Felhívás!

A szurkoló szelleme

Az európai labdarúgó-válogatottak első két fordulójának eredményei a Nemzetek Ligájában egyértelműen igazolják a korábbi felvetésünket, miszerint a stadionkapuk bezárása, illetve az erősen korlátozott számú nézőközönség a mérkőzések jelentős hányadánál a vendégcsapatnak kedvez.

Sportpszichológusok, antropológusok és egyéb ráérős foglalkozásúak részére föl van adva, föl van dobva a magas labda, hogy tanulmányaikkal lecsapjanak.
Lélektanilag és gyakorlatilag is kimutatható a szurkoló meghatározó szerepe a mérkőzések, versenyek jelentős hányadánál, noha ez nem általános érvényű. A sportfórumok ítészeinek legalább elmélkedés szintjén elemezniük kell, hogy (járványtól függetlenül) voltaképpen kit, kiket büntetnek drasztikusan akkor, amikor szurkolói túlkapások, botrányok, idegengyűlölő megnyilvánulások (stb. stb.) miatt zárt kapus mérkőzésre köteleznek egy-egy nemzeti válogatottat vagy klubcsapatot. A vétlen sportolókat, játékosokat elsősorban! Ahogyan a randalírozó szurkolók is kedvenceiknek ártanak, s az ellenfeleket segítik.

Jöjjenek a számok. Elnézést, ha valahol esetleg egy-két gól elsikkadt (noha nem biztos), ez viszont aligha befolyásolhatja az üzenetértékű végeredményt. Az UEFA Nemzetek Ligája első két fordulójában (szeptember 3–8.) összesen 54 mérkőzésre került sor. A házigazdák 13-szor győztek, a vendégek 27-szer, és volt 14 döntetlen. Gólarány 58–68. Az 54 mérkőzésből alig 4 végződött 0–0-lás döntetlennel, és csak 11 olyan mérkőzést számolhattunk, ahol a vendégcsapat nem szerzett gólt (természetesen ebben már eleve benne van a 4 gól nélküli döntetlen). Ha gól volt az 54 mérkőzés valamelyikén, akkor 43-szor vagy a vendégek is betaláltak, vagy csak ők (pl. török–magyar 0–1).

A jó hír az, hogy megtörni látszik az idegenbeli mérkőzés pszichikai nyomása, és ez megnyitja a lélektani esélyegyenlőséget. A rossz hír az, hogy üres lelátók előtt elveszhet, kesernyésre válthat a labdajátékok, csapatsportok sava-borsa, az a két óra, mialatt a legszenvedélyesebb szurkolók nemzeti csapatukat, kedvenc klubcsapatukat biztathatják, és az általuk teremtett légkörrel győzelembe taszíthatják néhány méternyi közelségből. Mert ez a szurkoló szelleme, amely most, ebben az időszakban a koronavírussal vív ádáz csatát.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.