a szövetség mellett még több mint 10.000 aláírást gyűjtöttek össze más magyar szervezetek, így megyénkben több mint 33.000-en támogatták a kezdeményezést. Továbbá Kovászna Megye Tanácsa volt az egyetlen romániai jogi entitás, amely a kezdetektől fogva támogatta A kohéziós politika a régiók egyenlőségéért és a regionális kultúrák fenntarthatóságáért című kezdeményezést, valamint annak idején beszállt az Európai Bizottság és Románia elleni perbe is. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások