Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Közzétették a képességfelmérő eredményeit – frissítve!

Közzétették a képességfelmérő eredményeit – frissítve! Kovászna megye

Közzétették szerdán a nyolcadikosok képességfelmérő vizsgájának eredményeit az evaluare.edu.ro internetes oldalon. Az óvásokat szerdán 16 és 19 óra között, csütörtökön 8 és 12 óra között lehet benyújtani a vizsgáztató központokban vagy elektronikus úton.

A tanügyminisztérium figyelmeztet, hogy az óvásokat benyújtó vizsgázóknak alá kell írniuk egy formanyilatkozatot is, amely szerint tudomásul veszik, hogy az újrajavítás nyomán a dolgozatra adott jegy emelkedhet, de csökkenhet is. A végleges eredményeket július 4-én teszik közzé. A vizsgákon megjelent 154 115 diák közül – ami az összes végzős 95,3 százaléka – 117 507 ért el legalább ötös átlagot, ami 76,2 százalékos arányt jelent – összegez a Krónika, hozzátéve, hogy ez rosszabb, mint a tavalyi 82,3 de még a tavalyelőtti 76,8-at is alulmúlja valamivel. Tízes átlaggal 429-en teljesítették a képességfelmérőt, ami jócskán meghaladja a tavalyi 221-et és a tavalyelőtti 132-t.

 • A román nyelv és irodalom vizsgán 119 732-en értek el a sikeres vizsgához szükséges ötös átlagot, ami 77,4 százalékot jelent. Tavaly 85,9, tavalyelőtt 83,9 százalékos volt az arány. Tízes átlagot 1454-en értek el ebben a tantárgyban.

 • Matematikából 116 301-en érték el az átmenőjegyet, ami 75,4 százalékos arány – tavaly 77,5, tavalyelőtt 67,4 százalék volt az arány. Tízes átlagot 3066-an értek el.

 • Anyanyelvből 8507-en vizsgáztak sikeresen, ami 90,1 százalékos arány – ez tavaly 96,1, tavalyelőtt pedig 95,9 volt. Tízes átlaga 63 vizsgázónak volt.

A vizsgákról összesen három diákot zártak ki csalás kísérlete miatt.

 

Hirdetés
Hirdetés

 

A legjobbak Székelyföldről

Kovászna megyében a legnagyobb átlag magyar anyanyelvű nyolcadikostól 9,75, amivel a sepsiszentgyörgyi Váradi József Általános Iskola tanulója dicsekedhet.

Hargita megyében a legnagyobb átlagot a maroshévízi O. C. Tăslăuanu Elméleti Líceum diákja érte el, 9,90-et, de ő csak románból és matematikából vizsgázott.

A legnagyobb átlag magyar anyanyelvű diáktól Hargita megyében 9,81, amit a csíkszeredai József Attila Általános iskola tanulója ért el.

Maros megyében van öt színtízes (mindannyian román anyanyelvűek), a legnagyobb média magyar anyanyelvű diáktól 9,76, a Bolyai Farkas Gimnázium nyolcadikosától.

 

A három vizsgatantárgy átlagával kapcsolatban Kiss Imre, Kovászna megyei főtanfelügyelő felhívta a figyelmet arra, hogy az említett hányad nem tükrözi a valós átmenési arányt, hiszen egy 5-ös átlagot eredményezhet egy 4-es – tehát egy átmenőnél kisebb –, egy 5-ös és egy 6-os jegy is. Az összesített átmenési arány lényegében csak egy mérőszám, amelyet az oktatási tárca az összehasonlíthatóság miatt vezetett be.
Kiss Imre ugyanakkor azt is elmondta, lényegesen jobbak az eredmények, mint a vizsgázók által a korábbi próbavizsgákon elért jegyek, tehát látszik a fejlődés. Ugyanakkor emlékeztetett arra is, hogy az idei vizsgázók nehéz körülmények között kellett tanuljanak a koronavírus-járvány idején bevezetett intézkedések – online és hibrid oktatás – idején.
Idén a képességfelmérőn elért eredményeknek nagyobb a jelentősége a továbbtanulást illetően, mint korábban volt. Mindeddig az 5-8-as osztályzatot is figyelembe vették a középiskolai jelentkezésnél, ám ettől az évtől kizárólag a képességfelmérőn elért eredmények döntenek a bejutási sorrendről – emlékeztetett Kovászna megye főtanfelügyelője.
Az óvások kivizsgálása, illetve az érintett dolgozatok újrajavítása után az idei képességfelmérő végleges eredményeit július 4-én teszik közzé.

 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2023. június 28., 15:18
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Na akkor ehez a fantasztikus eredmenyekhez mit szolnak az illetekesek , gondolom csak szigoruan a diakok es a szulok a hibasak ugye mas szemely akinek koze van a temahoz megkapta amiert rinyalt es lapitt a sarokban, holgyeim es uraim mar ideje lenne , hogy az olyan kaderek akik kepesseg vizsgan 3-4-5 -6-7 jegyeket ernek el azok terjenek eggyet az epresben Spanyolorszagban es a tanugyben csak olyanokat alkalmazzanak akik megfelelo tudassal rendelkeznek !!!

