Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Közel kétszáz gyerek jár a sepsiszentgyörgyi speciális iskolába

Közel kétszáz gyerek jár a sepsiszentgyörgyi speciális iskolába Kovászna megye

A tervek szerint a nyári időszakban befejeződnek a sepsiszentgyörgyi Speciális Általános Iskola épületegyüttesének bővítési, korszerűsítési munkálatai. A Kovászna Megyei Tanács gondnokságában lévő oktatási intézmény a tanulásban akadályoztatott és szellemileg sérült 1-8. osztályos gyermekek beiskolázását szolgálja.

Hirdetés
Hirdetés

Az országos szinten is példaértékűnek nevezhető intézmény fejlesztéséről Henning László, a háromszéki önkormányzat alelnöke számolt be minapi sajtótájékoztatóján. A speciális iskola bővítése és korszerűsítése 27 millió lejes beruházás, azonban európai uniós pénzforrásokból csak 6,6 millió lejt sikerült pályázati úton megszerezni, a költségek nagyobbik részét a megyei tanácsnak kell fedeznie. A gondokat fokozták az utóbbi két-három évben történt drágulások, ami miatt a beruházás tervezett költségvetése megkétszereződött!

A fejlesztéseknek köszönhetően jelentősen javulhat a gyakorlati oktatás minősége, hatékonysága az iskolában. Újdonságnak számít a műhelytömb, amely az épületegyüttesben kapott helyet. A gyermekek képzett mesterektől tanulhatják a fazekasságot, a szabó, asztalos vagy éppen szakács és cukrász mesterségek fortélyait.

Az új épületrészen nyáron fejeződhetnek be a munkálatok. Fotó: Tuchiluș Alex

A megyei önkormányzat illetékesei a bővítések, korszerűsítések tervezeteinek elkészítése előtt hosszasan egyeztettek a speciális iskola vezetőivel, pedagógusaival, figyelve egy ilyen oktatási intézmény különleges igényeire. A következő tanévekben akár még az is elképzelhető, hogy a nyolcadik osztályt elvégző diákok a Speciális Általános Iskolában folytassák a szakiskolai képzést, nem pedig a Puskás Tivadar Szakközépiskolában, ahogyan most történik.

A speciális iskolába jelenleg 185 diák jár. A főépületében 25 osztályterem és egy multifunkcionális (többféle tevékenységre is alkalmas) terem van, ezen kívül 7 olyan helyiség, ahol a különleges bánásmódra (gyógytorna, beszédgyakorlat stb.) szoruló gyermekekkel foglalkozhatnak.

Fotó: Tuchiluș Alex

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások