Felhívás!

Harcban a tévhitekkel

Harcban a tévhitekkel Kovászna megye

Koronavírussal kapcsolatos szakértői híreket, a tesztek működését, különböző szakkifejezések jelentését és más érdekességeket oszt meg dr. Fejér Szilárd kutató hétről hétre követőivel a közösségi oldalán. A kémikus-kutató a túl sok negatív kritika és összeesküvés-elmélet terjedése miatt döntött a felvilágosítás mellett.

Néhány hete kezdett el rendszeresen posztolni a koronavírussal kapcsolatosan dr. Fejér Szilárd, mivel – mint kifejtette – elérte az elég magas ingerküszöbét a sok álinformáció és kételkedő poszt, amelyek járvány-témában megjelentek. A szakember hétről hétre megosztja a vírussal kapcsolatos ismereteit: mi az a PCR-teszt, mi alapján ad ki egy labor pozitív vagy negatív eredményt, hogyan fogadják a páciensek a pozitív eredményt, és számos más kérdést dolgoz fel. A posztok sikeresek, több százan követik, de természetesen vírustagadók továbbra is kerülnek.

– Azért kezdtem belé, mert felénk nincs ilyen szintű ismeretterjesztés, és nem árt, ha olyan szólal meg hiteles adatokkal, aki nyakig benne van a tesztelésben. Eléggé időszűkében vagyok, így inkább azokra a témákra összpontosítok, amelyek meg nem értése kiverte nálam a biztosítékot, mert csak hiteles tájékoztatással lehet a sok álhírt, konteót valamennyire ellensúlyozni – mondja a kutató.

A szakember közölte, nem csak a közösségi médiában hitetlenkednek az emberek, sajnos, a laboratóriumba is beküldtek 60 álmintát egy székelyföldi öregotthonból.

– A szóban forgó intézménynél úgy gondolhatták, ha a mintavételi csőbe nem tesznek semmiféle humán anyagot, akkor biztosan negatív lesz a minta, és el is küldtek nekünk 60 ilyen mintát, amelyből első körben 17-et feldolgoztak. A legvalószínűbb, hogy nem minket teszteltek, hanem egyszerűen nem volt kedve az illetőnek levenni azt a sok mintát, de a rendőrség más forgatókönyvet sem zár ki. Állítólag hamarosan újratesztelik az öregotthont. Szívesen megnevezném a helyszínt, mert megérdemelnék, de nem az a cél, hogy bárkit is lejárassunk, viszont amikor lezárul a rendőrségi vizsgálat, remélem, nyilvánosságra kerül a neve – mondta.

Szerinte a legnagyobb gond jelenleg a megyében, de országos szinten is az, hogy rengeteg, látszólag ellentmondó információ zúdul az emberekre, amit nem képesek feldolgozni, így arra hallgatnak inkább, aki egyszerűen közöl tényeknek látszó baromságokat.

– Túl sok az ismeretlen még mindig a vírus körül, és senki sem szereti a bizonytalanságot. Megfékezni csak úgy lehet, ha hiteles információt állítunk szembe a hülyeségekkel – magyarázta.

A kutató a szülőknek is üzent, mivel az iskolakezdés után valószínűleg nőni fog az esetszám, és az egyetlen dolog, amit tehetnek, hogy a legenyhébb tünetek megjelenése esetén nem küldik a gyereket iskolába. Ha meghűlés, hasmenés jeleit mutatja, vagy éppen elkezd tüsszögni, de nem allergiás, ezek mind figyelmeztető jelek lehetnek. Ilyenkor el kell szigetelődni, családorvost kell hívni. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. szeptember 15., 10:34
  ÉRTÉKELÉS: 14

  Én beleolvastam dr Fejér posztjaiba, és a következő benyomásom volt róla: a “felvilágosítás” annyira tele van dobálva tudományosan hangzó szakkifejezésekkel, hogy ember legyen a talpán aki laikusként ebből valamit kihámoz. Csak egy találomra kiragadott szövegrész: “A Taq polimeráz csak DNS-sel foglalkozik, RNS molekulákkal nem, és azokat a részeket szaporítja, amelyekre rá van tapadva az adott primer. Technikailag, egy 3 részt detektálni képes tesztnél 6 primer kell, ehhez még hozzájön 3 fluoreszcens festékkel jelölt génszakasz, amely szintén a primer után kapcsolódik a DNS-szakaszhoz.”
  Felvilágosítás, ugye? 🙂 Engem meggyőzött. Kérdés, hogy miről.
  Nem kételkedem abban, hogy létezik koronavírus, és sz@r dolog, ha az embert megfertőzi. Hogy az általa istenített PCR-teszt mennyire jó, arról már nem. Két okból. Ha ekkora “tudományos” magyarázat a körítés a teszt körül, hogy bizonyítva legyen annak hatékonysága, az az érzése támad az embernek, mint mikor a plébános a faluban azzal a szöveggel próbálja a bűnről lebeszélni a hozzá gyónni ment bakfist, hogy az eucharisztiában történő beavatás irgalmával nem összeegyeztethető, ha este a kapuban a legény keze mozgása nem korlátozódik kimondottan a tíz perccel korábban letépett piros pipacsra.
  A másik ok az, hogy a doktor úr és cége szép summát kér el a tesztért cserébe. Így azt hiszem, nem csoda azt feltételezni, hogy érdeke ezekből a tesztekből minél többet, minél hosszabb ideig elvégezni. Tovább tart a járvány: tovább dől a lóvé. A “vírustagadó” pedig útjában áll ennek a bevételnek. Az vesse rám az első követ, akinek ez eddig még nem jutott eszébe.

  • User
   Dátum: 2020. szeptember 15., 13:10
   ÉRTÉKELÉS: -1

   Tehát ha nem érti a tudományos magyarázatot, akkor azt jelenti, hogy az nem is valós? Lehet a magyarázat nem elég jó a laikusoknak, de a mai világban ha valaki akar, utána tud nézni a terminusoknak.

  • User
   Dátum: 2020. szeptember 15., 14:11
   ÉRTÉKELÉS: 7

   El lehet olvasni más szakemberek véleményét is, szerencsére egyre többen vannak, akik veszik a fáradtságot és próbálják elmagyarázni a nagyon értelmes vírus tagadóknak, hogy hogyan is működik egy PCR teszt. És igen, ennek a működését nem lehet jobban konyha nyelven megfogalmazni. Ha nem hisz neki, tessék olvasni magyarul magyarorszagi tudósok, kutatók beszámolóit, akiknek nincs saját cégük. És akkor nem a szerencsételen orvosok a tisztánlátásért bohóc csapatra gondolok… A PCR egy nagyon pontos vizsgálat és pont. Bizonyítgatni meg az idióták miatt kell. Érdekes, hogy a nagyon felvilágosult “facebook”kutatók eddig egy szóval sem ellenezték, hogy a hep C, HIV víruokra ne PCR t használjanak.

  • User
   Dátum: 2020. szeptember 15., 18:48
   ÉRTÉKELÉS: -1

   Talán a kémikus úr meggondolja, és jövő magyarazataiban nem küld a gyártóhoz, ha konkrétan azt kérdezik tőle, hogy miért vannak a primerek és reagensek csak “kutatási célra jóváhagyva” (for research use only), és miért nincsenek standardizálva.
   És, természetesen, számít a véleménye, de gondolom mindenki előtt tiszta, hogy a független szakértők véleményét jobban értékelnénk. Az összeférhetetlenség fogalma mindenkinek tisztább (mint például a “home-brew” PCR fogalma) , és ezért is kötelező minden tanulmány esetében feltűntetni. Mert ebben az időszakban a laboroknak nem kevés a bevételük…

  • User
   Dátum: 2020. szeptember 15., 20:45
   ÉRTÉKELÉS: 3

   Tegyük félre a koronavírust. Te érted a többi, laborokban végzett teszt müködését, vagy a CT-t, a mágneses rezonanciát stb. ? Én nem. De attól, ha az orvos javasolja elmegyek laborvizsgálatra vagy röntgenre, a szakember majd értelmezi az eredményt, mert ezt tanulta, ő érti. Ahogy víz vagy villanyszerelésbe sem kezdek, mert arra is vannak szakemberek.

  • User
   Dátum: 2020. szeptember 16., 5:29
   ÉRTÉKELÉS: 0

   Csak nagyon gyorsan a komment masodik felerol. Igen, szerintem is szepen keresnek a koronavirusos felhajtason es igen, abszolut erdekuk addig verni a vasat amig meleg. Nekem szemelyesen 2 cegemet hazavagta a virus, de lett egy 3dik, amelyik sikeres az uj vilagban. A gazdasag mar csak ilyen… a 2019es ev folyaman, a masodkezu autokat forgalmazo kupecek orrat nem lehetett latni sem, oly magasan hordtak a sok penztol, ami csak dolt a robogo iparukban. Most egyrol sem lehet hallani. A gazdasag mar csak ilyen…

 • User
  Dátum: 2020. szeptember 16., 0:29
  ÉRTÉKELÉS: -3

  Szakemberek vannak. Más véleménnyel is, mint amit doktor Fejér képvisel. Mindenki tudja, de egyelőre a félelme, a társadalom elvárásai, a kollektív félelem nem engedi, hogy ezek a más vélemények teret kapjanak. Mi van, ha nekik van igazuk? Mi van akkor, ha a félelem nagyobb veszély, mint betegség amivel a “vírushívők” fenyegetnek?
  Minden tudományos magyarázatnak van egyszerű formája. Az a tudós, aki nem tudja közérthetően előadni a mondanivalóját, azzal nem kis gond van. Főleg ha a nagyközönségnek szánja. Márpedig dr. Fejér a Facebookon írta ezt, nem egy tudományos oldalon, vagy szakembereknek szánt orvosi lapban. A “terminusoknak” (talán szakkifejezéseknek mondanám magyar szóval) utánanézni nem a nagyközönség feladata. Ha nekik szánjuk a magyarázatot, akkor egyszerű, közérthető kifejezéseket kell használni. Ha valaki tényleg tudós, akkor menni fog. Számtalan példa van rá, hogy a nagy tudósok értettek az (átlag)emberek nyelvén. Mi volna ha ma még mindig latinul csevegnének az orvosok, hogy a beteg ne értse? Milyen bizalom lenne a tevékenységükkel kapcsolatosan? Ha bizalmat vár el a doktor úr és az orvostársadalom a néptől, akkor tessék velük érthetően kommunikálni. Ne “terminusokban”. Nem muszáj “konyhanyelven”, tessék csak “szalonképesen”. Fogják érteni az emberek.
  A “vírustagadás” szó is annak bizonyítéka, hogy a szavak értelmét nem ismerik. Letagadni, csak akkor lehet valamit, ha tudom, hogy elkövettem, de palástolni akarom. Ha nem “hiszek” a vírusban, vagy akár a demokráciában, akkor az nem tagadás, hanem más világnézet. A gyilkos “tagadja” a tettét, ha nem ismeri el, de “tudja”, hogy ő volt a tettes. Hogy várjuk el a normális magyarázatot, és az ehhez kapcsolódó bizalmat, ha nem ismerik a doktor urak az egyszerű szavak értelmét?
  Ezt írja egyik hozzászóló: “nem a szerencsétlen orvosok a tisztánlátásért bohóc csapatra gondolok”. Annyira meg van győződve arról, hogy csakis azok az orvosok tévedhetetlenek, akik potenciális fertőzőt látnak mindenkiben? Mi van, ha mégsem? Biztos hogy olyan alkalmas fertőzés tesztelésére a PCR, hogy tévedés kizárva? Olvasott már máshol is róla? Talán tegye meg!