  • User
   Dátum: 2023. június 29., 7:01
   ÉRTÉKELÉS: 10

   De mi köze a „kadereknek”?ha nem megfelelő egy tanárnak a tudása /,de 4 éven keresztül le adta a tantárgyat!!!!,no meg itt jön az,hogy Nórika és Petike egy osztályba, ugyanaz a tanári tudással voltak oktatva,de most úgy-e ki derül,hogy Nórika az át menőt el érte,de Peti ő nem, kérdem én, miért ilyenkor az oktatót támadják? mindkét diák ugyanabban az időben, ugyanakkor egy oktatótól kapta a talpravalót? otthonról vajon erről mi a vélemény?

 • User
  Dátum: 2023. június 29., 7:28
  ÉRTÉKELÉS: 9

  A gyenge és nagyon gyenge eredményt elért gyerekek szüleinek mindig habzik a szája. Ez így van rendjén, mert hát mégsem mondatják, hogy az osztály jó diákjai mind jó jegyeket értek el! Aztán azt végképp nem mondatják, hogy nem volt szegény gyerek kitől örököljön ezt-azt, mert hát anno ők se… Szóval jöhet a tanár!

 • User
  Dátum: 2023. június 29., 7:03
  ÉRTÉKELÉS: 9

  Tanulni, tanulni, tanulni! Lenin elvtárs megmondta. Aki tanult, annak sikerült. Aki nem, az majd,, a felháborodott szülő”-vel jó szokás szerint megrohanja fellebbezésért a titkárságot.

 • User
  Dátum: 2023. június 29., 8:10
  ÉRTÉKELÉS: 7

  ,, Az én fiam azért kapott ötöst, mert segített annak az osztálytársának, aki aztán kilencest kapott! „(örök érvényű legenda elfogult szülők körében)

 • User
  Dátum: 2023. június 29., 8:04
  ÉRTÉKELÉS: 10

  Régen ország-világ látta a vizsgaeredményeket,ha egyébért nem legalább szégyenében is készült a diák. Most jól elvan egy kód mögé bújva meg anyu úgyis a tanárt szokta hibáztatni,szóval…

 • User
  Dátum: 2023. június 29., 9:54
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Ehhez pedig az kell, hogy olyan fizetések legyenek a tanügyben, hogy a 10-es, 9-es tanár is tanárkodjon. Vajon megérti ezt? Vagy már az epresben van?

 • User
  Dátum: 2023. június 29., 10:55
  ÉRTÉKELÉS: 11

  Elképesztő, hogy egyes (eggyes 🙂) hozzászólóknak mennyire nincs halvány dunsztuk, hogy mit jelent vizsgán 10-est írni. Talán mert soha ennek a jegynek még a közelében sem jártak!

 • User
  Dátum: 2023. június 29., 15:04
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Egy szó mind 100 a tételek nagyon nehezek voltak!!!! 10% meg kellene írja a 10 es jegyet!!! Itt meglátszott, hogy ki tud és ki magolt. A rossz az, hogy a diáknak is van rossz napja és, hogy esélyt adjanak, jó lett volna 1 pótszesszió!!! Így az elit liciknek kedvezett ez a vizsga!!!! Szaklicikbe megint a bukottak jutnak be és akkor 4 év múlva jön a szülő, hogy újból a tanár a hibás, mert az 1,2,3as jegyekkel bejutott gyerek nem éri el a 6os általánost!!! Van jó és rossz tanár, az tény, de azért kevesen jutnak be tanítani 7 alatti jeggyel! + a tituláris vizsga felér 3 érecccségivel!!!!

 • User
  Dátum: 2023. június 29., 16:57
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Kedves ujsagiro,annak ellenere h mar egy kommentet toroltek: mi az,hogy „CSAK romanbol es matematikabol vizsgazott”? Kissebbsegi erzes felsofokon? Igenis,a 9,90 atlag fantasztikus! Es a magyar anyanyelvu diakoknak mas tetel volt romanbol,tehat ne hasonlitsuk a szilvakat a kortekhez!!!;

  • User
   Dátum: 2023. június 29., 17:02
   ÉRTÉKELÉS: -3

   Pusztán annyit jelent, hogy csak két jegyből számolták ki az általánosát: a román- és a matematika-vizsga jegyéből. Ha legközelebb sem jelenne meg a hozzászólása, kérjük, használja Facebook-oldalunk kommentmezejét.

 • User
  Dátum: 2023. június 29., 18:32
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Kedves uram/hölgyem/egyéb! Akkor a gyengébb jegyekkel kellene a,, nagy líceumokba” bejutni és a nagyobbakkal a szaklíceumokba? Érdekes felvetés! Javasolom közszavazásra! A demokrácia szabályai szerint a javaslata jövőre biztos nyerő lesz!

 • User
  Dátum: 2023. július 1., 16:27
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Ugy latom, ismet kezdenek a tanarok Dubaibol jelentkezni egy kemeny tanev utan. Bizony meg is erdemlik szegenykeim, megvan az ujabb fizetesemeles, nyugodt lelekkel mennek a jol megerdemelt vakaciora. Arrivederci in september.