  • User
   Dátum: 2020. szeptember 16., 12:19
   ÉRTÉKELÉS: 4

   “Minden tudományos magyarázatnak van egyszerű formája. Az a tudós, aki nem tudja közérthetően előadni a mondanivalóját, azzal nem kis gond van.”
   Mindkettő nagy tévedés. Várom a kvantummechanikának az egyszerű formáját. Az “Idő rövid története” vagy az “Idő még rövidebb története” is minden, csak nem egyszerű és talán mégis az egyik legérthetőbb leírása ennek. Ugyanakkor egy tudós nem feltétlenül előadó. Nem ez a dolga. Sőt, legtöbben nem fogják tudni egy nem szakembernek elmagyarázni a munkájukat. Fejér Szilárd megpróbálta, sikerült amennyire sikerült. Ha nem értettük meg, akkor tovább lehet keresgélni. Erre lenne az internet, nem? 🙂

  • User
   Dátum: 2020. szeptember 16., 12:16
   ÉRTÉKELÉS: 6

   Tovább: ez egy ÚJ betegség. Emiatt sok, látszólag vagy valóságban ellentmondó hír, vélemény, tapasztalat van. A vírus létezését viszont a tudományos többség nagy része elfogadja, mivel látható, kimutatható. A PCR tesztet is használják sok más esetben, nem most találták ki. Ki van próbálva, működik. Akik most ellene vannak, azok eddig miért nem háborogtak, ha olyan tesztet kértek egy laborban, amelyet PCR géppel végeztek?
   Az újdonság miatt természetesen sok a kérdőjel. Pl. az is, hogy ki mennyire fertőz, mikor és meddig. Vannak feltételezések, tapasztalatok, és az egyértelmű, hogy nagyon fertőző tud lenni, de még nem tiszta minden körülötte.
   Mivel nem tudni teljesen, a legtöbb orvos és kormány inkább a “jobb félni” alapon hozza az intézkedéseket. Ez egy pengeélen való tánc: ha fertőzőbb, mint gondolod, akkor hamar beüt a baj, vagyis a kórházak túlterhelése. Ha viszont minden túl szigorú, az emberek lázonganak. Nem hiszem, hogy könnyű dolguk van. Sok furcsa döntés volt itt és máshol is, de gondoljunk bele, hogy milyen is ez a helyzet.

  • User
   Dátum: 2020. szeptember 16., 20:36
   ÉRTÉKELÉS: 0

   Kedves Szilvia. Sajnálom, hogy többet nem írhat a tapasztalatok az egeszsegugy csoportba. Írásai mindig felvidítottak, és jókat szórakoztam rajta. Ön a tökéletes példája az önmagát mikrobiologusnak, immunologusnak, virológusnak, forradalmárnak, felvilágosultnak kikiálltó személynek, aki ráadásul még meg is van győződve, hogy jobban ért a dolgokhoz mint a szakik, aki Boldogkoi Zsolt professzort “lenézi” és nevet rajta, és nem kellően felkészültnek tartja azokkal szembe akik marhaságokat zagyválnak össze. Hozzászólásaiból messziről lerí, hogy már a mikrobiológia alapjainál gond van, szóval hiába posztolgat cikkeket, absztraktokat, azt legtöbbször értelmezni sem tudja. Ön egy kincs, remélem még rábukkanok az irásaira!

 • User
  Dátum: 2020. szeptember 16., 13:28
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Félretehetnénk, de itt egészségeseket is gyógyítani akarnak. Beleszólnak az életünkbe, nem a betegekkel foglalkoznak. Értem, hogy a megelőzés fontos, de azért lassan a testtel. Amíg orvosok fertőződnek meg házibulin, nem kórházban, de az ajtó előtt vizsgálják meg a beteget, hogy nehogy elkapják a vírust, addig ne próbáljanak meg tudományosnak hazudott maszlaggal etetni!

  • User
   Dátum: 2020. szeptember 16., 16:19
   ÉRTÉKELÉS: 3

   Hol akarnak egészségeset gyógyítani? Aki tünetmentes vagy enyhe tünete van elég gyorsan hazakerül és kb. el is van felejtve. Nem kényszerítenek semminek a beszedésére, csak arra, hogy ne terjeszd tovább.